Masina nu stie ca tu porti pantalonii!

Zilele trecute am avut ocazia sa particip la experienta #priNeamt cu sprijinul multor sponsori carora le multumesc pe aceasta cale. Printre sponsori s-a numarat si Autoboca, firma de inchiriat masini, care ne-a pus la dispozitie mai multe automobile cu care sa ne deplasam. Deja ati aflat asta. Eu am avut o Skoda Fabia de ultima generatie cu care m-am imprietenit in cele doua zile. Trebuie sa recunosc insa ca a fost un lucru care m-a facut insa la psihic. Si nu e prima data.

Stiti ca obisnuiesc sa mai iau masini in teste de la diferiti producatori si am observat ca la ultimele modele computerul de bord al masinii are “prostul obicei” de a te atentiona cand trebuie sa schimbi viteza. Adica iti afiseaza pe display treapta de viteza in care te afli si apoi iti afiseaza treapta in care ar trebui sa fii, insotita de o sageata in sus sau in jos, depinzand de sensul in care trebuie sa schimbi. Inteleg ca acest lucru este foarte folositor daca vrei sa obtii un consum mai bun, dar noua celor mai bosorogi, care ne-am obisnuit sa schimbam dupa ureche, treaba asta ni se pare obositoare.

Spre exemplu pe mine ma face sa ma simt vinovat cumva. Merg asa cu masina si dintr-o data ma uit pe display. Hopa na ca trebuia sa schimb. Si ma gandesc, oare de cand merg asa cu masina supraturata sau subturata? Schimb repede viteza si pentru cateva secunde ma simt vinovat frate. Pai saraca masina, a tras motorul asta mai mult decat trebuia, a consumat mai multa benzina. Evident, nu va imaginati ca schimbam la 5000 de turatii de stateau pistoanele sa sara prin capota motorului, ci e vorba de 2500 de turatii (unde apropo, de obicei incep sa ma gandesc sa schimb la masina mea) la o masina pe benzina care cere totusi sa fie putin turata.

Inteleg ca daca schimbi dupa cum iti indica computerul de bord faci si o economie de combustibil dar daca ar fi sa schimbi de fiecare data, mai ales prin oras, faci scurt la mana. Spre exemplu mai demult am luat un Seat Leon de la Moldotrans si era cu motorizare de 1.6 litri diesel si cutie cu 6 trepte. Cat am mers in afara a fost foarte fain, in oras insa daca era sa schimb dupa cum imi arata acolo cred ca ramaneam la un moment dat cu schimbatorul in mana.

Asa la Seat-ul meu mai vechi schimb dupa cum aud motorul sau ma mai uit din cand in cand la turometru si ma simt in control. Ca deh, sunt barbat, port pantalonii si nu-mi zice mie un computer ce sa fac! :))

indicator schimbare viteza

 

Articol preluat de pe monoranu.ro