Cele mai frumoase manastiri din Moldova: top 10

Top 10 manastiri din Moldova pe care trebuie sa le vizitati in 2021!

Mii de turisti romani si straini abia asteapta sa porneasca in aventuri turistice prin tara. Ei vor sa uite de perioada petrecuta in lockdown. Libertatea de miscare poate fi remediul pentru orice stres emotional. Cateva zile petrecute-n natura, alaturi de cei dragi, devin pulsul amintirilor frumoase. De asemenea, unele calatorii spirituale au darul de a ne revitaliza complet. Asadar, ne-am gandit sa facem un top 10 manastiri din regiunea Moldova pe care merita sa le vizitati in acest an.

In ultimii ani, am avut placerea de a explora numeroase locuri minunate din Romania. Unele ne-au ramas in desaga amintirilor, motiv pentru care le-am inclus in randurile de mai jos. Manastirile din Moldova sunt superbe si pot lua forma unor experiente incredibile. Pe taramul uitat al lui Stefan cel Mare, va asteapta mostenirea sa spirituala, usor de apreciat de pelerinii piosi dar si de cei ocazionali. Lumea in care traim este mult prea dinamica si complexa pentru a oferi momente de liniste. Trebuie sa le cautam noi si atunci cand le gasim, sa profitam din plin din ele.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Top 10 manastiri din Moldova

  1. Manastirea Voronet
  2. Manastirea Varatec
  3. Manastirea Moldovita
  4. Manastirea Putna
  5. Manastirea Humor
  6. Manastirea Cetatuia
  7. Manastirea Galata
  8. Manastirea Agapia
  9. Manastirea Golia
  10. Manastirea Miclauseni

Fiecare manastire are o poveste de impartit cu calatorii. Acestia din urma se pot revigora simtitor cu locurile vizitate. Iesiti din tiparul activitatilor zilnice si bucurati-va de momente unice, atinse de gratia divinului. Sunteti pregatiti sa descoperiti cateva lucruri interesante despre zece locuri cu adevarat speciale? Hai sa pornim intr-o aventura turistica pe plaiuri digitale!

Manastirea Voronet

manastire voronet 2019 vizita
Photo credit: Ionuț Dușmanu

In Bucovina, Maica spiritului romanesc, se gaseste una din cele mai frumoase manastiri din Europa: Voronet. Cunoscuta si sub numele de Capela Sixtina a Estului, manastirea Voronet este un popas obligatoriu daca ajungeti in Bucovina. In acest complex monahal, linistea si frumusetea domina totul. Aveti parte de o atmosfera propice dezvoltarii spiritului, care va inspira sa spuneti „Stop, acum respir in tihna si fara stres”.

Cat de frumos! Va asezati pe bancile din jurul bisericii si ii admirati picturile exterioare. Acordati o atentie sporita picturii Judecata de Apoi. Biserica „Sf. Gheorghe” a fost ctitorita de catre Stefan cel Mare in anul 1488. In cat timp a fost construita biserica? 3 luni si 3 saptamani. V-am convins sa treceti pe la biserica?

Manastirea Varatec

Photo credit: Dusmanu Ionut

Surpriza spirituala a ultimilor ani, cel putin pentru noi, a fost manastirea Varatec. De ce? In primul rand, nu stiam multe lucruri despre aceasta manastire ortodoxa de maici. Am aflat ca Varatec este cea mai mare manastire de maici din tara. Se pare ca aici traiau peste 400 de maici. Ele intretin cu succes un spatiu spiritual extraordinar.

Aceasta manastire a fost fondata in anul 1785. In complexul manastirii se afla Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, turnul clopotnita de poarta, biserica „Sf. Ioan Botezatorul”, Biserica „Schimbarea la Fata” dar si chiliile unde traiesc maicutele. Va puteti bucura de o experienta spirituala deosebita!

Manastirea Moldovita

Voronet 2016
Photo credit: Dusmanu Ionut

Cand ajungi in Bucovina, simti ca esti intr-o alta regiune cu totul speciala. Sunt foarte multe manastiri in Bucovina pe care merita sa le vizitati in aceasta perioada. Acestea sunt incredibile si reusesc sa surprinda cu povesti fermecatoare. Una din cele mai frumoase manastiri din Bucovina este Moldovita.

Aceasta merita sa se afle in itinerariul vostru turistic, mai ales daca aveti mai mult timp liber. Manastirea a fost dezvoltata in jurul bisericii „Buna Vestire”, construita in 1532, la ordinul domnitorului Petru Rares. Biserica are o arhitectura bizantina, cizelata cu detalii extraordinare si picturi superbe.

Manastirea Putna

Photo credit: Robert Raducanu

In judetul Suceava se afla „Ierusalimul Neamului Romanesc”. Daca ati auzit aceasta caracterizare a marelui poet Mihai Eminescu, sigur o sa doriti sa vizitati manastirea Putna. Ctitoria lui Stefan cel Mare atrage atentia pelerinilor romani si straini.

Totusi, de mentionat ca Putna nu este doar punct de atractie pentru credinciosi ci si pentru persoanele care iubesc arhitectura. La Putna o sa gasiti si un muzeu manastiresc, pe care trebuie neaparat sa-l vizitati. Stefan cel Mare a fost inmormantat in pridvorul manastirii Putna.

Manastirea Humor

Photo credit: Robert Raducanu

Cateodata locurile speciale atunci cand te astepti mai putin. Pornesti la drum si dai peste tot felul de locatii incredibile. Acestea devin repere de claritate spirituala si voiosie sufleteasca. Asa am patit si noi cu manastirea Humor, care a intrat in inimile noastre si de acolo nu a mai plecat. Sunteti curiosi de ce manastirea este atat de vizitata de calatori?

Pe scurt: complexul manastirii este unic in Romania, conducand vizitatorul intr-o calatorie de cunoastere a spiritului romanesc autohton. Aceasta manastire a fost construita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog. Biserica are doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Mucenic Gheorghe. In complexul manastirii o sa gasiti si alte elemente pe care le puteti vedea. Printre acestea se numara ruinele caselor manastiresti, turnul clopotnita dar si turnul lui Vasile Lupu.

Manastirea Cetatuia

Foto credit: Dusmanu Ionut

Daca ajungeti in Iasi, sigur o sa intampinati urmatoarea „problema”: cum gestionez timpul pentru a descoperi cat mai multe locuri faine? Noi va invitam sa porniti catre manastirea Cetatuia. Aceasta este una din cele mai frumoase manastiri romanesti. De ce ati putea merge la Cetatuia? Wow! Sunt atat de multe argumente pe care le putem ridica in favoarea unei calatorii la Cetatuia.

In acest complex imens si foarte bine ingrijit o sa gasiti Biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru si Pavel”. Aceasta a fost ridicata de catre Gheorghe Duca. Biserica a fost imprejmuita de un zid impunator, care poate fi admirat cu smerenie.

De pe dealul Cetatuia, puteti observa orasul Iasi. In interiorul complexului Cetatuia, se afla sala Gotica, Casa Domneasca, corpul de chilii si Turnul clopotnita. Sa aveti la indemana aparate de fotografiat sau smartphone-uri bine incarcate deoarece o sa doriti sa faceti fotografii sau sa inregistrati clipuri video.

Manastirea Galata

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Pe dealul Galata, va asteapta manastirea cu acelasi nume. Acest lacas de cult este preferat de iesenii care vor sa se bucure de liniste si pace. Ei vor o „pauza” de la vuietul orasului. Asa ca, ei opeaza pentru cateva ore petrecute la Galata, unde tihna poate fi gasita din plin. In centrul complexului se afla biserica cu hramul „Inaltarea Domnului”.

Aceasta dateaza din anul 1582. Manastirea a fost ridicata de catre domnitorul Petru Schiopul. Aici o sa gasiti palatul domnesc, turnul clopotnita dar si un zid impresionant de incinta. Cum suna o vizita la acest lacas de cult?

Manastirea Agapia

Photo credit: Dusmanu Ionut

V-ati propus sa explorati judetul Neamt? Daca raspunsul vostru este DA, nu uitati sa treceti pe la manastirea Agapia. De ce ati putea vizita aceasta manastire? Ea atrage vizitatori an de an din toate colturile Europei. Este casa pentru aproape 400 de maicute. Acestea au reusit sa creeze un loc cu totul special, pe care-l puteti admira cu inima.

Ochii se vor bucura de un rasfat cromatic, mai ales daca ajungeti la manastirea vara, cand florile sunt mature. Complexul a fost creat in jurul bisericii cu hramul „Sf. Voievozi”. In imediata apropiere si afla si casa scriitorului roman Alexandru Vlahuta. El a locuit aici cand vizita manastirea.

Manastirea Golia

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Orasul Iasi este binecuvantat de multe manastiri si biserici extraordinare. Printre acestea se afla si manastirea Golia, localizata in inima orasului. Marele logofat Ioan Golia a ctitorit initial manastirea dar ceea ce admiram astazi este opera lui Vasile Lupu, localizata in zona Targu Cucu.

Biserica are hramul Inaltarea Domnului si este imprejmuita de un zid de incinta. In interiorul complexului se afla o gradina superba, folosita des de ieseni drept refugiu vara in fata soarelui arzator. Biserica imbina doua stiluri arhitecturale diferite dar complementare: baroc si bizantin.

Manastirea Miclauseni

Photo credit: Dusmanu Adina

Pe „ultimul” loc in acest top 10, am ales sa punem manastirea Miclauseni. Acest lacas de cult se afla in complexul castelului Sturdza. Intreaga experienta a locatiei face ca minutele petrecute la mastire sa fie placute. Grija mare la tantari. Acestia bantuie zona si ar fi bine sa va imbracati putin mai gros. Merita sa treceti pe la manastire si sa va bucurati de darurile spirituale ale locului!

Un drum cu noi prin tara!

Vreti sa porniti la drum prin Romania? Firma noastra va poate ajuta sa explorati tara intr-un mod placut, la volanul unui autoturism de calitate. In flota AutoBoca o sa gasiti multe modele interesante, optime pentru diverse tipuri de necesitati  auto.

Contactati-ne pentru a obtine mai multe informatii despre autoturismele disponibile spre inchiriere. Nu uitati sa cereti detalii despre ofertele lunare! Pe langa formularul online de rezervare de pe prima pagina, puteti sa ne contactati si la numarul de telefon: 0733.508.484.

Inchirieri auto oras