Când ați vizitat ultima oară biserica Trei Ierarhi?

manastirea Trei ierarhi din iasi 2019

O nouă poveste minunată pe străzile milenare ale Iasiului

În 2019 mulți români se gândesc să petreacă macar un city break pe cinste, care să-l tină minte peste ani și ani. Ei vor să descopere latura urbană a României. Turismul de tip city break abia înflorește în tara noastră, atrăgând din ce în ce mai mulți tineri. Aceștia din urmă reușesc să se bucure de darurile unui turism activ, mereu în mișcare. Exista o atracție fascinantă a orașelor noi, care găzduiesc monumente istorice, culturale, artistice și religioase interesante. În funcție de orașul vizitat, poți găsi lucruri fascinante și povesti cel puțin captivante. Daca tot vrem să ne bucurăm de o experiență turistică plăcută, este important să alegem un oraș cu o istorie bogată și multe locuri faine de vizitat.  

Printre cele mai importante orașe romanești de vizitat în 2019 în România o să regăsiți și Iasiul. De ce aleg atât de mulți români și străini să viziteze acest oraș? Vom încercă să răspundem la aceasta întrebare deoarece iubim orașul Iași și tot ceea ce propune acesta unui turist. Pe lângă moștenirea istorica grea și de apreciat, orașul are o nota moderna, având în centrul sau cel mai important centru de shopping și de activități sociale din România: Palas. Sunt mii de oameni care vizitează centrul Palas în fiecare zi. Aceștia vin din orașele din regiunea Moldova (Piatra Neamț, Suceava, Vaslui, Botoșani, Bârlad, Bacău, Huși sau Fălticeni) pentru a se bucura de tot ceea ce oferă orașul Iași și Palas Mall. De asemenea, se observa în ultimii ani o creștere a numărului de moldoveni de peste Prut care aleg să-și petreacă timpul în Iași. Mulți vin cu autobuze speciale care-i lasă în apropierea complexului.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Așa cum puteți observa există un interes aparte pentru Iași și darurile sale turistice. Dacă locuiți în oraș, sigur nu sunteți surprinși de aceasta realitate desi poate v-ați dori că bucuria explorării să fie acompaniata și de respect pentru monumente. Venirea turiștilor străini pe meleaguri ieșene prinde bine firmelor locale, care-și dezvoltă sănătos businessurile. Sunt atât de multe locații faine de vizitat în Iași încât cu greu te poți limita la una doua. Simți o atracție către toate și vrei să le vezi cât de bine poți.

Daca avem un timp relativ limitat pentru a ne bucura de călătorie, atunci sigur încercam să setam un itinerariu minunat, pe care să-l urmam cu drag. Și în Iași chiar putem să ne delectam cu experiențe absolut sublime, care rămân în sufletele noastre. Fie că iubim să descoperim locații culturale, artistice, religioase sau istorice, găsim în acest oraș tot ceea ce ne dorim. Din acest motiv, mulți din cei care ajung aici au parte de experiențe plăcute.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Bun venit la mănăstirea Trei Ierarhi

Introducerea a fost puțin mai lungă decât ne așteptam însă trebuia să menționăm câteva lucruri despre pulsul turistic al orașului. Câteodată este indicat să avem cât mai multe informații despre locurile faine de vizitat într-un oraș. În acest mod putem alege mai ușor obiectivele turistice potrivite pentru nevoile noastre. Până la urma acest lucru contează cel mai mult: să ne bucuram de o experiență de neprețuit sau cel puțin plăcuta. Și uite așa ajungem și în lumina reflectoarelor turistice, mai precis la mănăstirea Trei Ierarhi. Care sunt motivele care v-ar putea determina să vizitați acest lăcaș de cult? Daca mai aveți putina răbdare cu noi și citiți rândurile următoare. Speram să descoperiți câteva lucruri cel puțin interesante despre această mănăstire.

Noi locuim în Iași și avem ocazia de a vizita mănăstirea Trei Ierarhi oricând dorim. Trecem pe lângă ea de fiecare data când ne plimbăm pe bulevardul Ștefan cel Mare. Aici se afla câteva din cele mai frumoase și apreciate obiective turistice ieșene. Credem că este important să le știți și dacă aveți puțin timp chiar să le vizitați. Totuși, credem că este important să vizitați cu încredere mănăstirea Trei Ierarh. De ce? Hai să aflam câteva lucruri de baza despre istoria mănăstirii. Celebrul voievod Vasile Lupu a fost cel care a ridicat biserica, având drept model lumea bizantina.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Biserica Trisfetitelor a fost ridicata intre anii 1637 și 1639, având și rol de necropola domnească. De la început biserica a atras atenția localnicilor și comunității ortodoxe europene. Hramul bisericii este în cinstea celor trei sfinti Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur. De asemenea, mitropolitul Varlaam a fost cel care a sfiintit biserica. Pe lângă frumusețea arhitecturii exterioare și interioare, biserica este cunoscuta pentru faptul că a fost “casă” pentru moaștele Sfintei Parascheva. Acestea au fost aduse în biserica în anul 1641 dar ele în prezent se afla în Catedrala Mitropolitana din Iași. Moaștele sunt vizitate în fiecare zi de localnici și pelerini din țoată tara.

Photo credit: Dusmanu Ionut

În interiorul bisericii Trei Ierarhi se află mormântul lui Dimitrie Cantemir dar și ale lui Alexandru Ioan Cuza. Merită să alocați cel puțin o ora vizitei la biserică. În acest mod îi descoperiți secretele. Mereu ne-am bucurat de clipe frumoase în aceasta mănăstire. O putem recomanda tuturor celor care vor să se bucure de experiențe turistice plăcute și lipsite de stres.

Să nu uitam: aveți nevoie de o mașină pe durata șederii în Iași? Vă putem ajuta! Cum? AutoBoca vă pune la dispoziție multe mașini bune, pe care le puteți închiria cu încredere oricând aveți nevoie! Aveți acum posibilitatea de a porni la drum prin Iași la volanul unei mașini de bun venit!

Inchirieri masini