Exploratori prin sudul istoric al României

Ne-am decis să descoperim Țara Românescă și marile sale orașe medievale

După multe dezbateri și documentări atente, ne-am decis să pornim într-o călătorie aparte prin sudul țării. De foarte mult timp ne-am gândit să facem un tur al celebrelor provincii istorice românești, încercând să descoperim locurile care au stat la baza dezvoltării României. Am luat o mașînă de bun venit și am pornit din fosta capitală a Moldovei – Iași – către actuală capitală a țării – București. Itinerariul includea opriri la Târgoviște și Curtea de Argeș, două foste capitale ale Țării Românești, menite să ne ofere mai multe informații despre provincia cândva condusă de domnitori precum Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Petru Cercel, Radu cel Mare, Neagoe Basarab sau Constantin Brâncoveanu. Acești domnitori măreți au avut povești incredibile, cu momente de curaj în față Înaltei Porți dar și cu clipe de slăbiciune.

Din fiecare călătorie întreprinsă în România sau în una din țările Europei, am avut de învățat câte ceva. Fiecare învățătură ne-a ajutat să călătorim cu mintea deschisă și să păstrăm entuziasmul și curiozitatea în inimile noastre. Așa am reușit să dăm peste multe oportunități turistice interesante, ce au dat culoare călătoriilor. Totuși, putem menționa o constanța în fiecare drum întreprins, indiferent de destinație: ne-am documentat. Niciodată nu am plecat orbește către o destinație. Am vrut să știm cât mai multe lucruri despre locurile pe care urmă să le vizităm. În acest mod știam să le respectăm și să le apreciem mai mult. Acesta este secretul nostru.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Bun venit în sudul României!

Pentru foarte mulți români, Bucureștiul rămâne o enigmă. Acesta lucru poate fi spus chiar și despre câțiva bucureșteni care încă nu au descoperit cum se cuvine orașul. Prima oprire în capitală a fost soldată cu multe momente minunate. Deoarece am avut la dispoziție o mașînă mini (Renault Clio), am reușit, cât de cât, să ne descurcăm cu locurile de parcare. Un lucru este cert: Bucureștiul se confruntă cu o problema serioasă în ceea ce privește traficul și locurile de parcare. Una este să vezi problema la televizor și altă este să o întâmpini live. Cu multă răbdare și calm am putut trece peste aceste probleme, descoperind soluții acolo unde cu greu le puteai repera. Noroc că există metroul în București, căci de nu, orașul se confruntă cu un impas în ceea ce privește transportul. Am folosit și noi metroul în două rânduri și ne-a plăcut. Rapid, stabil și eficient.

Dacă ajungeți în București, cu certitudine sunt câteva locuri care merită neapărat vizitate. Printre acestea se numără Palatul Parlamentului, Piață Unirii, Muzeul național de Istorie, Muzeul Grigore Antipa, Parcul Cișmigiu, Parcul Herăstrău, Arcul de Triumf, centrul vechi istoric și multe alte locații. Noi am reușit să vizităm aceste locuri, descoperind lucruri interesante despre societatea românească și pulsul ei istoric. Totuși, nu toate locurile au fost extraordinare. Unele au lăsat de dorit, mai ales la capitolul ospitalitate și curățenie. Din păcate am observat lipsa ospitalității din prima zi. Capitală are un alt aer, unul mai rece și lipsit de curtoazie. Aici se pare că banul domină atmosfera. Arhitectură în centrul vechi este captivantă. Ea te determina să privești în jur și uneori, să spui chiar „wow”.

Photo credit: Dusmanu Adina Alexandra

Clădirile Bucureștiului sunt impunătoare și îți atrag atenția, însă uneori unele dintre ele par a-și pierde integritatea cu încetinitorul. Acest lucru ne-a speriat puțîn. De ce? Ne-am gândit că la un cutremur mai puternic, aceste clădiri pot suferi probleme mari. Poate că în viitorul apropiat o să vedem proiecte majore de renovări și restructurări de integritate. Vom vedea. Momentan realitatea turiștilor este destul de sumbră, dar cu grijă și răbdare, ei pot trece de acest aspect.

Per ansamblu, ne-am simțit bine în București. Merită să menționăm că vizită la muzeul național de istorie nu a fost tocmai plăcut, cel puțîn nu în totalitate. De ce? În ciuda exponatelor incredibil de importante pentru istoria României, camerele de vizitat sunt prea puține. După ce am terminat expoziția despre istoria țării, comemorarea celor 100 de ani de la unire, și am realizat că vizită s-a terminat am fost dezamăgiți. Ne așteptăm să fie mai interactiv și cu mai multe expoziții. Nu ne înțelegeți greșit: ne-a plăcut mult tot ce am văzut însă sperăm că vizită să nu se rezume la o ora și un pic.

În parcul Cișmigiu ne-am relaxat, chiar dacă soarele ne împingea de la spate să căutăm umbră, umbră și iar umbră. A fost foarte cald atunci când am vizitat parcul dar ne-am hidratat corespunzător și am încercat să evităm contactul cu soarele. Palatul Parlamentului este un alt loc drăguț, ce merită să fie vizitat și fotografiat. Totuși, „copilul monstru” al lui Nicolae Ceaușescu poartă anatema unui regim comunist perfid, ce poate fi ignorată cu greu. Bijuteria turistică care ne-a surprins plăcut în timpul vizitei în București a fost mănăstirea Stavrolopeos. Recomandăm cu drag tuturor turiștilor o vizită la această locație minunată.

turn chindia poza
Photo credit: Dusmanu Ionut

După ce am petrecut două zile în București, am pornit către Târgoviște, un oraș oarecum trecut cu vederea de comunitatea turistică. Nu știm de ce! Orașul este o bucurie turistică, cu un puls aparte. De fiecare dată când vizităm acest loc, ne relaxăm vizitând obiective turistice minunate. Care sunt acestea? În primul rând, atunci când ajungeți în Târgoviște, este indicat să treceți pe la Curtea Domnească și Turnul Chindiei. Aici istoria are un vibe medieval, ușor de regăsit printre ruine. Puteți să va plimbați prin parcul Chindia (foarte bine aranjat, curat și cu tot felul de elemente decorative interesante). Tot aici, aveți să dați un ecol al lacului, unde locuiesc cu drag broaște țestoase. Să nu uităm că în parcul Chindia se află și o grădina zoologică. Aici puteți descoperi urși, lei, leoaice, tigrii, bizoni, struți, maimuțe, caimani, șerpi și multe alte specii interesante de animale.

Un alt loc din sudul României care merită să fie vizitat este Curtea de Argeș. Mănăstirea de la Curtea de Argeș este incredibilă și măcar o dată în viață merită vizitată. Noi am făcut acest lucru de nenumărate ori și mereu am simțit ceva special aici. Mănăstirea este minunată și transmite un val de emoții spirituale incredibile.

inchiriere opel astra automat drumuri romania

Ați putea alege o mașină de la noi…

În România puteți închiria un autoturism bun de la AutoBoca. De-a lungul celor 10 ani de când oferim servicii rent a car în țară, am reușit să creăm o baza de clienți fideli, care închiriază cu drag mașini de la noi. O să descoperiți la AutoBoca un serviciu de închirieri mașini 100% transparent, care pune clientul pe primul loc!

Agenții noștri din toate sediile, lucrează cu atenție pentru a oferi cele mai bune servicii posibile. Având în vedere că astăzi, peste 96% din clienți recomandă serviciile noastre celor dragi, putem spune că facem un lucru bun. Dacă vreți să închiriați o mașînă bună de la noi, contactați-ne cu încredere! 

Inchirieri auto oras