5 lăcaşe de cult de vizitat în fosta capitală a Moldovei

Fiecare weekend se poate transforma într-o minivacanţă: vă invităm să descoperiţi comorile turistice ale Iaşului, un oraş cu adevărat minunat! 

Suntem câteodată călători fără voie în marele pelerinaj numit viaţă. Alteori păşim în gratia momentului şi reuşim să descoperim lucruri minunate într-un mod conştient. Credem că este important să ne conectăm corect  la prezent şi darurile acestuia. Acesta este un bun mod de a ne bucura în profunzime de viaţă şi de tot ce are aceasta de oferit.

Din acest motiv, credem că este important să apreciem lucrurile mici din viaţa noastră şi atunci când putem, să ne delectăm cu o călătorie prin ţară. Sunteţi pregătiţi să descoperiţi câteva lucruri despre posibilităţile turistice romaneşti şi cum ele ne pot face viaţa mai frumoasă.

Moldova este fără îndoială o regiune încântătoare, plină de istorie şi spiritualitate. Aici, veţi găsi locuri în care predomina liniştea, pacea şi o natură frumoasă, neîmblânzită şi nealterată de elementele de modernism. De regulă, Moldova este asociată cu zona în care predomina România tradiţională, unde încă se păstrează cu sfinţenie obiceiuri vechi de secole.

Photo credit: Ștefania Lău

Şi în mare parte această concepţie este adevărată, însă există multe centre urbane aglomerate şi agitate. Iaşul este unul dintre acestea şi poate cel mai important punct de acces din partea de Nord Est a ţării. Oraşul merita să fie vizitat alături de cei dragi. O să fiţi surprinşi în mod plăcut de darurile turistice incredibile ale acestei locaţii. Dacă vreţi să vizitaţi oraşul, nu strică să ştiţi câteva lucruri despre el. În acest mod, reuşiţi să aveţi stabilit un itinerariu util şi uşor de urmat.

Fosta capitală a Moldovei este un loc în care elementele de modernism se împletesc într-o manieră eleganta cu o istorie de  sute de ani. În unele străduţe ne com simţi transpuşi în secolul XVIII-XIX iar în alte locuri vom avea impresia că am păşit undeva în viitor.

Tocmai în aceste contradicţii constă întreg farmec al Iaşului şi majoritatea turiştilor care au ajuns s-au îndrăgostit de acest frumos oraş. De fiecare dată când îl vizitaţi, veţi avea oportunitatea să descoperiţi câte ceva nou. Acest lucru este extraordinar deoarece experientele turistice devin din ce în ce mai plăcute.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Chiar dacă trăim de câteva decenii bune într-un oraş, tot exista şansa să fi omis câteva locuri deosebit: poate o construcţie, o grădină sau un lac fermecător. De regulă, suntem mult prea prinşi în activităţile de rutină (legate de serviciu, casă, copii etc), încât nu mai acordăm importanta frumuseţilor  ce ne înconjoară. Preocupările noastre principale sunt legate de a identifica metode eficiente de a face cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt. Timpul ne poate oferi mereu şansa de a explora un loc nou sau de a porni la drum cu zâmbetul pe buze.

Având în vedere că august este considerată perioada vacantelor, nu ar fi o idee rea să vă opriţi din ritmul alert din care sunteţi obişnuiţi şi să începeţi mici explorări turistice chiar în oraşul în care trăiţi. Iaşi este o aşezare cu adevărat încântătoare unde veţi găsi enorm de multe atracţii care merită atenţia voastră: de la parcuri răcoroase, pline de istorie (teiul lui Eminescu, busturi ale unor personalităţi importante din cultura românească), grădini botanice spectaculare, construcţii vechi şi pline de tâlc până la un complex comercial de mare anvergură ce oferă numeroase posibilităţi de divertisment. 

Foto: Dusmanu Ionut

Ar fi foarte dificil să vă plictisiţi într-o vizită în Iaşi având în vedere că posibilităţile turistice sunt foarte generoase. Chiar dacă sunteţi ieşean, tot aveţi momente când sunteţi fascinaţi de frumuseţea şi misterul acestui oraş care a inspirat zeci de artişti. După o săptămână de muncă, agitaţie, instinctul ne îndeamnă să căutăm linişte, pace şi spiritualitate.

Din fericire, toate aceste elemente se vor găsi în cadrul bisericilor şi mânăstirilor  atât frumoase din Iaşi. În fosta capitală a Moldovei veţi găsi zeci de lăcaşe de cult încântătoare, unele dintre ele localizate chiar în centru iar altele la periferii. De regulă, acestea sunt construcţii vechi de secole şi sunt pregătite să întâmpine vizitatorii cu o atmosferă liniştită şi grădini spaţioase.

Foto: Dusmanu Ionut

Care sunt cele mai frumoase mănăstiri şi biserici de vizitat în Iaşi? Listă ar fi destul de cuprinzătoare, însă timpul liber este deseori limitat. Aşa că, ar trebui să îl maximizaţi făcând lucruri ce vă aduc plăcere şi un echilibru în viaţa voastră. Din când în când, un pic de reculegere sufletească este mai mult decât binevenită. În acest sens, vă propunem să descoperiţi 5 lăcaşe de cult încântătoare pe care le puteţi vizita într-un weekend!

5 mănăstiri şi biserici de vizitat în Iaşi în luna august

Deşi Iaşul este un oraş în care modernismul înfloreşte de la an la an, sunt multe locaţii frumoase care încă păstrează o atmosferă calmă, liniştitoare şi aşteaptă să vă încânte cu privelişti şi povesti minunate. Este vorba despre zecile de lăcaşe de cult care dăinuiesc de ceva secole şi care merită descoperite. Dacă pentru luna august v-aţi pus în plan să vizitaţi Moldova, nu se poate să scoateţi de pe lista unul dintre cele mai importante puncte de atracţie de aici şi anume, Iaşul.

Photo: Dusmanu Ionut

Cu o maşină de calitate alături, veţi putea explora acest oraş fascinant în lung şi lat cât să vă şi bucuraţi de frumoasele mănăstiri şi biserici. Aşadar, iată 5 dintre cele mai apreciate lăcaşe de cult din Iaşi:

Biserica Bărboi. Construită în secolul XVIII pe fundaţia unei biserici mai vechi, Biserica Bărboi reprezintă unul dintre atracţiile principale în rândul pelerinilor. Deşi este poziţionată în centrul oraşului, aici veţi găsi o adevărată oază de verdeaţă perfectă pentru câteva clipe de linişte şi relaxare. Veţi fi impresionaţi de arhitectură eleganta cât şi de dimensiunile bisericii. 

Photo credit: Ionut Dusmanu

Biserica Sf Sava. Este una dintre cele mai vechi construcţii ale Iaşului medieval însă trecerea neiertătoare a timpului nu a ştirbit din frumuseţea acestei biserici. A fost ridicată undeva în secolul al XV-lea la iniţiativa domnitorului Petru Schiopu. Este o clădire impunătoare cu ziduri groase şi cu o arhitectură puternic influenţată de elemente orientale. În interior veţi găsi o grădină frumoasă, protejată de aglomeraţie şi agitaţie.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Biserica Trei Ierarhi. Considerată una dintre cele mai frumoase ctitorii a domnitorului Vasile Lupu, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi este o adevărată simfonie a religiozităţii care impresionează atât prin arhitectură, fresce cât şi dimensiuni. Veţi putea admira picturi deosebite cât şi vizita mormintele a unor personalităţi de rang domnesc: prima soţie a lui Vasile Lupu şi a fiului lor, Dimitrie Cantemir cât şi Alexandru Ioan Cuza.

manastire Frumoasa Iasi

Photo credit: Dusmanu Ionut

Mănăstirea Frumoasa. Aceasta construcţie încântătoare se înalta falnic pe un deal al Iaşului şi va fi imposibil să nu o remarcaţi. Albul predominant al clădirii şi dimensiunea impunătoare atrag privirile oricărui turist curios. În cadrul mănăstirii veţi găsi o altă construcţie frumoasă, numită şi “Palatul de pe ziduri” ce a deservit drept locuinţa pentru familia Sturdza. Tot aici veţi găsi şi mausoleul familiei Sturdza realizat de un sculptor italian.

Mănăstirea Galata. O altă frumoasă mănăstire a Iaşului este Galata, care merită inclusă în itinerariul oricărui pelerin sau turist. De ce să vizitaţi această mănăstire? Pe lângă oportunitatea de a vă umple inima cu linişte şi împăcare, veţi avea şi şansa să admiraţi o adevărată capodoperă arhitectonică (o combinaţie între elemente tradiţionale moldoveneşti şi bizantino-muntene).

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Dacă veţi vizita aceste 5 mănăstiri şi biserici din Iaşi cu siguranţă veţi rămâne cu multe amintiri plăcute cât şi poze minunate. Însă, pentru a vă deplasa cu uşurinţă către toate destinaţiile vizate, veţi avea nevoie şi de un mijloc de transport de calitate. La acest aspect, vă puteţi baza pe AutoBoca. Suntem o firmă de rent cu 10 ani de experienţă în domeniu şi mereu pregătită să vă întâmpinăm cu soluţii de transport de încredere.

Pentru a străbate oraşul Iaşi fără impedimente, vă recomandăm să închiriaţi noul VW Polo Automat. Este un autoturism din clasa mini care vine cu numeroase dotări performante. Va fi o adevărată plăcere să conduceţi acesta maşina.

Contactaţi-ne chiar acum şi profitaţi de noile oferte pentru luna august! Cât de minunat ar fi să porniţi la drum cu o maşină de calitate? Vă aşteptam cu drag mereu să descoperiţi un autoturism de bun venit de la noi! 

Autoturisme bune de inchiriat