În căutarea unei povești minunate la Cetatea Neamțului

Colindăm prin ruine stinse de istorie dar atât de vii în Neamț

Fiecare weekened poate fi utilizat pentru activități de relaxare și distracție. După o săptămână lungă de muncă și probleme de rezolvat, avem la dispoziție două zile de odihnă. Dacă rămânem ancorați în spiritul ritmului alert de la locul de muncă, atunci riscăm să dezvoltăm sindromul burnout. Depresia și stresul au devenit probleme pentru milioane de români.

Ei sunt nevoiți să facă față la presiuni de diferite intensități zi de zi. Unii rezistă iar alții au nevoie de ajutor. Pe măsură ce conștientizăm pericolele la care ne expunem, putem descoperi soluții eficiente. Este important să ne detașăm de lucrurile stresante din viața noastră. Atât cât putem, nu strică să investim în propia sănătate.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Ultimul weekend a însemnat o detașare pentru noi. Sâmbătă ne-am decis să ieșim din orașul Iași, în căutare de experiențe turistice odihnitoare. Am fost dornici de o ieșire! După atât de multe zile petrecute acasă, am vrut să ne detașăm de monotonia obișnuinței. Ne-am mobilizat rapid și am pregătit o călătorie de la Iași la Cetatea Neamțului. Fain, nu-i așa?

Trebuie să adăugăm că a fost prima călătorie la Cetate. Așadar, am fost destul de entuziasmați să pornim la drum. Ne-am uitat cu atenție la rutele existente, și am ales una de doar 2 ore. Drumul a fost destul de liber și lipsit de incidente, ceea ce ne-a plăcut foarte mult. Fiecare moment petrecut pe drum a fost acompaniat de un sentiment vibrant de libertate. Studiam cu drag peisajele, fericiți că nu mai aveam în față ziduri albe și gri. Am scăpat destul de ușor de diligențele izolării.

Călătoria în sine este atât de terapeutică. Am descoperit destul de rapid cât de benefică poate fi o călătorie, fie ea și de doar două ore. Gândurile despre pandemie și problemele care le-a adus în viețile tuturor, au dispărut pe măsură ce observăm casele din satele moldovenești sau câmpurile cu floarea soarelui. Ce schimbare minunată de peisaj!

Photo credit: Dusmanu Ionut

Povestea Cetății Neamțului descoperite de turiști curioși

În 2020 turiștii au fost nevoiți să dezvolte un nou mod de a călători și de a se bucura de experiențe turistice. Greutățile aduse de Covid-19 în întreaga lume, au redefinit conceptul de turism liber. Pentru a fi sănătoși trebuie să respectăm anumite reguli, impuse de guvernul României pentru a ne proteja de coronavirus. Din fericire, acestea sunt ușor de respectat și necesită un simt stabil de responsabilitate.

Să purtăm masca în spații interioare! Sigur că da! Ne protejăm pe noi și pe ceilalți. Niciodată nu am simțit că masca este deranjantă. Din contră! Ea ne ajută să mai filtram din poluarea marilor orașe românești. Poate ar trebui să ne gândim la nenumăratele beneficii care vin de pe urmă purtării măștii, în loc să dăm curs acelor redundante teorii ale conspirației răspândite în mediul virtual de tot felul de persoane. Să trecem peste acest aspect și să revenim la călătoria noastră prin Neamț.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Atunci când am ajuns la poalele Dealului Cetății, vedeam din parcare ruinele cetății. Abia așteptăm să pornim la drum. A urmat o călătorie la pas până la cetate. Am mers pe jos și ne-a plăcut fiecare moment. Free cardio? Da! Nu este chiar atât de ușor să urcăm dealul însă nici dificil. Există un mix de exerciții fizice și anticipare. Am ieșit din pădure și ne-am bucurat să vedem incredibila cetate. Nu ne așteptăm la un impact vizual atât de puternic.

A trebuit să ne obișnuim puțin cu zidurile înalte și construcția impresionantă din piatră. Cetatea este situată pe stanca Timuș, de pe Culmii Pleșului. Ea se află la o altitudine de 480 de metri, care se simt și în timpul urcușului. Să aveți grijă în timpul drumului. Atenția este utilă atunci când urcați un deal și explorați ruinele unei cetăți. În interiorul cetății trebuie să respectați anumite măsuri de siguranță. Păstrăm distanță față de ceilalți vizitatori și purtăm masca tot timpul. Trebuie să-i respectăm pe ceilalți vizitatori și să purtăm masca.

Cetatea Neamțului făcea parte dintr-un amplu sistem de fortificații, menit să țină departe Imperiul Otoman.  Domnitorii Moldovei au înțeles cât de important este să fie pregătiți pentru invazia forțelor armate inamice. Așa că au dezvoltat un sistem de fortificații care să răspundă rapid la astfel de situații. Ce presupunea o astfel de așezare fortificată? Să vedem: curte domnească, mănăstire cu ziduri înalte, puternic fortificate, valuri de pământ, șanțuri adânci, ziduri groase și amplasamente în locuri înalte cu o bună vedere asupra zonei înconjurătoare.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Astfel de locuri erau mai ușor de aparat în cazul în care armata străînă se află la poartă. Când a fost construită Cetatea Neamțului? Se pare că la sfârșitul secolului al XIV-lea, domnitorul Petru I a decis ridicarea unei cetăți de apărare. Această a fost fortificată ulterior de domnitorul Ștefan cel Mare în secolul al XV-lea. Se pare că în 1718, domnitorul Mihai Racoviță ar fi dispus distrugerea cetății.

În timpul lui Ștefan cel Mare, cetatea a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Domnitorul a înțeles importantă fortificarii corespunzătoare a cetății pentru a apară cu eficientă Principatul Moldovei! Așa că cetatea a primit ziduri înălțate cu 6 -7 metri, craneluri și ferestre înguste. Acestea permiteau aparatarilor cetății să fie eficienți în distrugerea inamicului din locuri relativ sigure.

În același timp, în partea de nord a cetății, a fost ridicat un zid cu patru bastioane semicirculare, ziduri groase cu înălțimi de până la 30 de metri. Impresionant, nu-i așa? Și nu am terminat. Cetatea avea un șanț de apărare adânc și larg, ce putea fi accesată doar cu un pod de acces, sprijinit de 11 piloni de piatră. Podul este incredibil. Existau chiar și capcane cu trape (le-am văzut), cunoscute sub numele de „curse de șoareci”.

Așa cum sperăm că o să descoperiți, este o reală plăcere să te plimbi prin această cetate. Am văzut monetaria, bucătăria, sala armelor, hala domnitorului, paraclisul, temuta închisoare și găurile negre (adevărate locuri ale întunericului, unde prizonierii mureau de foame, frig și grica). Timpul și-a lăsat amprenta pe cetatea Neamțului însă recent ea a beneficiat de un program de reabilitate.

Între anii 2007 – 2009, cetatea a fost reabilitată, prin intermediul unor fonduri europene. Din momentul redeschiderii cetății, turiștii s-au îngrămădit să o viziteze. Ei se pot bucură de o călătorie înapoi în trecut, așa cum am simțit și noi. Dacă vreți să va relaxați și să uitați de problemele cotidiene, puteți da o fugă până la Cetatea Neamțului. Vă puteți relaxa și în același timp descoperi un loc istoric incredibil! Spor!

rent masini
Inchiriaza o masina online!

Pentru mobilitate auto sporită, alegeți o mașină de la AutoBoca!

Știm că sunt mulți oameni care au nevoie de mașini pentru a călători prin țară. Ei se pot bizui pe noi. Avem mașini potrivite pentru diverse tipuri de experiențe auto. Suntem 100% transparenți și dedicați clientului. Este destul de ușor să luați o mașină de la noi.

Rezervați online și noi ne ocupăm de restul. Va confirmăm pe email rezervarea și apoi va așteptăm cu autoturismul în punctul ales! Fiecare mașină este predată clientului curată și cu plinul făcut! Spor și călătorii minunate prin țară!

Inchirieri auto oras