Mănăstirea Bucium, între vis și realitate istorică

istoric manastire bucium

Secrete turistice ieșene: bun venit la mănăstirea Bucium!

În toamna anului 2020, românii fac planuri de văcanțe, menite să stârnească emoții profunde și pozitive. Nu este tocmai ușor, mai ales când ne gândim la prezența virusului Covid-19 în societate. Toată lumea încearcă să găsească soluții turistice, bazate pe siguranță și confort. Așadar, nu-i surprinzător să vedem atât de mulți oameni căutând informații despre locuri faine de vizitat în city breakuri. Dacă v-ați gândit să petreceți câtevă zile în locații urbane interesante, moderne și distractive, atunci începeți o căutare de durată.

România naște amintiri frumoase în fiecare zi pentru turiștii români și străini. Ei reușesc mereu să aibă parte de experiențe plăcute. Cum fac acest lucru? Folosesc internetul pentru a crea itinerarii turistice captivănte. Având în vedere că avem internetul în smartphone, astăzi este mai ușor ca oricând să descoperim câtevă din cele mai frumoase locuri românești de vizitat.

Trebuie doar să avem răbdare și să utilizăm inteligent informațiile accesate. Timpul poate fi un aliat pe cinste, dacă îl grămuim cu atenție. Din fericire, unele orașe sunt recunoscute pentru frumusețea obiectivelor turistice pe care le găzduiesc. Printre acestea se numără și orașul Iași, unde am petrecut o zi pe cinste gonind de la o locație la alta.

bucium deal manastire
Photo credit: Dusmanu Ionut

Cuprins articol:

  • O vizită scurtă la mănăstirea Bucium
  • Mobili prin Iași cu AutoBoca

Suntem călători pasionați de istorie, artă și cultură. În fiecare oraș european vizitat de-a lungul anilor, am încercat să întrăm în contact cu aceste elemente. Câteodată a fost ușor să facem acest lucru iar alteori ne-am chinuit. În ciuda acestei flexibilități, orașul Iași a fost mereu darnic. Acesta ne-a impresionat cu oferta sa turistică. Are particularități incredibile, care fac din fiecare călătorie o reală plăcere.

Nu este tocmai ușor să găsim locuri noi de vizitat, care să încânte vizitatorii, mici și mari. Noi iubim orașul celor 7 coline și îl explorăm cu deosebită plăcere de fiecare dată când avem oportunitatea. Mereu reușim să strângem amintiri frumoase în acest oraș. Câteodată le împărțim cu voi prin intermediul blogului. Alteori punem fotografii interesante pe conturile noastre oficiale de Facebook, Twitter și Instagram. Vrem să împărtășim cu voi fiecare experiență plăcută avută în România.

vizita in bucium
Photo credit: Dusmanu Ionut

Dacă doriți să aflați mai multe lucruri despre cum să vă petreceți timpul în Iași, atunci merită să citiți rândurile următoare. O să descoperiți un loc surprinzător de frumos și liniștitor: mănăstirea Bucium din Iași. Noi am fost pentru prima oară aici și ne-am bucurat de o experiență cât se poate de liniștitoare și plăcută.

Am descoperit un loc pe care o să-l mai vizităm în viitorul apropiat. Din acest motiv, ne-am gândit să redactăm un articol despre mănăstirea Bucium, cât experiența este proaspătă și vie. Sperăm să vizitați și voi această mănăstire cochetă atunci când timpul vă permite sau sunteți în orașul Iași.

Photo credit: Dusmanu Ionut

O vizită scurtă la mănăstirea Bucium

În momentul în care plănuiți o călătorie prin orașul Iași, includeți în itinerariul vostru un popas la mănăstirea Bucium. În primul rând, o să aveți ocazia de a explora una din cele mai frumoase locații din Iași – Buciumul. Aici o să întâlniți natura într-o versiune domesticită dar fericită a sa. Puteți să vă bucurăți de o călătorie plăcută cu mașina până ce ajungeți la mănăstire.

În apropiere de strada mare se află câteva restaurante și terase unde puteți servi cu ușurință diverse preparate culinare. De ce nu? Un mic răsfăț culinar nu strică niciodată. Noi am avut parte de o experiență plăcută la restaurantul Hanul Dacilor, unde am servit o ciorbă bună și niște mititei delicioși cu cartofi prăjiți (așa ca de vară!).

Să revenim la mănăstirea Bucium? Ce trebuie să știți despre ea? Drumul către acest lăcăș de cult este foarte plăcut. Chiar dacă strada care urcă dealul este destul de micuță, cu grijă și atenție vă puteți strecura pentru a ajunge la parcarea mănăstirii. Aceasta se află la 50 – 100 de metri de mănăstire.

Din parcare, se vede orașul Iași și merită să-l imortalizați în câteva fotografii. Noi am făcut acest lucru cu bucurie, mai ales că pe dealul mănăstirii sunt plantați meri, gutui și pruni. Aceștia conferă un fundal fotogenic, greu de reprodus în alte locații (doar în livezi evident). Nu am fost tentați să mâncăm mere, deși majoritatea se aflau la pământ. Probabil, călugării urmau să le culeagă pentru a crea tot felul de preparate delicioase.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Primul drum către mănăstire, o amintire sublimă!

Am aflat destul de rapid că mănăstirea a fost întemeiată în anul 1863 de către ieromonahii Nifon Popescu și Nectarie. Acest lăcăș de cult a fost gândit că un metoh al schitului românesc Prodromu, care se află la muntele Athos. Să nu vă așteptați la o mănăstire mare și la una potrivită pentru rugăciune și contemplare.

Există o atmosfera specifică calmului revelator. Simți că poți spune oful lui Dumnezeu fără să te împingă de la spate douăzeci de creștini, dornici să facă alte lucruri dar în același loc. Incinta mănăstirii este suficient de mare pentru a găzdui mai multe persoane, însă se simte că lăcășul de cult a fost gândit pentru contemplări individuale. De când a început pandemia, se poate observa o grijă aparte a călugărilor pentru vizitatorii care vor să participe la slujbe.

A fost amenajată o zonă specială afară, cu distanțare socială, unde vizitatorii pot participa la slujbe în siguranță. Contează! De ce să nu ne rugăm în siguranță și liniște? Se poate! Doar să ne dăm interesul și să respectăm toate măsurile de siguranță și protecție impuse de autorități. În acest mod, avem posibilitatea de a ne bucură de darul divin fără să ne punem în pericol sănătatea.

Mănăstirea Bucium are hramul „Duminica Tuturor Sfinților Atonului”. Pe dealul Bucium, vă așteaptă un loc destinat contemplării și liniștii. Pur și simplu puneți adresa Stradă Păun, nr 14, mănăstirea Bucium în Google Maps și aplicația o să vă ducă la destinație. Este atât de simplu! Fără bătăi de cap! A trecut vremea hărților fizice care ocupau jumătate din bordul mașinii. Astăzi, telefonul este copilotul ideal. O particularitate aparte a mănăstirii este legată de Icoana Maicii Domnului Prodromita, pictată aici. Se spune că icoană s-ar fi pictat singură sau de Duhul Sfânt, în anul 1863. Icoană să află la Muntele Athos.

o masina buna de condus strazi romania

Mobili prin Iași cu AutoBoca

Știm că în această perioadă, multe persoane încearcă să găsească soluții de mobilitate atunci când vizitează orașe românești. Fie că au venit cu avionul sau se află deja în țară dar fără acces la mașini personale, aceste persoane aleg să închirieze mașini.

În Iași, AutoBoca vă oferă acces rapid la mijloace de transport de calitate, potrivite pentru diverse necesități de transport. Avem autoturisme mini pentru călătorii singulare sau în cuplu. De asemenea, pentru călătorii în grup, găsiți în oferta noastră microbuze spațioase (7 – 9 locuri) care pot fi confortabile și ușor de condus. În aceleași timp, în flota AutoBoca din Iași o să gășiți modele compact, cu portbagaje spațioase, unde pot fi depozitate bagaje.

Contactați-ne cu încredere pentru a descoperi cele mai bune oferte de închirieri disponibile! În fiecare luna avem oferte speciale, pe care merită să le descoperiți. Pentru a le accesa, intrați cu încredere pe homepage-ul nostru și alegeți oferta optimă pentru nevoile voastre de transport în orașul lui Mihai Eminescu! Călătorii plăcute și sigure! 

Inchirieri auto oras