De 1 iunie sărbătorim copilul din noi

Ziua Internaţională a copilului: un prilej să ne reamintim că fericirea sta în lucruri simple…care de cele mai multe ori sunt cele mai sincere!

În fiecare an, prima zi de vară reprezintă o ocazie deosebită de a fi încântaţi atât de vremea frumoasă şi însorită cât şi de a celebra Ziua Internaţională a Copilului. Chiar dacă acest moment este destinat în principal celor mici, asta nu înseamnă că adulţii nu se pot bucura alături de ei. Din contră, este o zi în care ne putem aduce aminte cu drag de perioada cea mai frumoasă din viaţa fiecărui om: copilăria.

Atunci lucrurile erau simple, motivele de fericire multiple şi grijile aproape inexistente. De 1 Iunie avem şansa să apreciem şi să iubim copii din toată lumea şi să îi facem să zâmbim prin a organiza variate activităţi distractive. Este cu certitudine o zi specială şi merita să o tratăm ca atare. Cei mici trebuie să simtă că este ziua lor. Din acest motiv sunt organizate tot felul de evenimente în cinstea acestei zile.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Această sărbătoare a fost oficializata pentru prima dată în Turcia la data de 23 aprilie 1920. Ziua Internaţională a copilului, 1 Iunie, a intrat în istorie în anul 1925, că decret dat în urma Conferinţei Mondiale de bunăstare a copiilor organizate la Geneva. În cadrul conferinţei au participat 54 de reprezentaţi din diferite ţări care au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. La trei decenii după, UNICEF a emis o recomandare ce prevedea că fiecare stat să aibă o zi special alocată pentru această sărbătoare specială, Ziua Copilului. De asemenea şi ONU a susţinut această iniţiativă şi au pus pe loc prioritar în cadrul activităţilor sale, protecţia drepturilor, vieţii şi sănătăţii copiilor. Ziua a devenit reper de zâmbete şi voie bună pentru milioane de părinţi şi copii din toată lumea.

Declaraţia cu privire la drepturile copilului a fost acceptată pe 20 noiembrie 1959 şi vizează egalitatea şanselor de educaţie, asigurare socială, dezvoltare fizică, intelectuală şi spirituală pentru toţii copii. Aceştia au dreptul de a avea access la aceste drepturi indiferent de originea lor socială, rasă, situaţie materială sau orice alte etaloane de stratificare a societăţii. Copii ar trebui să se bucure în fiecare zi de siguranţă şi bucurii din partea adulţilor.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Fără îndoială că această zi ne aminteşte că viitorul ţării noastre este în mâinile copiilor noştri. Singura modalitate în care putem spera la rezultate mai bune, la un stil de viaţă îmbucurător este prin investiţia de resurse considerabile în formarea celor mici.

parc Expozitie Lumea Copiilor

Photo Credit: Dusmanu Ionut

Societatea noastră are nevoie de copii educaţi, sănătoşi, copii care se simt încurajaţi şi liberi să devină creativi, să inventeze lucruri noi şi să ne ajute să evoluăm. Dacă ne dorim o generaţie mai bună decât cea anterioară, trebuie să învăţăm din propriile greşeli şi să identificăm noi metode prin care putem să le oferim mai multe oportunităţi copiilor noştri. Preferabil, ar trebui să ne reamintim de acest lucru mult mai des, însă este benefic că există măcar o zi din an destinată acestei idei.

1 Iunie este o sărbătoare importanta în toată lumea şi atunci ne putem bucura cu toţii de de sărbătoarea inocenţei şi fericii pure, cea a copilului cât şi a copilului din noi! De Ziua Internaţională a Copilului, atenţia ta se poate îndrepta către jocuri şi activităţi distractive menite să aducă multe zâmbete şi multă voie bună. Este timpul să pui deoparte grijile şi stresul şi să te bucuri de tot ce înseamnă a fi copil!