Ce cărți putem citi în izolare? 10 recomandări pe cinste!

Lecturi captivante în 2020: izolați cu cărți incredibile!

Românii încearcă să respecte parametrii noii realități în care se află și stau acasă. Aceștia încearcă să se bucure de timpul petrecut în casă și să nu cadă pradă monotoniei. Senzația de izolare poate fi o provocare, mai ales că nu suntem obișnuiți cu ea. Până acum știam că libertatea de mișcare este garantată. Lucrurile s-au schimbat dramatic în ultimele zile. Pentru siguranța și sănătatea noastră, este foarte important să stăm acasă și să evităm locurile publice. Timpul petrecut în casă poate fi o investiție în dezvoltarea noastră personală. Putem face multe lucruri care să ne ajute să creștem intelectual, artistic, cultural și profesional. Trebuie doar să ne organizăm timpul pentru a obține rezultatele dorite.

Dacă tot stăm acasă, am putea citi. În trecut ne loveam mereu de lipsa timpului liber pentru a citi cărțile din bibliotecă. De asemenea, avem și posibilitatea de a comandă cărți, dacă dorim ceva anume. În prezent, putem citi cu drag cărți care ne-au atras atenția în repetate rânduri. Avem nevoie de cărți în această perioada. Acestea ne pot ajută să uităm de problemele din jur, măcar cât citim. Intrm în lumea minunată a literelor, unde acțiunea este controlată doar de imaginația autorului. Pentru toți cei care sunt în căutarea unei cărți bune de citit în această perioada, ne-am gândit să intervenim cu câteva sugestii utile.

Iubim cărțile și arta sublimă a lecturii sincere. Din acest motiv, ne-am gândit că ar fi foarte fain să investim timp în redactarea unei liste care să cuprindă 10 cărți interesante. În ultimii ani, am avut deosebită plăcere de a citi multe cărți faine.

Photo credit: Dusmanu Ionut
  • 1. Gulagul. O Istorie – carte scrisă de Anne Applebaum
  • 2. Cosmosapiens. Evoluția omului de la originile universului – carte scrisă de John Hands
  • 3. Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei – carte scrisă de David Abulafia
  • 4. Inteligența emoțională – carte scrisă de Daniel Goleman
  • 5. Biografii necenzurate ale unor oameni celebri – carte scrisă magistral de Will Cuppy
  • 6. Povestea Mea – carte scrisă de Michelle Obama
  • 7. Elon Musk – carte scrisă de Ashlee Vance
  • 8. Fascismul. Un avertisment – carte scrisă de Madeleine Albright
  • 9. Incognito. Viețile secrete ale creierului – carte superbă, scrisă cu talc de David Eagleman
  • 10. Cercul Mincinoșilor. Cele mai frumoase povești filozofice din lumea întreagă – scrisă de Jean-Claude Carriere

Aceste cărți le-am citit cu deosebită plăcere, oroare și devotament. Nu sunt cărți ușoare, dar nici grele. Ele necesită atenție și răbdare. Nu puteți trece rapid prin ele deoarece riscați să pierdeți lucruri importante, menite să va ilumineze mintea (într-un mod sau altul). Fiecare carte are propia poveste de spus. Unele sunt mai greu de digerat decât altele. De exemplu: o să începeți aventura livrească cu o carte grea dar atât de necesară – Gulagul. O Istorie, pe care trebuie să o citiți. Anne Applebaum a reușit să redea corespunzător istoria unei perioade negre din istoria umanității.

Photo credit: Dusmanu Ionut

A fost greu să trecem de la un capitol la altul. Din acest motiv, a durat câteva luni bune să citim toată cartea. Pur și simplu nu puteam trece cu ușurință peste greutățile și dramele rușilor. Ei au trecut prin experiențe oribile, reproduse în anumite locații din România comunistă. Regimul comunist a fost un creator de ucigași și violatori ai decenței umane. Sperăm ca această ideologie să dispară din analele istoriei și să nu revină. Ar fi o tragedie pentru noi dacă comunismul ar reveni.

O surpriză literară este cu siguranță cartea Biografii necenzurate ale unor omani celebri scrisă magistral de Will Cuppy. A fost cartea care ne-a făcut să radem în mod natural și cu drag. Nu este o carte mare. Din contră! Această mititică bucurie literară  merită să fie în casele voastre. În această perioadă grea, puteți citi o carte hazlie și interesantă.  

Photo credit: Dusmanu Ionut

Cosmosapiens. Evoluția omului de la originile universului este carte scrisă cu profesionalism și atenție de John Hands. Scriitorul a purtat discuții cu specialiști din diverse domenii. Cartea este o aventură. În această carte o să porniți pe urmele vieții, de la cea mai simplă formă până la cea mai complexă – Homo Sapiens. Sunt capitole grele dar absolut magistral expuse. O să luați contact cu majoritatea teoriilor științifice care încearcă să explice lumea în care trăim. Unele sunt interesante și altele bizare. Credem că această carte merită să fie inclusă într-o listă obligatorie de lecturi pentru liceeni.

Povestea Mea – cartea scrisă de Michelle Obama este perfectă pentru cei care vor să cunoască mai multe lucruri despre familia Obama. Așa cum bine intuiți, cartea este foarte populară printre femei. Acestea sunt fascinate de povestea lui Michelle și modul cum această a devenit Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii. Drumul a fost greu și adesea presărat cu provocări ieșite din comun.

Acestea sunt doar din cărțile pe care merită să le citiți în această perioadă. Incognito de David Eagleman este foarte bună pentru cei care doresc să afle cum funcționează creierul și nu numai. Ne-a plăcut foarte mult cartea și o putem recomandă cu drag oricând oricui. Fascismul. Un avertisment – este carte scrisă de Madeleine Albright, ce ar trebui să fie citită de toată lumea. De ce? Cartea este o scurtă introducere în fenomentul fascismului și tot ceea ce implică acesta pentru societate. O puteți parcurge rapid și merită să o împărțiți cu cei dragi. Trebuie să o consultați cu deosebită plăcere pentru a descoperi mai multe lucruri despre fascism. Aceste lecturi captivante în 2020 pot deveni surse de liniște intelectuală și reviriment cultural.

De ce să nu pornim în aventuri literare incredibile? Putem redescoperi plăcerea literelor, răsfoind cărți interesante. Nu uitați să împărțiți experiențele voastre literare cu cei dragi. Așa o să întăriți comunitatea intelectuală și culturală. Sperăm că ați găsit cărțile recomandate de noi cel puțin interesante pentru această perioada dificilă. Spor și aveți grijă de sănătate!