Luna de la Palas, minunea satelitului nocturn la pamant

Escapade extraordinare in mirajul noptii iesene!

In weekendul 20 – 21 martie, Palas Mall a gazduit instalatia „Museum of the Moon”. Aceasta este lucrarea artistului din Marea Britanie, Luke Jerram. Universul este mai aproape ca oricand de noi. Ii apreciem misterele si ii iubim secretele. Daca nu ati ajuns la gradina Palas in aceasta perioada, nu va faceti griji. Aveti timp pana pe data de 28 martie 2021. Vizitatorii pot descoperi particularitatile unice ale Lunii intr-n mod liber si inedit.

Cine se gandea ca lucrarea artistului britanic o sa fie atat de atragatoare pentru ieseni? Poate cei care au organizat evenimentul. Oamenii au venit sa faca parte dintr-o experienta speciala. Ei doresc sa rupa apanajul monotoniei pandemic. Cu grija si atentie la fiecare miscare, o sa reusiti sa redescoperiti bucuria de a vedea ceva nou si iesit din comun.

palas 2021
Photo credit: Pascu Mariana

Pe langa frumusetea gradinii Palas, o sa va intampine gardianul celest, care va incanta cu povestea sa atemporala. Nimeni nu se astepta ca Luna sa fie atat de atragatoare pentru ieseni. Si uite cum descoperim ca Moldova are o sensibilitate aparte pentru stiinta si cunoastere. Minunat!

Cum rasare Luna pe cer?

In 2021 nu ai zice ca sunt prea multe lucruri bune care sa ne atraga atentia. Uite ca cei de la Palas Mall s-au gandit sa schimbe putin atmosfera si sa aduca un pic de veselie in Iasi. Foarte bine! Aveam nevoie de o sursa de uimire. Ea devine un reper intr-o perioada intunecata si nu tocmai darnica cu experientele pozitive. Iesirea din cotidian ne-a suras!

Photo credit: Pascu Mariana

Luna a devenit punct de atractie pentru majoritatea persoanelor care locuiesc in judetul Iasi. Turisti de weekend? Sigur ca da. Desi inca suntem in pandemie, am constatat ca multi oameni vor sa ia pulsul unui eveniment nou. De ce? Ei vor sa scape din monotonia zilnica. Au nevoie de escapade noi si interesante, cu particularitati unice. Deloc surprinzator, iesenii au fost atrasi de frumusetea operei de arta expuse in gradina Palas.

Cu mic si mare, iesenii au venit sa vada Luna si sa o fotografieze in mii de poze. Au fost si persoane care au inregistrat clipuri video cu astrul nocturn. Daca locuiti in Iasi si ati urmarit feedul din Facebook si Instagram al prietenilor, Luna a fost in interesul lor. Deloc surprinzator, iesenii s-au bucurat de frumusetea astrului care pastoreste noaptea. In Cluj Napoca, planeta Marte este in centrul atentiei. Ne bucuram sa vedem ca Universul a devenit atat de popular.

Stiinta a reusit sa castige teren in ultimii ani. Foarte multi ieseni au decis sa iasa din anonimatul lucrurilor uzuale si sa faca un drum pana la Palas pentru a face cateva fotografii. Acestea au devenit atat de populare in retelele de socializare. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube si mai nou TikTok sunt extrem de populare astazi printre tineri si adulti. Toti vor atentie, like-uri si distribuiri. Intr-o societate mai egocentrista decat ne-am astepta, apar si emanatii ale generozitatii reale.

Din acest motiv, credem ca orice distribuire pozitiva prinde bine. Oamenii au nevoie de clipe de fericire si liniste. Au fost destul de multe momente neplacute in timpul pandemiei. Nimeni nu se astepta ca un virus sa ne distruga societatea pe care o indrageam atat de mult.

Photo credit: Pascu Mariana

Totul s-a schimbat dar Luna ne aduce aminte de lucrurile simple si nemuritoare. O privim cu drag si ne gandim la rolul nostru in Univers. Oare avem un tel sau totul este intamplator? Ce ar trebui sa stiti despre aceasta opera de arta in aer liber?

Am aflat ca macheta Luna are sapte metri in diametru si conform analizei, ea corespunde unei scari de 1:5000.000. Se vede ca artistul a fost foarte atent cu crearea acestei Luni. De altfel, daca ne uitam la popularitatea creatiei, putem spune ca a reusit sa faca ceva cu totul deosebit.

Palatul Culturii si luna
Photo credit: Pascu Mariana

Ideea organizatorilor de construi si aseza luna in parcul Palas a avut un real succes mai ales in randul celor mici. Ei au fost atrasi de marimea si culorile diferite ale lunii pe timp de zi si noapte. Iesenii sunt dornici sa vada lucruri noi si interesante. Din acest motiv urmaresc si spectacolele florale de la Gradina Botanica „Anastasie Fatu”. Cand apare ceva nou, ei se duc cu drag acolo. Aceasta curiozitate i-a determinat sa vina la Palas pentru a fotografia cu drag Luna in maretia sa.

Ati fost sa vedeti Luna de la Palas sau v-am convins sa faceti acest lucru acum? Ha! Spor si respectati masurile de siguranta si protectie. Ne vedem acolo!