Ieșean de-o viață, bucurii istorice în fiecare zi

O emoție turistică de neprețuit în Iași: explorăm orașul lui Mihai Eminescu

Orașul Iași a devenit un popas obligatoriu pentru sute de mii de turiști români și străini. Aceștia vin în oraș, pentru a păși în umbra unor personalități mărețe.

Printre acestea se numără Mihai Eminescu (eternul poet al României), Mihail Kogălniceanu (fost prim-ministru al României și personalinate politică importantă), Mihail Sturdza (fost domnitor al Moldovei), Văsile Pogor (un poet și publicist marcant al Societății Junimea; casă să poate fi vizitată), Lascăr Catargiu (fost prim-ministru al României), Petre P. Carp (fost prim-ministru al României), A. D Xenopol (istoric, filosof și inovător, care a pus umărul la dezvoltarea orașului), Radu Rosetti (scriitor desăvârșit), Radu, Principe al României, Ion Creangă (iubitul povestitor român), George Emil Palade (laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină), Emil Racoviță (considerat cel care a întemeiat biospeologia și primul rămân care a ajuns în Antartica) și mulți alții.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Ieșenii sunt foarte norocoși că trăiesc într-un oraș atât de frumos. Ei reușesc să se bucure de experiențe turistice plăcute, fără să realizeze cât de prețioase sunt acestea. Pe 5 iulie 2020, am avut oportunitatea de a petrece o zi în Iași. A fost o experiență plăcută, care ne-a depășit toate așteptările. Am dorit să surprindem așa cum se cuvine spiritul ieșean. Am avut un ghid pe cinste, care ne-a ajutat să explorăm așa cum se cuvine acest oraș minunat. Ne-am distrat de minune și am descoperit multe locuri frumoase, de care nici nu știam!

Mici secrete turistice în Iași: puncte de interes pentru turiști

Ce puteți vizita într-o singură zi în Iași? Mai multe obiective turistice decât credeți! Care este secretul unei vizite productive de o zi? Răspunsul este relativ simplu: planificare atentă! Dacă reușiți să vă setați un itinerariu, devine mult mai ușor să vă bucurați de experiențe plăcute. Totuși, nu trebuie să vă grăbiți. Este tentant să alegeți primele obiective pe care le întâlniți și astfel să terminați munca de documentare.

Nu apelați la scurtături deoarece riscați să ratați locuri frumoase, ce pot stârni pasiuni și emoții captivănte. Orice turist vrea să fie plăcut impresionat de orașul pe care-l vizitează. Orașul celor 7 coline reușește să impresioneze. Pur și simplu. Te încântă cu clădirile sale istorice, mănăstirile vechi și oamenii ospitalieri. Ieșenii au o gingășie aparte, pe care o simți și vezi fără probleme. Așa că devine mult mai plăcut să te pierzi prin grația orașului, o bucurie revelatoare pentru cei care iubesc să călătorească.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Aveam o zi la dispoziție pentru a face câteva poze și pentru a descoperi multe  locuri faine din Iași. Așa că am gândit un drum care să nu ne „fure” mai mult de 3 – 4 ore din zi. Cum am procedat? Simplu: am pornit de la punctul turistic 0 al orașului – Palatul Culturii. A fost revigorant să luăm contact cu Palatul Culturii, clădirea simbol al orașului. Ne-a plăcut mult turnul intrării și designul general al palatului. Construită între anii 1906 – 1925, clădirea a reușit să reziste greutăților a două războaie mondiale și a unui regim comunist nemilos.

Am observat destul de rapid ruine rămășițe ale fostei curți domnești medievăle moldovenești. Acestea au fost salvăte și conservăte de cei care au proiectat marelul centru de shopping și evenimente Palas Mall (devenit inima socială, artistică, shopping și culturală a orașului). Nivelul de detalii al palatului și dimensiunile sale impresionante fac din el un popas obligatoriu. Ne-am simțit minunat colindând zona Palatului, inclusiv Palas Mall. Am făcut o mică sesiune de shopping, care ne-a adus câteva tricouri și două cărți.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Având în vedere particularitățile crizei sanitare cauzate de virusul Covid-19, în Palas Mall și Palatul Culturii accesul se face doar cu masca pe față și încercați să folosiți dispozitivele cu soluție de igienă pentru a vă curată mâinile. Nu uitați: precauția și responsabilitatea sunt la voi! Trebuie să aveți grijă de sănătatea voastră și să nu lăsăți lucrurile la voia întâmplării.

De la Palatul Culturii ne-am îndreptat către bulevărdul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde se află clădirea prefecturii, Biserica Trei Ierarhi (pe care trebuie să o vizitați!), Catedrala Mitropolitană din Iași, Palatul Roznovănu (care găzduiește Primăria) și un mic părculeț care duce către Teatrul Național Văsile Alecsandri. Fiecare obiectiv turistic merită atenția voastră. Noi le-am explorat particularitățile atât cât am putut dar simțeam că meritau mai multe ore de studiu.

Photo credit Dusmanu Ionut

Nu am putut intra în Palatul Roznovanu însă am reușit să vizităm Biserica Trei și Catedrala (deși a trebuit să stăm la rând). Oamenii respectau regulile de distanțare socială, ceea ce ne-a plăcut foarte mult. A trebuit să fim atenți la cei din jur însă ne-am bucurat de fiecare moment al experienței. Ne-a plăcut în mod special Teatrul Național Văsile Alecsandri din Iași. Clădirea este minunată! Am petrecut 30 de minute în fața teatrului și am observat particularitățile arhiecturale extraordinare ale clădirii.

Merită menționat că ne-am plimbat pe jos și sfârșitul călătoriei ne-a prins la o terasă cu o cafea bună și o sticlă de apă plată. Orașul ne-a cucerit și îl vom recomanda tuturor celor care iubesc city breakurile. De altfel, majoritatea persoanelor care au vizitat Iașiul au putut să se simtă bine și să strângă amintiri frumoase.

o masina de inchiriat buna
Alege o masina de bun venit!

Ar fi util să știți că în acest oraș, AutoBoca oferă servicii de rent a car! Oricând aveți de un autoturism în Iași, apelați cu încredere la serviciile noastre. Suntem de 12 ani pe piața de rent din România. Am ajutat clienți români și străini să se bucure de experiențe auto plăcute prin diverse părți ale țării. Profitați și voi de această oportunitate pentru a alege un autoturism bun! 

Inchirieri auto oras