5 sate montane de vizitat această vară

Destinaţii de vacanţă de poveste: descoperiţi magia tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti

România este fără îndoială o ţară spectaculară care reuşeşte să intre în sufletul turistului şi să rămână acolo în permanenţă, ca o amintire plăcută ce dă mereu o stare de bine. Dacă aţi mai fost plecaţi în explorarea meleagurilor natale, cu siguranţă ştiţi care sunt motivele pentru a pleca din nou în vacanţă. Avem munţi impunători, un litoral generos, secole de istorie şi sute de tradiţii şi obiceiuri fermecătoare transmise cu sfinţenie din generaţie în generaţie. Practic, în România, veţi găsi toate elementele necesare unei călătorii de neuitat.

Photo credit: Vasile Prisacariu

Uneori, simţim nevoia să ne îndepărtăm de ritmul alert cu care ne-am obişnuit să ne trăim vieţile. Zilnic suntem prinşi într-o cursă contra timpului, încercând să jonglăm diverse activităţi pentru a ne atinge obiectivele. Acest efort intelectual şi fizic ne stoarce de energie şi chiar diminuează entuziasmul pentru a ne bucura de lucrurile cu adevărat importante din viaţa noastră: familia!  

Este necesar să ne concentrăm pe carieră şi alte aspecte de natură profesională, însă în acelaşi timp nu trebuie să pierdem din vedere că sănătatea fizică şi spirituală primează. Dacă obţinem acel echilibru, vom avea puterea să muncim cu entuziasm pentru scopurile noastre. Aşa că, nu ar fi o idee rea, ca din când în când să vă îndepărtaţi de stresul şi agitaţia marilor oraşe şi să vă acordaţi câteva zile de linişte, relaxare şi voie bună în compania celor dragi. Astfel de ieşiri pot fi mai eficiente decât orice reţetă prescrisă de medic.

Photo credit: Mihaela Abalaesei

În acest sens, vă propunem să descoperiţi 5 sate montane din România, unde predomină o atmosferă calmă, pitoreasca, plină de magie, istorie şi tradiţie. În multe din aceste locaţii, timpul pare să fi stat în loc, parcă protejând o comoară de preţ de efectele negative ale modernismului. Sunt oaze de verdeaţă, departe de zidurile de beton şi aici veţi putea să uitaţi de grijile şi responsabilităţile ce vă încreţesc frunţile. Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invităm să citiţi în continuare!

Top 5 sate de munte ce merită vizitate în vacanţa de vară 2018

Satele de munte din țara noastră sunt pline de tradiție și impresionează atât prin culoare, cultură cât și prin simplitatea localnicilor şi a modului lor de viaţă. Sunt exemple vii care ne-ar putea învăţa să punem accentul pe lucrurile care cu adevărat sunt esenţiale pentru fericirea sufletului nostru. 

De asemenea, veţi avea ocazia să vă delectaţi simţurile cu multe preparate tradiţionale ce nu pot fi replicate nici în cele mai rafinate restaurante. Multe dintre aceste sate montane româneşti rivalizează în ceea ce priveşte frumuseţea cu cele din munţii Alpi ai Elveţiei. Aşa că, dacă vă gândeaţi să vă faceţi vacanţă în străinătate, ar fi de preferat să evaluaţi opţiunile existente în România. Cu siguranţă nu veţi fi dezamăgiţi dacă vă veţi hotărî să rămâneţi aici pentru concediile din vară! Iată 5 sate montane care merită atenţia voastră:

Photo credit: Vasile Prisacariu

Zărneşti este un mic sătuc montan din apropierea Brașovului, foarte bogat în comori turistice naturale. Dacă doriţi să vă deconectaţi de rutină şi căutaţi un loc din inima naturii, Zărneștiul poate fi o soluţie. Pe lângă peisaje de-a dreptul spectaculare (ce merită imortalizate în albumele foto), veţi găsi şi o rezervaţie de urşi captivi, ce reprezintă căminul a peste 70 de urşi bruni şi a unui urs negru asiatic. Din Zărneşti, aveţi acces şi către Rezervaţia Naturală Cheile Zărneștilor, o rezervaţie de tip geologic mixt ce cuprinde și un canion îngust de-a lungul căruia predomină liniştea şi natura frumoasă.

Viscri, sau minunăţia pitorească de lângă Braşov, este o locaţie râvnită de mulţi turişti români şi străini. Nu este de mirare că până şi Prinţul Charles şi-a achiziţionat aici o casă pentru vizitele sale în România. Localitatea are o populaţie doar de 1000 de oameni dând senzaţia unui loc de poveste care parcă nu se aliniază cu aşteptările unei societăţi moderne. Şi tocmai acest aspect face din satul Viscri o destinaţie deosebită. Aici veţi putea vizita şi una dintre cele mai vechi biserici săseşti, Biserica Fortificată Viscri, construită în secolul al XV-lea şi inclusă în patrimoniul UNESCO.

Photo credit: Ștefania Lău

Satul transilvănean Rimetea este locul de se spune că soarele ar răsări de două ori pe cer. Localnicii susţin cu îndârjire existenţa acestui fenomen fascinant, deoarece Rimetea este înconjurat de versanţi abrupţi ce creează iluzia că astrul apare de două ori. Această destinaţie este ideală pentru cei pasionaţi de escaladări montane, zboruri cu parapanta şi drumeţii. Însă, nici iubitorii de istorie nu vor fi dezamăgiţi: veţi putea vizita Cetatea Colțești (construită în secolul al XIII-lea), Moară de Apă, Biserica Unitară sau Piatră Secuiului.

Photo credit: Marius Isac

Satul Polovragi, o minunăție naturală din judeţul Gorj, poate fi destinaţia ideală pentru o vacanţă relaxantă. Aceasta localitate a fost atestată documentar în anul 1600, însă localnicii încă păstrează vie o legendă conform căreia liderul spiritual al geto-dacilor, zeul Zamolxe, ar fi locuit în Peştera Polovragi. Tot aici, veţi găsi şi una dintre cele mai vechi mănăstiri din ţară, Mănăstirea Polovragi care are peste 500 de ani vechime. Însă, trecerea secolelor nu a știrbit din frumuseţea construcţiei sau a magiei locului.

Photo credit: Ștefaia Lău

Satul Drăguş este considerat a fi unic în România, datorită formei de stea în care a fost construit. Este situat la poalele Munţilor Făgăraşului, în apropiere de Braşov şi va fi o adevărată plăcere să îi cutreieraţi străduţele. Casele au fost păstrate sub aceeaşi formă din generaţie în generaţie şi întreaga localitate pare a fi un muzeu. Este cu adevărat spectacular să vă începeţi dimineţile cu privelişti asupra munţilor semeţi şi să respirați aerul curat pentru a începe cu energie o nouă zi. Sunt şi câteva obiective turistice de interes precum Fântâna-muzeu, Cumpănă din străbuni şi Sfânta Cruce. 

Photo credit: Ștefania Lău

Fără îndoială, o vacanţa petrecută cutreierand magia satelor montane româneşti, se poate transforma într-o adevărată aventură turistică plină de momente frumoase. Cu puţină organizare şi răbdare, vă puteţi pune la punct un itinerariu interesant pe placul vostru şi a restul familiei.

Însă, pentru a călători fără stres către toate destinaţiile vizate, veţi avea nevoie şi de un autoturism pe măsură. Drumurile montane sunt într-adevăr împresurate de peisaje deosebite, însă vin cu multe provocări rutiere. Din acest motiv, ar fi de preferat să dispuneţi de o maşină bună şi pe care să o conduceţi cu plăcere. La acest aspect intervine AutoBoca, o firmă profesionistă de închirieri auto, ce vă poate ajuta să vă deplasaţi fără impedimente către toate destinaţiile propuse.

calatorii prin tara 2018

În flota noastră veţi găsi multe maşini noi şi modele diverse, potrivite pentru a străbate drumurile montane. Unul dintre agenţii noştri vă va fi alături pe toată durata procesului de închiriere şi în cel mai scurt timp posibil veţi avea autoturismul ales gata să vă ducă într-o nouă aventură turistică. Contactaţi-ne acum şi descoperiţi ofertele noastre pentru lunile de vară!

Autoturisme bune de inchiriat