Idei pentru vacanţa de vară la munte în România

O vacanţă de neuitat în inima munţilor Carpaţi: călătorii pline de legende, tradiţii şi cadre naturale de invidiat

Deşi pe timpul verii, majoritatea oamenilor preferă să îşi petreacă concediile de vară pe malul mării, există adevărate comori turistice ascunse în inima munţilor. Aţi fi surprinşi cât de minunat poate fi un simplu sătuc aşezat la poalele unui masiv muntos. În fond, scopul unei vacanţe este de relaxare, deconectare de la stresul zilnic şi aprecierea elementelor care contează cu adevărat.

Photo credit: Vasile Prisacariu

În munţi, veţi fi întâmpinaţi de o atmosferă liniştitoare, pitorească şi aici s-ar părea că timpul se scurge după alte legi (mai lent, mai puţină agitaţie). Aceste zone sunt marcate de tradiţionalism, spiritualitate şi întreaga comunitate are un respect enorm pentru natură. Chiar multe sărbători şi ritualuri din folclor au la baza schimbarea sezoanelor, fiecare dintre ele având o altă semnificaţie.

România a fost binecuvântată cu un relief divers şi cu o mare parte din cele mai frumoase lanţuri muntoase din Europa, mai precis lanţul carpatic. Sunt formaţiuni vechi de milioane de ani, a căror istorie bogată, natură copleşitoare şi neîmblânzită poate fi admirată chiar şi în prezent. Cu fiecare pas făcut, aveţi posibilitatea să pătrundeţi adânc în tainele istorieri.

Photo credit: Vasile Prisacariu

Acea pajişte verde, înconjurată de copaci înalţi are foarte multe poveşti de împărtăşit, iar unele din ele sunt cunoscute de localnici. Aproape fiecare loc are propria legendă: un lac nu este doar un simplu lac, ci este o creaţie divină menită să protejeze şi să întreţină viaţa. Lacul Roşu, Colibița, Bicaz, sunt doar câteva exemple de locaţii unde legenda se împleteşte cu realitatea. Practic, o călătorie prin munţi înseamnă atât relaxare în natură cât şi o călătorie în timp.

Photo credit: Mihaela Abalaesei

De multe ori nu conştientizam cât de valoroase sunt resursele ţării noastre, însă cu o scurtă vizită prin câteva zone montane vom constata că într-adevăr avem acces la adevărate paradisuri. Şi ce poate fi mai frumos pentru o vacanţă dacă nu un paradis natural? Cu toţii căutam cele mai frumoase destinaţii de vacanţă, însă multe dintre acestea se afla chiar în ţara noastră.

Pentru concedii cu familia şi prietenii puteţi alege o staţiune montană deosebită care vă îndeamnă atât la drumeţii cât şi la turism cultural şi istoric. De ce să nu vizitaţi şi câteva obiective de interes pentru patrimoniul naţional? Cu ocazia aceasta aveţi oportunitatea să descoperiţi lucruri noi şi să obţineţi o imagine de ansamblu privind devotamentul strămoşilor noştri pentru o Românie mai frumoasă şi bogată.

Photo credit: Mihaela Abalaesei

Însă, care sunt cele mai frumoase locaţii montane unde vă puteţi petrece vacanţă de vară? Numărul lor este considerabil şi partea cea mai grea este să alegeţi doar câteva dintre ele. În acest sens, vă propunem să luaţi în considerare 5 destinaţii în inima munţilor care vă vor fermeca dintr-o privire. Sunteţi curioşi? Dacă răspunsul vostru este DA, atunci citiţi în continuare!

5 destinaţii montane ideale pentru un concediu cu familia

Una dintre cele mai apreciate staţiuni montane din Moldova este Durau. Cu o alură liniştitoare, specifică unui sătuc montan, Duraul primeşte cu braţele deschise vizitatorii curioşi în căutare de relaxare şi destindere. Este o destinaţie potrivită de vacanţă atât iarna cât şi vara. Printre activităţile preferate de turişti se numără drumeţii pe munte (sunt câteva trasee foarte interesante pe masivul Ceahlău), plimbări în aer liber sau chiar împărtăşirea de poveşti în faţa unui foc de tabără.

Photo credit: Vasile Prisacariu

Cei care se simt aventurieri se pot încumeta la un traseu puţin mai lung (care necesita efort şi concentrare) pentru a ajunge la Cabana Dochia, un popas magic între munţi. Aici vă puteţi odihni puţin şi admiră peisajul spectacular.

Gura Humorului este o altă staţiune montană foarte apreciată de turiştii romani cât şi străini. Este situată în partea de sud a Bucovinei şi preia din magia acestei zone pline de istorie, cultura şi tradiţie. În apropiere veţi avea acces la zona de agrement Ariniş, un complex turistic cu piscine şi terenuri de sport. De asemenea, puteţi vizita şi Mănăstirea Voroneţ, un complex monahal medieval recunoscută pe plan internaţional pentru frescele sale deosebite (faimosul albastru de Voroneţ).

Photo credit: Dusmanu Ionut

Pentru cei care totuşi iubesc marea prea mult, există o versiune chiar şi în munţi. Colibita, se număra printre destinaţiile de vacanţa de vară preferate pentru cei care iubesc natura şi vor să scape de stresul specific marilor oraşe. Aici veţi fi întâmpinaţi de o mică oază de verdeaţă, atent păzite de munţii înalţi. Colibita este unul dintre cele mai mari şi adânci lacuri din ţară şi datorită amplasării sale, permite transformarea malului într-o plajă. Puteţi să mergeţi la vâslit cu o bărcuţă şi chiar să şi pescuiţi. Bineînţeles, traseele montane sunt întotdeauna o opţiune!

Photo credit: Ștefania Lău

Cheile Bicazului alături de Lacul Roşu cât şi Lacul Bicaz pot fi alte destinaţii potrivite pentru vacanţă de vară. Zona în sine este bogată în atracţii turistice, peisaje incredibile cât şi acces la pieţele locale pentru a admira operele create manual ale localnicilor (haine, încălţăminte, suveniruri chiar şi oale de lut). Deşi aceste lucruri pot fi cumpărate cu uşurinţă din magazine, nu deţin aceeaşi tradiţie şi măiestrie depusă la fabricarea lor. Cultura românească are ceva aparte şi nu ar trebui să uităm asta.

Photo credit: Ștefania Lău

Salina Turda este considerat a fi unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Transilvania. Originile sale sunt încă din Evul Mediu, fiind o mână pentru exploatarea sării, însă în prezent Salina Turda a căpătat alt rol. În 2008-2009 s-au implementat lucrări de restaurare ce au presupus un lift panoramic, o roată cu gondole cât şi un spaţiu de agrement cu debarcader unde turiştii pot merge cu bărcuţele. Întreaga salină este alcătuită dintr-o serie de galerii de mână şi camere de exploatare. De asemenea aerul bogat în sare este foarte benefic pentru sănătate şi eliberarea cailor respiratorii. Practic, poate fi o vacanţă relaxantă şi revigorantă!

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Bineînţeles, în România veţi găsi multe destinaţii de vacanţa de vară absolut încântătoare. Totul depinde de preferinţe, timpul pe care îl aveţi la dispoziţie şi de proximitate. Cu siguranţă veţi avea parte de clipe de neuitat. Însă, înainte de a porni la drum, va trebui să luaţi în considerare şi câteva elemente practice. Mijlocul de transport joacă un rol esenţial pentru o experienţă turistică inedită.

La acest capitol, vă puteţi baza pe AutoBoca. Suntem o companie de rent, cu 10 ani de experienţă în domeniu şi mereu pregătiţi să ne  ajutăm clienţii să călătorească cu plăcere. Aşadar, pentru o vacanţă de vară cu familia în inima munţilor, vă propunem să închiriaţi noul VW Touran. Este un microbuz spaţios, poate acomoda până la 7 persoane şi este şi uşor de manevrat.

Cei care au ales VW Touran pentru călătoriile lor prin ţară au fost plăcut surprinşi de performanţă acestuia. Astfel, suntem convinşi că şi voi veţi fi mulţumiţi. Iar partea bună este că puteţi închiria noul VW Touran de la AutoBoca la un preţ avantajos. Contactaţi-ne chiar acum şi rezervaţi acest microbuz pentru vacanţă voastră!

Inchirieri auto oras