Tradiţie vestimentară aparte: magie într-o Ie

Povestea nespusă a Iei: spusă de la distanţă de un admirator al spiritului autentic românesc

Portul tradiţional românesc a reuşit în ultimii ani să atragă atenţia multor persoane, femei de toate vârstele dorind să se bucure de un obiect vestimentar vintage, original şi cu personalitate. Cu toţii suntem familiarizaţi cu acest costum popular, însă de prea puţine ori ne-am întrebat ce reprezintă acest veşmânt păstrat cu sfinţenie din generaţie în generaţie şi purtat cu mare atenţie doar la evenimente speciale? Care este totuşi povestea celei mai iubite bluze pentru femei şi bărbaţi?

Şi de ce ia, o piesă de îmbrăcăminte ce pare a încânta vizual, este un simbol al spiritul românesc autentic? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări în rândurile următoare. Nu toate răspunsurile sunt corecte, însă ele reprezintă un punct de plecare în descifrarea misterului vestimentar numit IE.

Photo credit: Ștefania Lău

Nu este nici un secret că în cultura românească sunt înrădăcinate zeci de tradiţii, sărbători și legende toate menite să surprindă bogăţia folclorică strânsă de-a lungul secolelor. Costumul popular tradiţional reprezintă veşnicia şi unicitatea unei etnii, sau cel puţin a unei mici părţi din ea. Acest stil vestimentar este preţuit de toţi cei care iubesc ţara în care trăiesc.

Ia, în sine poate părea la prima vedere o simplă bluză, frumos decorată cu broderii aplicate cu îndemânare de artişti desăvârşiţi, însă ea înseamnă mai mult decât atât. Aceasta este cel mai bun ambasador al României, un simbol deosebit care releva vizual o poveste. Frumoasele tradiţii ale ţării noastre ne-au adus şi două recorduri mondiale: unul pentru cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi altul pentru cel mai lung dans tradiţional. Impresionant nu-i aşa? Să ştiţi că este!

Obiceiuri si traditii Romania

Photo credit: Dusmanu Ionut

Poporul român se identifică şi prin portul popular, în special cu cea mai remarcabilă piesa a costumului şi anume, ia. Ea reprezintă un puls al neamului, croşetat cu deosebită atenţie. Oamenii aleg să poarte ii pentru a se identifica cu ideile de frumuseţe, bunăstare şi fericire ce sunt asociate cu veşmintele populare. Este o modalitate de a te reconecta la românul autentic şi de a îţi recalibra întreaga fiinţă către ideologiile din trecut, cele care au construit societatea din prezent. De asemenea, este şi o oportunitate atât pentru a te simţi mândru de originile tale cât şi o formă de apreciere şi respect pentru strămoşii noştri.

Fiecare detaliu, fiecare piesă vestimentară ce constituie costumul popular are o semnificaţie aparte. Materialele, broderiile atent ţesute, benzile ornamentale aşezate cu un simţ estetic aparte, sunt elemente cu o mare încărcătură tradiţională şi istorică. Un meşteşugar priceput va alege cu stricteţe proporţiile şi locurile unde vor fi amplasate fiecare broderie. Într-un final, costumul popular este o adevărată operă de artă construită în urma strădaniei şi muncii a multor generaţii de femei. În procesul de creaţie a iei, româncele au investit sudoarea frunţii lor, o parte din aspiraţiile lor către tot ce ar însemna frumos, bunătate, iubire şi noroc. Nu este uşor să creezi o ie. Procesul este meticulos şi de multe ori testează răbdarea creatorului.

Conform tradiţiei (cândva literă de lege în societatea românească), o femeie nu avea voie să se mărite dacă nu ştia să ţese, să toarcă sau să croiască o ie. Aceste aspecte erau esenţiale în atingerea feminităţii complete şi desăvârşite. Tot sufletul şi dragostea unei femei se reflectă în atenţia şi delicateţea iei ce o purta. Cu fiecare împunsătură de ac, se ţesea un adevărat ritual magic menit să protejeze purtătorul de spiritele rele, de nenoroc şi de farmece. Tinerele „furau” dibăcia de a croi şi broda de la mame şi bunici însă, crearea unei ii presupune mai mult decât îndemânare la ţesut. Înainte de începe acest proces, trebuiau urmaţi anumiţi păşi cu rugăciuni speciale pentru fiecare etapă în parte (torsul lânii, ţesutul şi împletirea firelor, aplicarea broderiilor).

autoboca rent a car romaniaÎn cartea „Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic”, scrisă de Varvara Buzilă, ia este consemnată precum cea mai importată piesă din portul popular deoarece în funcţie de aceasta se vor alege restul părţilor ce alcătuiesc costumul. Compozita ornamentală, vesta, brâul, toate trebuie să fie atent croite pentru a se încadra într-o perioadă anume din punct de vedere cromatic, ornamental şi personalizat în funcţie de vârstă.

Cu alte cuvinte, ia este împletirea tradiţiilor a obiceiurilor unor generaţii cât şi a determinării statutului social. Cu cât sunt mai valoroase şi preţioase broderiile cu atât se subliniază bunăstarea persoanei respective. Piesa centrală a iei este crucea, care la o primă fază este confecţionată din pânză de în sau cânepă şi apoi ornată cu bumbac sau mătase. În regiunea de sud, iile erau ţesute cu borangic iar în celelalte părţi acestea erau accesorizate cu broderii cu mărgele în zona gâtului şi la mâneci. Interesant, nu-i aşa?

În zilele noastre, ia (croită într-o manieră autentică) se mai poartă în zone din Bucovina, câteva oraşe din Ardeal, Sighişoara, în special la evenimente deosebite (nunţi, botezuri, Ziua Naţională). Însă, sunt şi câţiva designeri vestimentari recunoscuţi care au reînviat conceptul de ie, însă într-o manieră uşor modernă pentru a se plia şi pe nevoile femeilor din prezent. Desigur, tradiţiile îşi au şi ele locul şi trebuiesc comemorate fiindcă fac o parte din moştenirea poporului nostru.

Autoboca pune preţ pe spiritul autentic românesc

Deşi suntem o firmă de închirieri maşini şi oferim servicii pe cât se poate de actualitate, asta nu înseamnă că am uitat să apreciem adevăratele tradiţii româneşti. Din acest motiv am creat segmentul Descoperă România, un loc aparte, unde încercăm să surprindem valorile româneşti prin ochii romanilor şi a moştenirilor istoriei şi culturii ţării noastre.

Obiceiurile străvechi, compartimentele şi mentalităţile sunt transmise din generaţie în generaţie şi ne afectează chiar în prezent. Percepem lumea prin filtrul tradiţiilor autentice romaneşti şi acest lucru se răsfrânge chiar şi în modul cum interacţionam unii cu alţii sau ne promovăm produsele şi serviciile. Dacă reuşeşti să înţelegi cu adevărat care sunt etapele evoluţiei României din prezent, reuşeşti să te înţelegi pe tine însăţi la un nivel mult mai profund.

Noi oferim mereu informaţii utile oamenilor cât şi posibilitatea de a descoperi mai uşor valorile româneşti live şi în completă libertate. Cum anume? Simplu: punându-ţi la dispoziţie maşini de bun venit, optime pentru explorări confortabile, sigure şi multe experienţe turistice plăcute. În flota noastră vei găsi zeci de modele de autoturisme noi, oricând pregătite de drum. Dacă dispui de câteva zile libere, ar fi păcat să nu profiţi de acestea şi să vizitezi frumuseţile naturale şi istorice din ţara noastră. În această manieră, vei scăpa de stresul şi responsabilităţile de la serviciu şi vei putea evada într-o lume a tradiţiei, într-o lume în care poţi descoperi România tradiţională.

Autoboca are sedii peste tot în ţară, deci nu va fi dificil să ne găseşti. Te poţi baza pe noi pentru viitoarea ta călătorie. Suntem pregătiţi să te întâmpinăm atât cu maşini bune cât şi cu recomandări interesante ce îţi pot face vacanţă mai specială. Contactează-ne chiar astăzi şi haide să explorăm frumoasă Românie împreună! Poţi chiar închiria o maşină de bun venit la un preţ avantajos!

Autoturisme bune de inchiriat