Bucovina, un colţ din România Autentică, sau tărâmul mănăstirilor

Voronet Monastery 6

Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor) este o regiune istorică  cuprinzând un teritoriu de 10.441 km² care acoperă zona adiacentă orașelor RădăuțiSuceavaGura HumoruluiCâmpulung MoldovenescVatra DorneiSiret și Vicovu de Sus din România, precum și CernăuțiCozmeniZastavnaVășcăuți pe Ceremuș,VijnițaSadagura și Storojineț din Ucraina.

Da, ai citit bine :), Ucraina.

Bucovina este cunoscută pentru mănăstirile construite de foști domnitori și boieri moldoveni şi  fiecare are culoarea sa specifică: Voroneț (albastru),  Humor (roșu),  Sucevița (verde),  Moldovița (galben) și Arbore (combinație de culori).

Unul din obiceiurile zonei, împistritul ouălor,  este un obicei practicat încă şi in zilele noastre. În Săptămâna Mare, începând cu ziua de marți până vineri, pe lânga simpla vopsire, se practică fie încondeierea cu pensula, fie împistritul, folosindu-se ceară.

În zona Bucovinei tradițiile încă supraviețuiesc cu greu schimbărilor, însă exista oameni care duc mai departe meșteșugul împistritului și care își invată cu drag și cu răbdare copiii tainele încondeierii ouălor, păstrând astfel parte din tradiţiile României Autentice.

sursa Wikipedia.