Cum va pregatiti de Ziua Nationala a Romaniei?

Ne apropiem de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei!

Cu pasi marunti dar siguri, romanii se pregatesc de una din cele mai importante sarbatori ale tarii: Ziua Nationala. Faptul ca toata lumea are o zi libera este prilej de bucurie! Dupa atat de multe zile de lucru, griji si dureri de cap, o zi libera de relaxare prinde bine oricui. Cateodata o zi lipsita de activitati obligatorii poate fi remediul potrivit la orice tip de oboseala mintala. De altfel, o zi libera este binevenita celor care sufera de sindromul burnout.

Trecand peste aspectul zilei libere, ne-am gandit sa ne uitam putin in analele istoriei Romaniei si identificam momentele cheie care au faurit aceasta zi. Daca avem putina inspiratie, poate reusim sa deslusim misterul importantei acestei zile. Poate vom reusi, poate ca nu. Totusi, vom incerca sa gasim cateva elemente cheie, menite sa ne ajute in aceasta intreprindere nobila.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

De ce sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei?

Fiecare tara are o zi prin intermediul careia reitereaza ideea de natiune independenta si puternica. Intr-o singura zi, locuitatii tarii respective redescopera elementele definitorii ale natiunii lor. Unele sunt mai puternice decat altele. Totusi, intr-un lant de evenimente legate printr-un „aliaj” nedefinit, tarile reusesc sa-si gaseasca independenta. Ce insemna 1 decembrie pentru tinerii de azi? Majoritatea nu cunosc semnificatia zilei nationale si exprima o dorinta limitata in a corecta aceasta carenta.

Din nefericire exista un zid gros si inalt intre noua generatie si trecutul Romaniei. Cu greu putem aduce „acolitii” Tik-Tok in lumea reala, a istoriei si culturii. In ciuda acestei discrepante generationale, se fac eforturi serioase in scolirea tinerilor. Ei au nevoie de ajutor in a descifra tainele istoriei. Hai sa scoatem in evidenta cateva din lucrurile pe care merita sa le stiti despre Romania si istoria ei!

In primul rand, notiunea de zi nationala a aparut odata cu perpetuarea natiunii. Era nevoie de o zi care sa celebreze natiunea, in gloria ei eterna. Aceasta trebuia sa reflecte importanta natiunii si modul cum ea era acceptata si iubita de cetateni.

Sa nu uitam de faptul ca romanii au liber si pe 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), ceea ce inseamna doua zile libere. Suna bine, nu-i asa? Sigur ca da! Avem nevoie de liniste si relaxare, macar in preajma sarbatorii nationale. Ne conectam la valorile natiunii si incercam sa le intelegem cat de bine putem.

arc de triumf
Photo credit: Laura Seghedin

Majoritatea romanilor care asteapta zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, incearca sa porneasca in aventuri turistice. Ei profita de zilele libere pentru a evita aglomeratia urbana. Sunt foarte multe locuri interesante cu incarcatura istorica pe care merita sa le includeti in itinerarii de cateva zile. Luati masina si porniti la drum! In acest mod, o sa va delectati cu zone istorice importante. Transformati fiecare calatorie intr-o sursa de informatii utile!

Evolutia Zilei nationale a Romaniei

Daca intre anii 1861 – 1866, ziua nationala era pe 24 ianuarie, intre 1869 si 1947 – 10 mai, in perioada comunista – 23 august iar incepand cu anul 1990, ea a fost stabilita drept 1 decembrie. Sarbatoarea este relativ noua, daca privim in ansamblu istoria Romaniei si a provinciilor istorice.

Astazi, stim 1 decembrie reprezinta o zi de sarbatoare nationala. Au loc parade militare in marile orase ale tarii, la care participa mii de oameni. Ei urmaresc cu mandrie defilarile militarilor si ii admira pentru curajul lor. De ce a fost aleasa aceasta zi si nu alta?

Raspunsul este relativ simplu: 1 decembrie marcheaza momentul cand a fost votata la Marea Adunare de la Alba Iulia unirea Transilvaniei cu Romania. Anul a fost 1918 si Transilvania se unea, in sfarsit, cu Romania. Ce moment extraordinar!

Va recomandam sa mergeti la Muzeul National de Istorie a Romaniei, unde va asteapta o serie de documente si artefacte definitorii pentru intelegerea zilei nationale si nu numai. De altfel, muzeul este plin de lucruri si povesti interesante. Ramane doar sa explorati muzeul si sa-i descoperiti secretele.

Sa ne aducem aminte de spunea Gheorghe Pop de Basesti, presedintele Marii Adunari, „Adunarea Nationala a poporului roman din Transilvania, Banat si partile ungurene a primit rezolutiunea prezentata prin Vasile Goldis in intregimea ei si astfel unirea acestei provincii romanesti cu tara mama este pentru toate veacurile decisa”. Ce cuvinte puternice, care au dainuit pana astazi! Oare cati le inteleg insemnatatea? Putini, din ce in ce mai putini.

craciun fericit romania

Cum va puteti petrece 1 decembrie?

In primul rand, o sa fiti departe de locul de munca, ceea ce este extraordinar. Bucurati-va de timpul liber si transformati-l intr-o placere relaxanta! Daca vreti sa faceti acest lucru acasa, foarte bine! Daca v-ati gandit la o calatorie prin diverse locuri ale tarii, foarte bine! Nu uitati ca puteti apela cu incredere la serviciul nostru de inchirieri masini. Am pregatit cateva masini de bun venit, ce pot fi conduse fara retineri oriunde aveti nevoie.

Intrati pe site-ul nostru cu incredere. Folositi formularul online si in doar 3 pasi, aveti masina rezervata! Calatorii placute si sigure!

Inchirieri auto oras