Care sunt cele mai frumoase mănăstiri de vizitat în România în 2019?

manastire voronet 2019 vizita

Călătorii autentice româneşti: în căutarea spiritualităţii şi a păcii sufleteşti împreună cu AutoBoca

În societatea din prezent este impus din toate părţile un ritm alert, cu presiuni considerabile pentru a obţine mai mult şi a îndeplini cât mai multe sarcini în cel mai scurt timp. Fie că reuşim sau nu, trebuie să facem faţa noului ritm al societăţii. Dacă rămânem în urmă, cu greu reuşim să ne redresăm. Suntem obişnuiţi de mici să avem un program încărcat: diverse materii de studiat, teme de întocmit, lucrări, prezentări, examene şi tot aşa. Tot timpul avem ceva de făcut, oficial sau în timpul liber. Am uitat să stăm pe loc şi să ne bucurăm de linişte. Şi este mare păcat! Suntem legaţi de o activitate interminabilă, care nu ne dă liber decât în weekend (şi nici atunci pe deplin). 

O dată ajunşi adulţi ne înfruntăm cu “lupta” găsirii unui loc de muncă potrivit, care să ne permită să avansăm profesional şi să culegem roadele muncii noastre. Apoi apar dorinţe materiale, să ne bucurăm de stabilitate financiară că ulterior să putem întemeia o familie. Deşi pare un proces logic, firesc, aceasta goană constantă induce stări de stres, anxietate pe baza cărora se construiesc diverse griji şi nemulţumiri.

Photo credit: Vasile Prisacariu

Pentru a fi un membru productiv al societăţii este necesar să ne implicăm în diverse activităţi care duc la progres. Prin simplu fapt că mergem la serviciu, contribuim către îmbunătăţirea diferitelor sectoare vitale pentru o ţară (sănătate, educaţie, agricultura etc.). Vrem să ne descurcăm atât cât putem şi să strângem amintiri frumoase. Viaţa nu se rezuma la un şir lung de activităţi în interesul altora. Câteodată trebuie să investim şi în bunăstarea noastră, chiar dacă povara creditelor rămâne mereu în fundal.

Însă, nu trebuie să uităm să ne îngrijim şi de sufletele noastre. Oricât de haotic ar f programele noastre, este esenţial să rupem câteva ore pe săptămână doar pentru a înveşti în găsirea acelui echilibru interior. Plimbările în natură, în locuri liniştite, departe de junglă urbană pot face minuni pentru bunăstarea noastră psihică.

Photo credit: Vasile Prisacariu

Dacă ne simţim mai relaxaţi atunci putem continua să muncim cu spor pentru obiectivele noastre. Nu doar atât, însă acele clipe în care punem pe pauză tot ce înseamnă stres şi griji, ne vor permite să ne bucurăm de magia care se afla în faţa noastră zilnic. Chiar şi un răsărit de soare poate fi spectacular dacă ne-am opri din această agitaţie şi să ne arătăm recunoştinţa faţă de Mama Natură. Ţara noastră reuşeşte mereu să surprindă plăcut vizitatorii.

Aşadar, o dată cu sosirea noului an, ar fi de preferat să ne reorganizăm stilurile de viaţă. Să încercăm cu toţii să acordăm importanta părţii spirituale, adevărata hrană pentru suflet. Şi partea bună este că nu este dificil să ne găsim acel balans şi pace interioară. O zi printr-o grădina botanică, o poieniţă departe de văzul lumii sau o vizită la mănăstire poate fi îndeajuns pentru a ne reîncărca cu energie pentru viitoarea săptămână de muncă.

Chiar dacă trăim în era apogeului tehnologic, nu ar trebui să uităm legătură strânsă dintre umanitate şi natura. Nu putem exista fără oxigenul plantelor, fără aer curat sau fără razele calde ale soarelui. De aceea, merită să includem la final se săptămâna câteva escapade în mediul natural. Sunt multe destinaţii interesante chiar la îndemâna noastră. Trebuie doar să le găsim pe cele care sunt în ton cu dorinţele noastre.

Photo credit: Tinel Andronic

Unde aţi putea să vă petreceţi sfârşitul de săptămână? Care sunt locaţiile naturale cele mai frumoase din România? Noi avem câteva propuneri pentru un mic concediu plin de linişte, pace şi mulţumire spirituală. În rândurile următoare vă vom oferi mai multe detalii. Credem că o să fiţi plăcut surprinşi de ceea ce o să descoperiţi mai jos.

Top 10 mănăstiri din România: destinaţii minunate pentru vacanţe relaxante

Sunt unele locaţii din ţara care ne lăsa fără cuvinte datorită frumuseţii peisajelor şi bogăţiilor naturale. Din prima clipă suntem fermecaţi de atmosfera liniştitoare, de magia locurilor şi de serenitatea care ne cuprinde. Aceste destinaţii sunt alegerile ideale pentru cei care caută câteva zile departe de stres şi agitaţie.

Vă puteţi reîncărca cu energii noi şi să petreceţi timp alături de prieteni şi familie. Un pic de linişte nu strică niciodată. Trebuie să fim un pic atenţi şi la capacităţile noastre de deconectare de la pulsul societăţii. Poate pe parcurs veţi descoperi şi câteva lucruri fascinante despre România, o ţară cu adevărat specială. 

Photo credit: Delia Gospodaru

Care sunt aceste destinaţii în România? Mulţi turişti susţin că şi-au găsit pacea interioară în urma unor vizite la câteva mănăstiri deosebite din ţară. Mii de pelerini le vizitează anual în dorinţa de a îşi arăta recunoştinţa şi devotamentul faţă de Dumnezeu. Ritualurile religioase sunt respectate cu atenţie şi fiecare dintre ele are o poveste despre moralitate, etică şi cum ar trebui să ne comportăm şi să gândim pentru o viaţă fericită. Nu este musai să fiţi o persoană religioasă pentru a vă bucura de minunăţiile  ce păstrează cu atenţie aceste lăcaşe de cult. Multe din ele sunt aşezate în zone montane cu împrejurimi incredibile şi de care cu greu v-aţi mai satură să le priviţi. 

Având în vedere ca primăvara ne bate la uşă, acum ar fi momentul să începeţi să planificaţi o mică drumeţie prin ţară. În acest sens, vă invităm să descoperiţi top 10 mănăstiri din România care merită atenţia voastră. În funcţie de preferinţe şi proximitate, aveţi la îndemână multe opţiuni. Însă, Nord-Estul României ar putea fi un punct de start ideal. De ce? Fiindcă aici se afla cele mai multe  construcţii religioase din ţară, care mai de care mai interesante. O să vă placă şi merita chiar să le imortalizaţi în câteva fotografii şi clipuri video.

Photo credit: Tinel Andronic

Bucovina şi Maramureş sunt două regiuni moldoveneşti pline de tradiţie şi obiceiuri româneşti frumoase. Oamenii iubesc locurile acestea pentru naturaleţe, simplitate şi fericirea cu care le umple sufletele. Aici aveţi acces rapid la munţii Carpaţii, vă puteţi plimba fără restricţii prin pădurile dese şi poieniţele fermecătoare. Aici veţi descoperi multe construcţii religioase vechi de secole şi care încă păstrează regulile străvechi şi pun accent pe partea spirituală a vieţii. Putem învăţa cum să fim mai mulţumiţi şi recunoscători pentru darul de a ne bucura de încă o zi. 

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Mănăstirile pictate sunt atracţiile principale. Acestea sunt construcţii ridicate la iniţiativele voievozilor din Moldova şi deşi au câteva sute de ani vechime încă rezista şi în prezent. Mănăstirea Voroneţ vă aşteaptă să vă minuneze cu măiestria frescelor de pe pereţi, cu împrejurimile de vis şi cu poveţe cu tâlc din partea călugărilor. Turiştii sunt impresionaţi de acurateţea picturilor şi de acel albastru intens predominant. Scenele pictate reprezintă câteva segmente din scena Judecăţii de Apoi ce denotă creativitate şi multe îndemânare din partea artistului. 

Robert Raducanu

Mănăstirea Humor poate fi următorul popas de pe listă. La fel ca şi Voroneţul este o mănăstire care iese în evidenţă datorită picturilor interioare şi exterioare. Însă, aici culoarea predominantă este un roşu-cărămiziu, ce îi oferă un alt aspect. Veţi fi primiţi cu braţele deschise de către călugăriţe. Nu doar atât, însă şi mâncarea este absolut delicioasă aici deşi ingredientele folosite sunt simple şi de multe ori de post.

Photo credit: Bogdan Almajan

Mănăstirea Bârsană din Maramureş este una dintre construcţiile religioase emblematice pentru această regiune. De ce? Fiindcă este un lăcaş de cult foarte frumos atât în interior cât la exterior. A fost construită doar din lemn de meşterii populari din zonă.  Are o înălţime de 57 de metri şi deşi a suferit în urma trecerii anilor, încă se menţine falnica şi dârză. Face parte din patrimoniul UNESCO datorită unicităţii sale. Cu siguranţă merită vizitată, mai ales dacă vreţi să vă delectaţi cu minunăţiile naturale ale Maramureşului.

Photo credit: Ștefania Lău

Mănăstirea Moldoviţa. Originea acestei mănăstiri rămâne încă un mister. Se aminteşte de existenţa ei încă din vremea voievozilor Musatini, cei care au şi ocrotit-o. La sfârşitul secolului al XV-lea, din cauza unei alunecări de teren aceasta s-a prăbuşit. Ruinele încă mai pot fi văzute şi în prezent la câteva sute de metri de mănăstirea actuală. Din fericire, Moldoviţa a fost reconstruită şi readusa la starea iniţială de glorie. Se aseamănă cu Voroneţul datorită frescelor şi picturilor interioare şi exterioare. Însă, Moldoviţa are ceva al ei, aparte şi nu există cuvinte care pot să cuprindă magia acestui loc.

Photo credit: Delia Gospodaru

Mănăstirea Putna. Este aşezată la doar câţiva kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei şi este prima şi cea mai importantă ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare. Are peste 5 secole vechime şi încă continue să minuneze turiştii şi pelerinii care ajung în ţinutul legendar al Bucovinei. A fost zidită din piatră calcaroasă, ce îi oferă un aspect de alb perlat şi foarte îngrijit. Complexul monahal este bine pus la punct pentru a primi şi caza vizitatori şi pelerini.

Mănăstirea Ceahlău. Deşi în mod oficial această mănăstire a fost ridicată acum câteva decenii, la baza sa au stat chiliile sihaştrilor şi a călugărilor care se retrăgeau în munţi pentru a se concentra doar pe aspectul spiritual. Nu este o construcţie grandioasă sau cu o arhitectură complicată. Ceea ce face mănăstirea Ceahlău un loc deosebit de vizitat este poziţionarea aceştia. La o altitudine de câteva sute bune de metri (peste 1400) vă veţi încânta sufletele cu privelişti rupte din rai. Aici chiar puteţi să vă rupeţi de griji şi stres.

Photo credit: Vasile Prisacariu

Mănăstirea Hadambu. La doar câţiva kilometri de Iaşi veţi găsi câteva mici paradisuri naturale. Unul dintre ele este Mănăstirea Hadambu, un loc ce pare a fi transformat în raiul celor care caută relaxare şi linişte. Vă puteţi plimba prin grădinile frumos îngrijite de călugări, să admiraţi lebedele mlădioase de pe lac sau să vizitaţi animalele din mica grădină zoologică. Practic, aveţi la îndemână toate ingredientele pentru câteva clipe de împăcare sufletească.

Mănăstirea Bârnova. Un alt loc retras de văzul lumii este Mănăstirea Bârnova. Se afla în apropierea pădurii cu acelaşi nume, ceea ce înseamnă că aveţi acces rapid la o mică plimbare prin natură. A fost construită în 1628 şi este o mică fortăreaţă în apropierea oraşului Iaşi. Poate fi o vizită de un weekend sau chiar şi o zi, mai ales dacă aveţi la îndemână o maşină bună.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Mănăstirea Curtea de Argeş. Foarte probabil mai orice roman a auzit de legenda Meşterului Manole. El este cel care a trebuit să îşi zidească soţia pentru că aceasta grandioasă mănăstire să poată fi finalizat. Bineînţeles, sperăm că legenda să fie doar o istorioară străveche pentru a atrage atenţia asupra lăcaşului de cult. Însă, cu siguranţă Mănăstirea Curtea de Argeş va rămâne imprimată în memoria voastră. Este o construcţie impresionantă, cu un aspect de alb perlat şi cu multe decoraţii sculptate în piatră. Arhitectura în sine ne face să ne gândim la câtă sudoare şi munca a fost necesară pentru a se ridica această frumoasă mănăstire. În împrejurimi veţi avea acces la o grădină frumos amenajata şi de unde vă puteţi lua doză de relaxare.

2015 Curtea de Arges
Photo credit: Dusmanu Ionut

Mănăstirea Neamţ. Una dintre cele mai vechi construcţii religioase de pe teritoriul românesc este Mănăstirea Neamţ. A fost ridicată în secolul al XV-lea şi este un exemplu excelent pentru stilul arhitectural medieval. În pofida veacurilor sale, mănăstirea a rezistat cu brio testului timpului şi poate fi vizitată şi în prezent. În vecinătate se afla şi Cetatea Neamţului, o altă fortificaţie medievală impresionantă. Este situată la 400 de metri deasupra oraşului şi deşi urcuşul până la aceasta este anevoios, cu siguranţă merită.

Partea bună la vizitarea acestor 10 mănăstiri interesante este că pe parcurs veţi putea descoperi şi câteva atracţii turistice inedite. Oraşe precum Suceava, Iaşi, Târgu-Neamţ sunt pline de istorie şi povesti interesante. Puteţi să vă opriţi şi prin câteva staţiuni montane fermecătoare precum Durau, Vatra-Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Borşa şi tot aşa.

Photo credit: Bogdan Almajan

Pentru a vă bucura pe deplin de aceste mici escapade în inima naturii, veţi avea nevoie şi de un mijloc de transport de calitate şi capabil să vă ducă la destinaţii fără impedimente. Scopul este să vă relaxaţi, nu să vă simţiţi stresaţi de anumite neregularităţi la maşină folosită. La acest aspect poate interveni AutoBoca.

Suntem o firmă de rent 100% românească cu peste 10 ani vechime în domeniul închirierilor auto. Autoturismele noastre pot face necesitaţilor de transport din ţară fără impedimente. În flota noastră veţi găsi multe modele interesante pe care le puteţi conduce cu plăcere. VW Polo, VW Jetta sau Renault Trafic (pentru călătorii în grup sau pelerinaje) sunt doar câteva exemple. În cazul în care aveţi nelămuriri, unul dintre agenţii noştri vă poate ajuta cu informaţii pertinente pentru a face alegerile corecte. 

AutoBoca are sedii peste tot în România (inclusiv în marile oraşe şi aeroporturi) ceea ce înseamnă că ne veţi găsi cu uşurinţă ori de câte ori aveţi nevoie de un autoturism bun şi de încredere. Nu doar atât, însă în această perioadă am creat şi câteva oferte interesante de rent pe care nu ar trebui să le rataţi.

De ce să nu conduceţi o maşină de calitate şi să economisiţi bani în acelaşi timp? Vă invităm să ne contactaţi chiar astăzi şi să rezervaţi unul dintre autoturismele AutoBoca! Credem că vă putem surprinde plăcut cu câteva oferte speciale! Profitaţi de ele cu încredere!

Inchirieri masini