1000 de kilometri prin România

Explorăm cu drag o țară minunată, cu mii de surprize turistice pentru călători!

Pentru milioane de români, începutul anului 2020 reprezinta un bastion de oportunități profesionale și personale. Toată lumea nutrea speranțe că totul o să decurgă conform unor planuri bine definite dar pandemia a dat totul peste cap. Virusul Covid-19 a determinat multe schimbări în societatea românească, influențând semnificativ și anumite sectoare ale economiei.

Turismul, HORECA și segmentul rent a car, au fost afectate de limitarea mobilității turiștilor români și străini. De asemenea, închiderea restaurantelor a fost ultima picătură pentru multe afaceri românești. Din păcate, multe nu și-au revenit, nici măcar atunci când a fost posibilă redeschiderea restaurantelor.

Multe afaceri românești abia rezistă la presiunea măsurilor de siguranță și protecție adoptate de Guvernul României pentru a proteja populația. Într-o criză sanitară fără precedent, măsuri extraordinare au fost luate pentru a ține virusul departe de oameni. Știm că nu este tocmai ușor să treci printr-o asemenea perioada. Totuși, trebuie să ne amintim că omenirea a trecut și în trecut prin astfel de momente dificile, cu pandemii și mai mortale. Nu o să fie ușor să depășim criză cauzată de Covid-19 și totul să revină la normal. Oare cum o să arate noul normal? Rămâne de văzut!

Photo credit: Dusmanu Adina

În luna septembrie 2020 am străbătut peste 1000 de kilometri în România!

Trebuie să ai puțîn curaj să pornești la drum în 2020 și să uiți de problemele cauzate de Covid-19. Chiar dacă este oarecum dificil să faceți acest pas, nevoia de relaxare, odihnă și distracție, ne poate fi de real ajutor. Ne-am dedicat complet misiunii de continuă să explorăm România, o țară pe care o prețuim nespus.

De fiecare dată când putem călători prin țară, avem posibilitatea de a explora locuri noi și fascinante. Luna septembrie s-a dovedit a fi ocazia potrivită pentru o călătorie lungă prin România. Am strâns suficient curaj pentru a porni la drum. Chiar dacă nu a fost tocmai ușor să luăm decizia de a explora o parte bună din țară, am simțit chemarea Carpaților.

1000 de kilometri cu mașina prin România, pare a fi o corvoadă, nu-i așa? Să știți că nu este. Din contră! În ciuda acestei percepții generale, că infrastructură românească nu este eficientă sau la standarde europene (și fie vorba între noi, nu este), lucrurile sunt ușor de gestionat. Dacă conduci cu grijă și atenție, reușești să ajungi la destinație fără probleme.

Photo credit: Dusmanu Adina

Am avut un traseu mai mult decât interesant, unul care a implicat opriri la Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Sovăta, Lacul Ursu, Sibiu, Avrig, Castelul de Lut de pe Vălea Zânelor, Transfăgărășan (popasuri la Cascada Bâlea și Lacul Bâlea), Sighișoara, Viscri, Cetatea Rupea, Băile Tușnad, Castelul Sturdza de la Miclăuseni și Iași. Cum sună acest traseu?

Ce emoții frumoase și profunde ne-au ghidat pașii în timpul călătoriei! Am văzut locuri incredibile care ar putea rivăliza cu succes cu reperele turistice celebre din Europa. Au fost porțiuni de drumuri prin păduri și munți care pur și simplu ne-au umplut inimile de bucurie. Pe măsură ce înaintăm prin inima verde a munților Carpați, realizăm cât de puține lucruri știam despre ei. Nu ne referim la structura geologică sau particularități de acest gen ci la emoțiile pe care le trezesc în oameni.

Au trecut ceva ani de la ultima întâlnire cu Cheile Bicazului, care ne-au părut astăzi că un loc nou și fascinant. Mergeam și eram uimiți de frumusețea Cheilor, arcurile spectaculoase de munți care impresionau la fiecare pas. Nici nu știam unde să ne uităm prima oară. Cât de frumoasă poate fi această zona a României! Dacă credeți că totul se termină cu parcurgerea Cheilor, wow, vă așteaptă o surpriză. Lacul Roșu se află la sfârșitul lor. Nu puteți trece pe lângă acest lac minunat, unde natură are statut dominant. După un drum lung de la Iași, te oprești câteva minute la Lacul Roșu și strângi suficientă energie pentru a continua călătoria.

calatorie la lacul rosu
Photo credit: Dusmanu Ionut

O chestie foarte faină la Lacul Roșu. Acolo sunt  bărcuțe ce pot fi închiriate, pentru o călătorie plăcută pe lac. Dacă preferați astfel de activități, puteți plăti un preț mic pentru o plimbare cu barcă. Este chiar atât de simplu! După Lacul Roșu, am oprit pentru o noapte la Sovata, unde am descoperit un loc unic în lume: Lacul Ursu.

Sovata este o staiune de tratament și recuperare, cu accent pe apele cu propietati tămăduitoare ale zonei. Lacul Ursu este zona protejată și de interes național, ceea ce înseamnă protecție totală față de implementarea unor proiecte care l-ar pune în pericol.

În apropierea Lacului Ursu se află și Lacul Aluniș, Lacul Paraschieva, Lacul Mierlei, Lacul Roșu și Lacul Verde. Aici am văzut și masive de sare, protejate corespunzător. Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume, cuprinzând cea mai mare concentrație salina de pe planetă, ceea ce este extraordinar. Am aflat că Lacul Ursu are nașterea cunoscută de toți: 27 mai, ora 11:00, anul 1875. Incredibil, nu-i așa?

Photo credit: Dusmanu Adina

După Sovata, ne-am înhămat la un drum fericit: Sibiu. De foarte mult timp, am zis că o să trecem pe la Sibiu și în 2020 am reușit să ne îndeplinim visul. Cât de minunată a șederea noastră în Sibiu! Am descoperit un oraș curat, modern, bine organizat, propice unei călătorii la pas. Ne-am căzut în centrul orașului, la hotel Continental Forum, care ne-a surprins plăcut cu ospitalitatea lor și condițiile generale de cazare.

Frumos! Am pornit la drum și am descoperit centrul vechi al Sibiului. Am făcut o sumedenie de poze, la diversele case istorice din oraș. O mică ședere pe Podul Minciunilor poate trezi numeroase întrebări interesante. Turnul Sfatului din Sibiu reprezintă un obiectiv turistic important, care atrage vizitatorii. Puteți profită de ocazie pentru a mânca sau servi o cafea la una din cafenenele sau restaurantele din centrul orașului.

Photo credit: Dusmanu Ionut

După o noapte extrem de odihnitoare în Sibiu, am pornit către marea provocare: Transfăgărășanul, dar cu opriri la Avrig (pentru a vizita Palatul de vară al lui Samuel Brukenthal) și Castelul de Lut de pe Vălea Zânelor (Porumbacu de Sus). Deși oprirea la Avrig a fost o pierdere de vreme, nu am putut vizită palatul și grădina de vară, a urmat Castelul de Lut. Vă recomandăm cu deosebită plăcere să-l vizități.

O să descoperiți un loc incredibil, care pune accent pe magie, liniște și o atmosfera de basm. Ce loc minunat! Am avut parte de o experiență turistică cu totul specială, pe care nu o să o uităm prea curând. Toată lumea făcea fotografii aici. Acestea devin surse de fericire și voie bună, greu de reprodus în alte părți. Cine nu vrea să vădă castelul Albei că Zăpadă la poalele Carpaților?  

Photo credit: Dusmanu Adina

După Castelul de Lut, ne-am îndreptat către Transfăgărășan. Pentru prima oară, am avut distinsă onoare de a parcurge acest drum printre norii darnici ai Carpaților. După un popas la cascadă Bâlea, unde am asistat la nașterea din vale a unui nor, am parcurs serpentinele până la Lacul Bâlea. După ce am parcat, am explorat puțîn zona înconjurătoare lacului Bâlea. Ce liniște înfiorătoare poate cuprinde lacul.

Deși erau mulți oameni care vorbeau, țipau și făceau poze, îți puteai imagina zona în negura nopții. Lacul Bâlea luminat de stele? Ce priveliște ar fi! Din cei 1000 de kilometri parcurși de noi, Transfăgărășanul și Lacul Bâlea reprezintă climaxul călătoriei. Trebuie să faceți acest drum măcar o dată în viață. Nu o să regretați! Noi am avut parte de o revelație la Bâlea, ne-am conectat într-un mod extraordinar la natură.

Photo credit: Dusmanu Adina

După Bâlea, am coborât Transfăgărășanul, exact pe unde am venit, cu destinația Sighișoara. Orașul medievală cu multe povești de împărțit cu turiștii, ne-a așteptat cu brațele deschise. A trecut mult timp de la ultima ședere în oraș dar cât de plăcut a fost. La hotelul unde ne-am cazat, Central Park Sighișoara, l-am întâlnit și pe Charlie Ottley.

Acesta a creat documentarul Flavours of România, disponibil pe Netflix. Vă invităm cu deosebită plăcere să urmăriți acest documentar, care cuprinde 8 episoade despre câteva din cele mai frumoase locuri din România (cu bune și cu rele). Există un nivel de onestitate în aceste episoade, care relevă particularitățile speciale ale țării.

Photo credit: Dusmanu Adina

După o vizită prelungită prin centrul vechi al Sighișoarei, ne-am rezervat timp și pentru o masă în oraș. Ne-am încărcat bateriile cu o ciorbă de văcuță și una de fasole, completată de o pizza și o Cola. Așa am putut să continuă drumurile prin oraș. A două zi, ne-am îndreptat către Băile Tușnad, dar cu două opriri speciale: Viscri și Cetatea Rupea. Aceste locuri oferă vizitatorilor două experiențe temporale diferite. Satul Viscri a devenit un reper turistic datorită prințului Charles, care îl iubește.

Photo credit: Dusmanu Ionut

De altfel, acesta are o casă în sat, pe care am vizitat-o parțial (de afară). În sat nu o să gășiți un drum modern, ci unul pietruit. S-a dorit păstrarea autenticității satului dar există elemente pe care orice turist le poate aprecia. Există o parcare dedicată autoturismelor, unde teoretic toți turiștii ar trebui să parcheze. Din parcare, aveți la dispoziție un drum rustic prin curțile oamenilor către centrul satului. În Viscri trebuie să treceți pe la biserica fortificată.

La sfârșitul experienței turistice de la Viscri, am pornit către cetatea Rupea care se află la doar câțiva kilometri distanță. Cetatea este impunătoare, cu ziduri semețe și ruine consolidate. Ne-am plimbat pe dealul Cohalmului, unde a existat prezența umană din neolitic. Cetatea Rupea are o poveste interesantă, pe care am încercat să o spunem într-un articol dedicat. De altfel, așa am procedat cu majoritatea locurilor vizitate în timpul călătoriei.

Photo credit: Dusmanu Adina

După Rupea, ne-am îndreptat către Băile Tușnad, o stațiune unde domnește liniștea și pacea. Aici aerul este bogat în ozon și particule de ion negativi, ceea ce înseamnă un tratament gratis pentru cei cu probleme respiratorii. Se simte că aerul este altfel în Băile Tușnad. După o noapte de relaxare în stațiune, am pornit spre casă – Iași.

Drumul a fost lung însă lipsit de incidente și extrem de plăcut. Am redescoperit plăcerea de a explora România, cu nenumăratele ei daruri turistice. Ele pot fi accesate cu ușurință de persoanele care iubesc natură, istoria, artă și cultură.

inchirieri hyundai i20 rapid pret bun

Nu uitați: AutoBoca vă oferă posibilitatea de a închiria autoturisme de calitate, care să asigure confort și stabilitate în timpul fiecărui drum! Avem mașini pentru diferite necesități de transport. Contactați-ne cu încredere pentru a descoperi mașină optimă de drum. Și voi puteți avea parte de o experiență auto plăcută! 

Inchirieri auto oras