Casa Pogor, o minune arhitecturală demnă de vizitat în Iaşi

Câteva cuvinte despre Casa Memorială „Vasile Pogor”

 

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

În oraşul Iaşi o să găsiţi o sumedenie de monumente istorice, culturale şi artistice care merită atenţia unui turist amator sau profesionist. Dacă păşiţi cu atenţie prin fosta capitală a Moldovei o să descoperiţi cu certitudine câteva zone speciale. După câteva zile petrecute în Iaşi, cu siguranţă o să găsiţi câteva atracţii turistice mai mult decât fascinante! Din nenumăratele obiective turistice ale oraşului Iaşi, Casa Memoriala „Vasile Pogor” vă poate surprinde într-un mod plăcut. Din acest motiv, ne-am gândit să scriem câteva rânduri despre acest monument.

Spre surprinderea noastră, nu sunt multe articole care să trateze acest subiect. Motivul trecerii cu vederea a acestui obiectiv turistic ne sunt străine. O să vedeţi cu alţi ochi Casa Pogor şi poate o să le spuneţi şi prietenilor să-l viziteze!

Photo credit:Dusmanu Ionut

Photo credit:Dusmanu Ionut

Cu certitudine aţi auzit despre Casa Memoriala „Vasile Pogor” însă dacă vă întreabă cineva despre ea, mai mult ca sigur răspunsul oferit o să fie scurt. De ce să nu „remediaţi” această situaţie? Sunt câteva lucruri de bază pe care trebuie să le ştiţi despre Casa Pogor, mai ales dacă locuiţi în Iaşi. Vom încerca să scoatem în evidenţă cele mai importante aspecte ale monumentului.

În primul rând Casa Memoriala „Vasile Pogor” este un muzeu, parte a Muzeului Literaturii Romane din Iaşi. Cei care iubesc literatura vin în acest muzeu pentru a lua contact cu o parte specială a trecutului livresc ieşean. Unde puteţi găsi acest monument? Casa Vasile Pogor se afla situată pe strada Vasile Pogor, nr 4. O să ajungeţi cu uşurinţă la acest monument. Puteţi pur şi simplu să urcaţi copoul la pas şi la vizavi de Biblioteca Centrală Universitară o să găsiţi monumentul.

Istoric Casa Memoriala „Vasile Pogor”

 

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

În 1850 vornicul Vasile Pogor s-a decis să construiască o casă. Aceasta urma să devină o frumoasă bijuterie arhitecturală, apreciată de trecători pentru ferestrele sale mari şi luminoase. Încă de la început Casa Pogor a jucat un rol important în viaţa culturală ieşeana. Poate aţi auzit de la lecţiile de istorie şi limba romană de locul de întâlnire al intelectualilor ieşeni. Ar trebui să ştiţi că această clădire a funcţionat drept sediul celebrei Societăţi literare Junimea. De asemenea aici a fost şi sediul revistei Convorbiri literare. Mulţi intelectuali, poeţi, dramaturgi şi oameni politici au fost schimb de idei în incinta acestei clădiri. Putem chiar spune că multe din marile opere romane s-au „născut” în această casă. În anul 1901 Casa Pogor a fost cumpărată de către principesa Maria Moruzzi. Ea a făcut câteva modificări clădirii, care pot fi observate şi astăzi.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

Principesa Maria Moruzzi a schimbat caracteristicile intrării principale dar şi a faţadelor. De asemenea ea a adăugat blazonul familiei. Gheorghe Brătianu a intrat în posesia casei după ce principesa, mama sa, a murit. Muzeul a luat naştere după anul 1970. În prezent dacă ajungeţi aici, aveţi posibilitatea de a observa evoluţia literaturii romane. Accentul a fost pus evident pe zona Moldovei. Anul de referinţă pentru documentele şi cărţile prezente în muzeu este 1800. Muzeul are 12 camere unde o să găsiţi numeroase expoziţii permanente. De asemenea muzeul are şi o clădire anexa, cu rol de protecţie pentru zona de catacombe Pogor.  Acum că v-am stârnit curiozitatea, cu certitudine o să vă gândiţi să porniţi la drum spre Casă Memoriala „Vasile Pogor”. Vă propunem să porniţi la drum alături de prieteni dragi sau membrii ai familiei.

Pentru o experienţă turistică aparte aveţi nevoie de o maşină, personală sau închiriată. AutoBoca rent a car Iasi va pune la dispoziţie o gamă de maşini, potrivite pentru diverse activităţi. Vrem să descoperiţi cât mai mult din acest minunat oraş şi evident să împărţiţi din experienţele avute cu cei dragi!

Surse: Wikipedia

Inchirieri masini