Cele mai frumoase locuri de vizitat în România 2020 – 2021

În căutarea locurilor faine de vizitat în România 2020 și 2021

Ce putem vizita în România? Această întrebare este punctul de plecare pentru foarte mulți turiști români în această perioadă. După luni bune petrecute în case, românii vor să se bucure de libertatea de mișcare și să exploreze România. Ei au atât de multe opțiuni turistice, încât este uneori dificil să creeze un itinerariu. Totuși, provocarea este mai mult decât binevenită! Ne gândim cu drag la posibilitățile turistice existente.

Țara este primitoare cu cei care manifestă un apetit aparte pentru călătorii. Deși anul 2020 nu a fost tocmai generos cu turismul românesc, sperăm că viitorul să fie mai prietenos. Din acest motiv, am inclus în titlul articolului anul 2021. Sunt șanse destul de mari că vălul 2 al coronavirusului să „strice” multe planuri de văcanță.

Noi sperăm la începutul anului 2020 să vizităm numeroase regiuni românești însă realitatea ne-a limitat mișcarea la sufragerie, dormitor și bucătărie (vizitată prea des). Pe măsură ce am căpătat mai multe libertăți, am îndrăznit să ne gândim și la drumeții prin țară. Trecem peste controverse și interese politice. Încercăm să le ignorăm. Rămânem vigilenți. Ne gândim cu responsabilitate la drumurile pe care trebuie să le facem prin țară. Virusul nu a dispărut. Acesta parcă există în umbră omului, pregătit să atace la prima oportunitate. Nu trebuie să lăsăți garda jos. Să fim atenți și responsabili. Dacă vom avea posibilitatea de mișcare în acest an, atunci putem crea un itinerariu pe care să-l urmăm. Fie că reușim să vizităm două, trei locații sau toate din itinerariu, câștigăm experiențe turistice.

Top 10 locuri de vizitat în țară: România surprizelor turistice în 2020 – 2021

A trebuit să trecem prin momente dificile. Unele le-am depășit cu ușurință iar altele încă rămân nerezolvăte. Apare o nevoie clară de destresare și liniște. După luni stresante și obositoare, ar fi util să ne revitalizăm trupul și mintea. Aici poate fi de real ajutor un loc ferit de stresul urban și de tot ceea ce înseamnă Covid-19. Încercăm să punem distanță între noi și sursele tradiționale și noi de stres.

Pentru a ajuta persoanele care vor să călătorească prin România, ne-am gândit să realizăm un top 10 locuri de vizitat în țară, care să includă destinații faine! Acestea pot fi potrivite pentru călătorii cu prietenii sau cu familia. Trebuie să știți cum să gestionați călătoriile pe care urmează să le faceți. Așa că merită să faceți un plan. Dacă aveți la dispoziție informații utile despre locurile pe care urmează să le vizități în țară, puteți întreprinde călătoria fără stres.

Am înțeles de la început că trebuie să includem locuri populare dar și mici secrete turistice în top. Ultimii ani au darnici cu noi. Am putut călători cu drag prin România. Așa am luat contact cu locuri faine și mai ales povești captivănte. Ele ne-au ajutat să apreciem și mai mult țara în care trăim. Care sunt cele 10 locuri demne de vizitat în 2020 și 2021? Hai să vedem împreună!

  • 1. Palatul Culturii din Iași
  • 2. Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj Napoca
  • 3. Turnul Chindiei din Târgoviște
  • 4. Mănăstirea Voroneț
  • 5. Biserica Arbore
  • 6. Palatul Parlamentului din București
  • 7. Cetatea de Scaun a Sucevei
  • 8. Cazanele Dunării
  • 9. Castelul Peleș
  • 10. Mănăstirea Cetățuia din Iași

Dacă ne gândim la numărul impresionant de obiective turistice din România, alegerea de 10 locuri pare a fi o mare nedreptate. Totuși, trebuie să pornim de undevă și să facem ordine în flexibilitatea turistică românească. De altfel, avem un tel bine definit, care ne ajută să călătorim mai bine. Pe drum avem și libertatea de a vizită obiective turistice din apropiere. Acestea pot fi surprize picante care dau savoare călătoriei. Să trecem în revista câtevă lucruri despre locurile prezente în acest top 10. Sperăm să aveți parte de experiențe turistice plăcute prin România, lipsite de stres sau bătăi de cap! Țara este minunată și merită respectul nostru!

Palatul Culturii din Iași

Photo credit: Dusmanu Ionut

Unul din cele mai importante obiective turistice din Iași este cu certitudine Palatul Culturii. Această clădire emblematică reușește în fiecare an să atragă atenția turiștilor români și străini. Ei sunt impresionați de frumusețea clădirii impunătoare. Realizat în stil neogotic, Palatul este superb! Cuprinde o serie de detalii arhitecturale sublime, care pot fi admirate cu stoicism.

Trebuie să știți că acest obiectiv turistic poate fi vizitat în interior. Momentan Palatul este și sediul Complexului Muzeal Național „Moldovă”, ceea ce înseamnă că aveți posibilitatea de a vizită următoarele muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei (un loc pe care-l iubim), Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (mai interesant și interactiv decât bănuiți) dar și Muzeul de Artă (potrivit pentru cei care iubesc arta).

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj Napoca

Photo credit: Ionuț Dușmanu

În cel mai mare oraș din Transilvania, Cluj Napoca o să găsiți grădina botanică „Alexandru Borza”, pe care o vizităm mereu cu drag. Această grădină se întinde pe o suprafață impresionantă de 14 ha și atrage zi de zi plimbăreți curioși. Persoanele care iubesc natură, pot veni aici cu entuziasm și bucurie. Sunt peste 10.00 de plante, aduse de peste din lume, care pot fi admirate. Datorită acestui volum impresionant de opțiuni florale, organizatorii grădinii au creat sectoare dedicate de ornamental, sistematic, medicinal, fitogeografic și economic. O să descoperiți lucruri interesante și poate chiar utile despre flora și vegetația din România.

Turnul Chindiei din Târgoviște

turn chindia poza
Photo credit: Dusmanu Ionut

În micuțul oraș Târgoviște din județul Dâmbovița, o să gășiți Turnul Chindiei. Construit în secolul al XV-lea, Turnul a avut un rol militar extrem de important pentru supraviețuirea orașului. Turnul a fost construit de către celebrul domnitor Vlad Țepeș. Așa cum o să observați și voi destul de ușor, turnul are o înălțime de 27 de metri și 9 metri în diametru. În prezent, turnul face parte din Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. Vizitatorii pot urca turnul. De sus, ei au posibilitatea de a admira orașul Târgoviște.

Mănăstirea Voroneț

manastire voronet 2019 vizita
Photo credit: Ionuț Dușmanu

Ați vizitat Capela Sixtină a Estului? Noi am avut posibilitatea de a vizita mănăstirea Voroneț de nenumărate ori. Așa am descoperit un lăcăș spiritual aparte, care reușește mereu să pună ordine în gândurile noastre. Biserica are hramul Sf Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruință, construită în timp record pentru anul 1488, în doar 3 luni și 3 săptămâni. Trebuie să știți că începând cu anul 1993, biserica a fost inclusă de UNESCO în lista patrimoniul cultural mondial. Așadar, biserica se bucură de o protecție aparte împotriva unor interferențe care să-i perturbe importanta culturală.

Biserica Arbore

Am descoperit de-a lungul anilor mici bijuterii arhitecturale, care nu se aflau în atenția reflectoarelor turistice. Un asemenea loc, pe care-l iubim, este biserica Arbore. Aceasta a fost construită în anul 1502, de către hatmanul Luca Arbore. Biserica are hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această se află în lista UNESCO pentru patrimoniu cultural mondial. Biserica are o alură aparte, care determina vizitatorii să-i studieze exteriorul și interiorul. Pictura murală în frescă este extraordinară! Din păcate în urma campaniei de pedepsire a Moldovei întreprinsă de sultanul Soliman Magnificul (1538), pictura a fost deteriorată. Cine a pictat frescele? Răspunsul este Dragoș Coman. Vă recomandăm cu căldură să vizitați această biserică!

Palatul Parlamentului din București

unde se afla palatul parlamentului
Photo credit: Dusmanu Adina Alexandra

În capitala României, aveți posibilitatea de a redescoperi plăcerea de a explora un oraș modern, multicultural și cu rădăcini istorice adânci. Dacă v-ați propus să vizitați Bucureștiul, atunci merită să includeți în itinerariul vostru Palatul Parlamentului. Considerat poate cel mai important obiectiv turistic din capitală, Palatul este o clădire mamut. Parcă nici nu ne vine a crede că cineva a dispus construcția unui asemenea palat.

Totuși, dacă ne gândim la egoul lui Nicolae Ceaușescu, înțelegem cu ușurință de ce regimul comunist a primit taskul de a construi un palat gigant. Acesta a costat, conform estimărilor, peste 3 miliarde de euro (și în același timp românii mureau de foame și erau obligați să accepte un set infernal de restricții – acces la apă caldă, electricitate și mâncare). Incredibil, nu-i așa? Din acest motiv, ar fi util să trecem pe la Palatul Parlamentului și să înțelegem povestea sa.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Photo credit: Dusmanu Ionut

În nordul României o să găsiți fosta mare capitală a Moldovei – Suceava. Acest oraș, afectat serios de pandemie în 2020, merită să fie vizitat de persoanele care iubesc istoria. Aici o să gășiți și Cetatea de Scaun a Sucevei, situată la o înălțime de 70 de metri față de lunca Sucevei. Cetatea era punctul central al unui sistem de fortificații construit în statul medieval Moldova, menit să respingă expansiunea Imperiului Otoman.

În Suceava era și Cetatea de Apus, cunoscută sub numele de Cetatea Șcheia. Petru I Mușat și Ștefan cel Mare au dezvoltat Cetatea de Scaun într-un mod care au făcut-o impenetrabilă. În ciuda măreției armatei otomane, cetatea nu a căzut niciodată. Cetatea are ziduri impunătoare, bastioane și un pod de acces pe care le vedeam doar în filme. Oare George R.R Martin a văzut Cetatea de Scaun a Sucevei înainte de a crea Winterfell? Glumim. Un lucru este cert: trebuie să treceți pe la această cetate deoarece sigur o să vă încânte.

Cazanele Dunării

Photo credit: Georgiana Boca

Monumentele naturii ne iau de cele mai multe ori prin surprindere. Acestea au darul de a ne surprinde din atât de multe puncte de vedere. Fluviul Dunărea are numeroase secrete, pe care le putem descoperi odată ce suntem pe o barcă, parte a unui echipaj mofturos. Așa am putut explora Cazanele Dunării, un sector special al fluviului, cu o lungime de 9 kilometri. Experiență este extraordinară! Ați putea avea parte de numeroase clipe vibrante urmărind valurile Dunării.

Castelul Peleș

Castel Peles curte interioara
Photo credit: Dusmanu Ionut

Fosta reședința de vară a regilor României, castelul Peleș impresionează zi de zi vizitatorii cu frumusețea sa. Acest palat a fost construit între anii 1873 și 1914, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, la dorința regelui Carol I al României. Palatul se află în Sinaia, o locație iubita de români și turiști străini. Exteriorul și interiorul palatului vă pot impresiona. Printre sălile care pot fi vizitate se numără: Holul de Onoare, biblioteca regală, sălile de arme, sala de muzică, sala florentina, sala maură, sala de teatru, sala de concerte, apartamentul imperial, sala de consilii, cabinetul de lucru, sufrageria, salonul turcesc și dormitorul regal.

Mănăstirea Cetățuia din Iași

Foto credit: Dusmanu Ionut

Dacă doriți să descoperiți un loc cu totul special în Iași, treceți cu încredere pe la mănăstirea Cetățuia. Ctitorită în secolul al XVII-lea de către voievodul Gheorghe Duca, mănăstirea este situată pe un deal înalt al orașului, de unde se poate admira Iașiul. Biserica Sf Apostoli Petru și Pavel este superbă și întregul complex o pune în valoare. Totuși, trebuie să menționăm că acest complex include sala gotică, casa domnească, corpul de chilii, turnul clopotniță și zidul de incintă.

Bine de știut!

AutoBoca vă oferă posibilitatea de a închiria autoturisme de calitate, ce pot fi utilizate pentru a explora România! Profitați de experiența noastră de 12 ani pentru a vă bucura de experiențe turistice plăcute prin țară!