Colindăm o zi prin orașul celor 7 coline din Moldova

O zi petrecută prin minunatul Iași și ale sale coline mlădioase

Am trecut cu succes în anul 2021 și parcă ne ard tălpile după o călătorie prin marile orașe din România. Avem atât de multe opțiuni la dispoziție, încât devine o adevărată aventură realizarea unui itinerariu de călătorie. Noi am stăruit mult timp la alegerea primului oraș de vizitat în 2021 și am ales Iașiul. Cel mai important oraș din Moldova și poate cel mai iubit, Iașiul reprezintă o sursă de fericire vizuală și informațională pentru cei care prețuiesc istoria, arta și cultura.

Ce puteți face o singură zi în acest oraș? Wow! Știți cum spun americanii, „hold your horses”, întrebarea necesită o analiză de durată. Având în vedere văstitatea de opțiuni turistice din oraș, devine o provocare să gășiți un parcurs optim de drum, limitat doar la o singură zi. În ciuda timpului relativ scurt, să știți că aveți ce face. Plictiseală nu o să vă acompanie în Iași. Chiar deloc. Pe măsură ce vă urniti la drum, o să luați contact cu o sumedenie de locuri fascinante dar și oameni interesanți. Ieșenii au un stil aparte, care nu poate fi regăsit în alte locuri din România.

Spiritul unic al orașului face ca fiecare oprire să fie puțin mai specială. Moștenirea medievală ieșeană se îmbină de minune cu elementele moderne ale Europeni. Câteodată simți că pășești înapoi în timp iar alteori că te afli într-un vibrant oraș european, ceea ce este incredibil. Nu trebuie să uităm de trecut, ci să-l onorăm în timp ce punem bazele unui viitor strălucit.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Dragilor, bun venit la Iași!

Primul fior ieșean l-am simțit cu mulți ani în urmă, când dinamica internetului era la cote minime și românii se bucurau de darurile turismului intern. Și astăzi, continuă tradiția de explorare a orașelor românești. Din desaga urbană a țării, turiștii pot găsi opțiuni fascinante, menite să stârnească pasiuni și fericire. De-a lungul anilor, am revenit cu deosebită plăcere în oraș, reușind să strangemm amintiri diverse dar frumoase. Chiar și atunci când poate nu eram în cele mai bune toane, Iașiul reușea să ne revitalizeze.

Cum reușește fosta capitală a Moldovei să atragă vizitatori an de an? Orașul păstoreste unul din cele mai frumoase palate europene: Palatul Culturii. Atunci când veniți aici, o să vă bucurați de imaginea unei construcții impunătoare și cu adevărat speciale.

Turiștii străini iubesc Palatul Culturii, și de câte ori pot, îl surprind în fotografii și clipuri video. În acest sens, ați putea cauta pe Instagram #iași și să vă minunați de rezultatele obținute. Același lucru îl puteți face și pe YouTube, unde o să găsiți multe clipuri interesante despre diverse obiective turistice din oraș.

Am descoperit mulți vloggeri români și străini care au explorat Iașiul cu deosebită plăcere. Palatul Culturii găzduiește Complexul Muzeal Național Moldova, Muzeul de Istorie a Moldovei, Centrul de Cercetare și Conservare-restaurare a patrimoniului cultural, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă. Merită să vizitați aceste muzee? Sigur că da! Ar fi păcat să nu profitați de ocazie! Intrați cu încredere în Palat și poate că o să prindeți una din nenumăratele expoziții care sunt organizate aici. Vizitați cu încredere site-ul oficial al Palatului, pentru a obține mai multe informații despre evenimentele culturale disponibile publicului.

bucium deal manastire
Photo credit: Dusmanu Ionut

În imediata apropiere a Palatului, o să gășiți și Palas Mall, unul din cele mai importante centre de shopping și activități social din Moldovă. Ieșenii dar și românii din celelalte județe din Moldova, vin cu deosebită plăcere la Palas pentru a face cumpărături. De asemenea, părinții își aduc odraslele în grădina publică Palas pentru a se juca. Tot în acest hoț-spot social o să găsiți și multe restaurante faine, unde puteți servi diverse preparate și băuturi. Noi am fost mereu uimiți de calitatea mâncării din Iași. Bucătarii sunt creativi și dau naștere unor experiențe culinare cu totul speciale.

Din fața palatului, aveți posibilitatea de a parcurge bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a explora cu grație câteva din cele mai importante obiective turistice ieșene. Printre cele mai importante din zonă se regăsesc: Școala Primară Gheorghe Asachi, Prefectura județului Iași, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi (o construcție superbă, pe care trebuie să o vizitați și în interior; în curte se află și bustul lui Mihai Eminescu), Catedrala „Sfânta Fecioara Maria, Regina”, Catedrala Mitropolitană și Mitropolia Veche, Palatul Roznovanu (actuala primărie a orașului Iași), Parcul Teatrului Național Iași, Teatrul Național Vasile Alecsandri. Acestea sunt câteva din obiectivele turistice pe care le puteți întâlni într-o zonă atât de restrânsă. Minunat, nu-i așa?

Photo credit: Dusmanu Ionut

Pentru o ședere de o singură zi, aveți acces la atât de multe locuri incredibile, care pot deveni într-un timp relativ scurt surse de uimire. Ar trebui să știți că orașul Iași găzduiește și Mănăstirea Galata, Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea Bucium, Biserica Sfântul Sava și Mănăstirea Golia. Acestea sunt lăcășuri de cult pe care nu trebuie să le ratați dacă ajungeți în Iași. Să treceți și pe la Muzeul Unirii (conac grandios, unde a locuit Alexandru Ioan Cuza), care se află pe stradă Alexandru Lăpușneanu. În preajma muzeului Unirii, o să găsiți Biserica Banu dar și Biserica Mitocul Maicilor. Pe măsură ce înaintați către Bulevardul Carol I, vă așteaptă o nouă serie de locuri superbe.

În primul rând, Biserica Centrală Universitară Mihai Eminescu, cunoscută sub numele BCU, reprezintă una din cele mai frumoase clădiri de epoca din oraș. Îi puteți vizita interiorul fără probleme. Universitatea Alexandru Ioan Cuza domnește în Copou și an de an atrage studenți din toată țara. După ce treceți de universitate începe parada parcurilor. Începem cu micuțul parc Titu Maiorescu și continuăm cu Parcul Copou și Parcul Expoziției. Cum sună o plimbare prin parcul Copou și poate chiar o „discuție” cu Mihai Eminescu la teiul sau celebru!

Aveți nevoie de o mașină în Iași?

Știm că mobilitate auto este necesară în această perioada dificilă. Am înțeles acest lucru de la începutul pandemiei. Așadar, ne-am gândit să dezvoltăm un serviciu profesionist de închirieri auto, pe care să-l folosească clienții din Iași.

Agenții AutoBoca sunt mereu la dispoziția persoanelor care au nevoie de mașini de calitate. Sunteți pregătiți pentru o călătorie prin Iași alături de noi?