Am pregătit bradul de Crăciun

Cele mai frumoase tradiţii româneşti de Crăciun: descoperă una pe placul tău! 

Mici placeri turistice pe plaiul mioritic românesc, împărţite cu cei dragi. Care sunt cele mai frumoase tradiţii romaneşti de Crăciun? Vom încerca să descifrăm acest „mister”. Vrem să descoperiţi lucruri interesante despre obiceiurile noastre cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Luna decembrie, aduce pe lângă multe zile fermecate de magia iernii şi unul dintre cele mai aşteptate evenimente din an: Crăciunul. Acum simţim cu adevărat spiritul de sărbătoare şi darurile sociale aferente. Toată lumea zâmbeşte şi se bucura de voie bună.

Milioane de oameni din întreaga lume, se pregătesc cu mult entuziasm pentru a celebra această sărbătoare cu origini religioase. Mulţi dintre noi, asociem Crăciunul cu activităţi plăcute cum ar fi împodobirea bradului, oferirea de cadouri, colindat cât şi practicarea unor sporturi de sezon (ski, patinat, snowboarding). Voi sunteţi pregătiţi pentru venirea Crăciunului?

Photo credit: Marius Isac

Însă, în prezent, se pierde din vedere adevărata simbolistică a Crăciunului şi pe ce valori ar trebui să ne concentrăm. În societatea modernă, accentul cade pe partea materială, subliniindu-se necesitatea de a achiziţiona cât mai multe produse (unele de care nici măcar nu ai nevoie). Desigur, nimic nu este mai plăcut decât să aduci un zâmbet pe chipul unei persoane dragi, dar în acelaşi timp ar trebui să învăţăm să apreciem lucrurile simple. Acestea au o valoare deosebită, care rămân cu noi ani la rând. Ele nu pot dispărea în neantul activităţilor de zi cu zi.

Photo credit: Marius Isac

România are zeci de tradiţii minunate de Crăciun ce au conotaţii şi practici diferite, în funcţie de regiunea pe care o vizitezi. Sunt multe poveşti cu tâlc ce împărtăşesc credinţele din popor, transmise din generaţie în generaţie, care de fapt, reprezintă baza culturii româneşti. Din păcate, multe dintre obiceiuri sunt din ce în ce mai puţin comemorate sau amestecate cu datini din alte ţări (în special cele din America).

Deşi poate părea că este o iniţiativă de a moderniza concepţiile noastre despre Crăciun, de fapt se pierde identitatea naţională care are propriul farmec. Iată câteva tradiţii speciale de care nu ar trebui să uităm! Din contră, ar trebui îmbrăţişate şi acceptate ca parte din moştenirea lăsată de generaţiile anterioare. Obiceiurile tradiţionale ne pot revitaliza spiritual.

Photo credit: Ștefania Lău

În Banat, în ajunul Crăciunului, este tradiţional să se lase aprins focul din soba pentru că anul ce vine să aducă multe bucurii, împliniri şi îmbelşugate. Bradul este împodobit cu atenţie cu dulciuri şi bomboane de toate sortimentele iar sub brad se lasă un cadou atât pentru Moş Crăciun (colac, cârnăcior şi o sticlă de rachie) cât şi pentru şi calul său (grăunte şi fân). Seara se aşteaptă colindătorii care sunt recompensaţi pentru cântecele lor frumoase cu nuci şi mere. Această sărbătoare este cu adevărat specială, pe care merita să o descoperiţi la faţa locului. Cântecele de sărbătoare sunt minunate.

De asemenea, tinerii se adună pe la case purtând măşti ale sexului opus (băieţii cu măşti de fete şi fetele cu măşti de băieţi). Este ca o petrecere cu toţi prietenii şi familia pentru a primi cu multă căldură şi veselie spiritul Crăciunului. La miezul nopţii, tinerii renunţa la măşti şi îşi iau straiele populare pentru a porni şi ei la colindat. Interesant, nu-i aşa?

Photo credit: Dusmanu Ionut

În Transilvania, pregătirile pentru această mare sărbătoare încep de pe la jumătatea lunii noiembrie. Se începe cu purificarea trupească (prin post şi rugăciune), femeile ţes straiele specifice de Crăciun şi se împodobesc brazii. În seara de ajun, gospodinele aşteaptă cu mare nerăbdare colindătorii cei ce vor veşti noul an şi le oferă în dar colaci preparaţi în casă şi nuci. Tot în Transilvania, este obiceiul de a umbla cu „capra”, un tip specific de colindat practicat de flăcăi îmbrăcaţi într-un costum special creat de ei pentru acest eveniment. Această zonă a României reuşeşte mereu să impresioneze clienţii.

În Maramureş, obiceiurile de Crăciun sunt un amestec de credinţe păgâne şi creştine. Aici are loc „jocul moşilor”, o tradiţie specifică acestei regiune, în care colindătorii deghizaţi cu măşti vin în vizită pentru a dansa şi cânta, astfel aducând multă sănătate şi fericire gazdelor. Toţi dintre ei, indiferent de vârstă şi statut vor fi recompensaţi cu un colac (ce simbolizează soarele), alături de mere şi nuci.

Photo credit: Bogdan Almajan

În ziua de Crăciun, toate casele sunt curate, cu mese îmbelşugate (cu multe bucate tradiţionale) şi gospodinele aşteaptă cu încântare oaspeţii. Brazii sunt împodobiţi cu mere, nuci şi fasole uscată. Per total se simte o atmosferă de sărbătoare, voie bună şi oamenii sunt primitori şi dornici să împărtăşească spiritul Crăciunului.

Nici zona Moldovei nu te va dezamăgi în privinţa tradiţiilor păstrate şi specifice acestei perioade. În ziua ajunului, toate activităţile sunt de fapt un ritual pentru a proteja animalele şi recolta pentru anul viitor. Femeile se ocupă de gătit (în special coacerea colacilor pentru colindători), iar bărbaţii aveau grijă să înapoieze orice lucru luat cu împrumut (ar fi semn rău să păstrezi un bun ce nu îţi aparţine mai ales în preajma noului an).

Obiceiuri si traditii Romania

Photo credit: Dusmanu Ionut

Preparatele tradiţionale joacă un rol foarte important pentru celebrarea Crăciunului în Moldova. Sunt pregătite câte 12 feluri de mâncare ce îţi vor încânta simţurile şi papilele gustative. Bineînţeles, nu sunt lipsiţi nici colindătorii, ce vin cu multă veselie pe înserat la casele gospodarilor.

În Bucovina se crede că toate colindele au scopul de a înlătura spiritele rele şi cei care îndeplinesc această activitate sunt tinerii căsătoriţi, adulţii şi chiar şi bătrânii. Aici este tradiţional să se sărbătorească cu „jocul caprei, „jocul cerbului”, iar de Anul Nou, tinerii merg cu „Pluguşorul”. Un alt obicei este „mersul cu steaua” pentru a informa oamenii de naşterea lui Hristos.

Photo credit: Bogdan Almajan

În Oltenia, datinile de Crăciun pun mai mult accent pe ritualuri de purificare şi de a aflare a ursitului de către femeile nemăritate. Acestea sunt supuse la câteva tradiţii a căror scop este să le prezică ce fel de soţ vor avea. În ziua de Crăciun se adună toate gunoaiele din gospodărie, se curăţa casa cu atenţie şi femeile gătesc cu mult spor pentru a primi oaspeţii şi colindătorii.

Practic, indiferent în ce regiune din România vei vizita de Crăciun, vei găsi mese cu preparate bogate și diverse, decoraţii frumoase, colindători îmbrăcaţi în straie populare şi multă veselie şi voie bună. Nu ai cum să nu te laşi captivat de magia acestei sărbători. Poţi descoperi multe legende minunate care sunt povestite cu mult har de bătrâni în jurul mesei de Crăciun.

Photo credit: Cosmin Ilieș

Dacă ţi-ai propus să vizitezi mai multe zone româneşti în această perioadă, atunci cu siguranţă vei avea nevoie şi de o maşină de calitate. Iar la acest capitol, te poate ajuta AutoBoca. Nu doar atât, însă pentru toată luna decembrie, ţi-am pregătit multe oferte interesante de care ar trebui să profiţi. Te invităm cu drag să afli mai multe detalii chiar acum!

Un Crăciun plin de magie şi tradiţie cu o maşină de bun venit

Nimic nu poate fi mai plăcut decât să călătoreşti alături de cei dragi mai ales în preajma sărbătorilor. Toate orăşelele şi satele româneşti sunt îmbrăcate în straie colorate, festive care indică sosirea unui eveniment important: Crăciunul. Te poţi destinde, relaxa şi bucura de multe tradiţii frumoase româneşti care îţi vor face vacanţă de neuitat.

Photo credit: Bogdan Tofan

Şi noi, cei de la AutoBoca, am pregătit bradul de Crăciun în sediul nostru din Bucureşti, unde ne aşteptam clienţii cu un zâmbet şi în spirit de sărbătoare. Dacă eşti în căutarea unei maşini bune, vei avea acces la multe modele noi ce pot fi închiriate la preţuri de nerefuzat! În flota noastră vei găsi autoturisme noi, cu puţini km la bord, potrivite pentru călătorii în familie.

Photo credit: Bogdan Tofan

Poţi opta pentru un VW Jetta, VW Golf, Dacia New Logan chiar şi pentru un microbuz cum ar fi VW Touran sau Mercedes Benz Vito Tourer. La AutoBoca, ai de unde alege! Nu doar atât, însă, te poţi baza pe agenţii noştri să îţi vină în ajutor pentru că tu să te porneşti cu maşina de bun venit de care ai nevoie. Aşa că nu mai sta pe gânduri: contactează-ne astăzi şi descoperă ofertele noastre de închirieri maşini pentru Crăciun! Eşti pregătit pentru o aventură turistica aparte cu o maşină de bun venit?

Inchirieri masini