Ce este leasingul operaţional?

Leasing operaţional România

 

10_file1

Din ce în ce mai multe persoane caută să-şi îmbunătăţească semnificativ capacitatea de a se mişca sau de a transporta mărfuri. Nevoia de maşini creşte odată cu dezvoltarea firmei şi dorinţa de succes. Din acest motiv nu suntem surprinşi să vedem un interes deosebit pentru achiziţionarea de autoturisme noi, dar, normal, în condiţii avantajoase.

În prezent costurile pentru cumpărarea unei maşini sunt destul de mari, motiv pentru care unii administratori ezită. Managerii ştiu că atunci când cumperi o maşină trebuie să iei în considerate şi costuri adiţionale. Acestea includ de cele mai multe ori costuri pentru întreţinere, carburant şi asigurare. Totuşi sunt şi variante care pot ajuta o persoană să se folosească de o maşină cu opţiunea de cumpărare la un preţ avantajos. Evident vorbim despre leasing operaţional sau financiar. Acestea sunt principalele modalităţi prin care o persoană poate achiziţiona o maşină fără să cheltuie prea mulţi bani.

În prezent leasingul financiar este des utilizat de persoane fizice şi companii. Totuşi în România sunt puţini cei care ştiu suficiente lucruri despre leasing operaţional. În ciuda faptului că se observă o creştere a celor care apelează la leasing operaţional, sunt puţini cei care ştiu ce implică acest proces. Trendul ascendent din 2013 se pare că va continua şi în anul 2014 cu predicţii bune pentru 2014. Majoritatea celor care apelează la leasing operaţional România îşi fac foarte bine temele. În rândurile ce urmează o să oferim câteva detalii despre ce înseamnă să foloseşti un astfel de leasing pentru a achiziţiona o maşină. Considerăm că este foarte important ca persoanele interesate să cunoască toate detaliile care vin odată cu leasingul operaţional.

 

Ce este leasingul operaţional?

 

Pentru a afla care este cea mai bună firmă de leasing operaţional din România trebuie să cunoaşteţi care sunt fazele acestui proces. Trebuie să începem cu ce înseamnă valoarea reziduală a maşinii, deoarece ea influenţează condiţiile de achiziţionare. Ce reprezintă această valoare? Ea determina într-o mare măsură preţul estimativ în momentul în care contractul de leasing este gata iar autoturismul ar urma să fie vândut unei terţe părţi. Acum trebuie să aflăm care este diferenţa dintre leasing financiar şi cel operaţional. Trebuie să ştiţi că principala diferenţa între cele două tipuri de leasing apare atunci când perioada de leasing este gata.  Dacă apelaţi la leasing financiar o persoană intră în posesia maşinii după ce este plătită ultimă rată reziduală. Dacă apelaţi la leasing operaţional lucrurile stau altfel:

  • Clientul nu are obligaţia de a achiziţiona maşina dar totuşi are posibilitatea de prelungi sau cumpără contractul încheiat.
  • Maşină poate fi revânduta către un terţ prin intermediul companiei (cu un preţ estimativ al autoturismului)

leasing operational romania

Ce înseamnă aceste două opţiuni? În primul rând mai multă mobilitate pentru client dar şi pentru companie. În momentul care leasingul operaţional intra în funcţiune, se plăteşte „închirierea maşinii”. De cele mai multe ori în ceea ce înseamnă rata de leasing sunt incluse şi asigurările, schimbarea anvelopelor sau reparaţii. Mulţi clienţi se arăta extrem de mulţumiţi de această parte a contractului, deoarece ei nu pierd timpul cu drumuri la service sau căutarea unui mecanic de încredere. Compania de leasing suporta toate aceste cheltuieli. Pe o perioadă mai lungă de timp, maşina este în posesia clientului şi „protejată” de eventuale probleme auto de compania de leasing. De asemenea trebuie să ştiţi că în cazul leasingului operaţional nu se impune plata unui avans. Totuşi, rata lunară este puţin mai mare decât în cazul unei închirieri de maşini standard.

Conform ultimelor statistici oferite firmele Rent a Car şi Travel, se pare că din ce în ce mai multe companii prefera să folosească leasing operaţional. Uşor, uşor managerii încep să vadă care sunt avantajele acestui serviciu în detrimentul leasingului financiar. Cele mai mari firme de Rent a Car România printre care Autoboca oferă o flotă auto diversificată. În ceea ce înseamnă leasing operaţional, clienţii beneficiază de pachete complete. Majoritatea acestor pachete de leasing operaţional includ şi administrarea, servicii auto dar şi finanţări speciale. Firmele care apelează la acest tip de leasing se pot ocupa fără griji de activitatea lor fără să se gândească prea mult la mentenanţa maşinii. Această siguranţă ajuta companie să se concentreze pe activitatea în curs, în timp ce autoturismele sunt îngrijite de compania de leasing.

25_file1Vezi oferta Autoboca leasing operaţional!

Costurile relativ reduse şi gradul ridicat de siguranţă atunci când vorbim de maşinile închiriate fac că numeroase firme mari din România să folosească acest serviciu. De altfel, este uşor de înţeles de ce să apelezi la leasing operaţional este mai „smart” decât la cel tradiţional. Numărul maşinilor destinate acestui tip de leasing creşte la fiecare firmă rent a car serioasă. Interesul tot mai mare pentru leasing operaţional a determinat că firme precum Autoboca Rent a Car România să-şi lărgească flota auto şi să-şi diversifice oferta în acest segment. De asemenea sunt câteva lucruri interesante care au loc atunci când se apelează la leasing operaţional.

Operatorii care se ocupă de actele necesare încheierii unui contract de leasing operaţional au adunat informaţii surprinzătoare despre acest proces. În primul rând se pare că cei care apelează la acest serviciu se declară mai mult decât mulţumiţi de calitatea maşinilor şi întreţinerea lor (aici intervine şi firma utilizată). Dacă sunt două maşini cu rulaje şi configuraţii similare, aflate în stare tehnică identică, valoarea reziduală este determinată de culoare. O culoare neobişnuită se pare că poate duc la o valoare reziduală mai mică. Cea mai recomandată culoare pentru leasing operaţional se pare că este argintiul. O maşină argintie poate scoate o valoare reziduală mai bună pentru client (cel puţin acestea sunt recomandările venite din partea principalelor companii de leasing de pe piaţă).

 leasing operational

Avantaje ale procesului de leasing operaţional

 

Aşa cum am arătat în rândurile anterioare sunt multe avantaje ale acestui proces. Firmele mici sau mări pot folosi maşini puternice şi întreţinute corespunzător fără prea multe bătăi de cap. Compania de leasing verifică şi da aprobările de funcţionare ale maşinii iar clienţii îşi văd de treabă. În cele mai multe cazuri vorbim de celebrele „win-win” înţelegeri. În ceea ce priveşte eternă dilema „benzină vs motorină”, modelele pe bază de motorină păstrează cea mai bună valoare la revânzare. De altfel, acest avantaj al maşinilor pe motorină nu este reflectat în vânzări. Se pare că cele mai multe maşini vândute în România sunt cele pe bază de benzină. După ce a expirat contractul de leasing maşinile revin la societatea de leasing şi clientul este invitat să ia o decizie: fie să extindă contractul, să cumpere maşina sau evident să nu facă nimic.

Pentru cei interesaţi de leasing operaţional, accesul la informaţii specializate reprezintă un pas important spre luarea unei decizii bune. Din fericire cei mai mulţi manageri îşi fac bine temele înainte de a opta pentru un anumit tip de maşină. Părţile implicate ştiu că pentru sănătatea firmei este nevoie de utilizarea unor maşini de încredere.

Vezi care sunt avantajele Autoboca leasing operaţional!