Mergem la Festivalul Internaţional de Folclor Cătălina din Iaşi?

Voci româneşti autentice şi pasiunea pentru folclor

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

Din când în când în oraşul Iaşi au loc tot felul de evenimente culturale şi sociale care fascinează şi uneori intriga ieşenii. Având în vedere că oraşul candidează în prezent pentru titlul de Capitală Culturală 2021, se tot organizează evenimente culturale menite să scoată în evidenţă latura culturală. Efortul pentru revitalizarea culturală a Iaşiului este oarecum timid şi stângaci. Cei care conduc „asaltul”cultural mai mult se ceartă între ei pentru şefie decât să dezvolte strategii care să implice şi mai mult societatea ieşeana. Totuşi revirimentul cultural necesar oraşului Iaşi ar trebui să fie mult mai pronunţat decât este în prezent. Acum lucrurile stagnează şi alte oraşe din România reuşesc să atragă atenţia. Ne bucurăm că apar astfel de competiţii deoarece în acest mod autorităţile locale dezvoltă şi proiecte culturale.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

În ultimul an, oraşul Iaşi a fost „gazda” multor evenimente culturale, care mai de care mai interesante. Printre acestea se numără şi Festivalul Internaţional de Folclor „Cătălina”. Am ales să scriem câteva rânduri despre acest micuţ Festival deoarece este plăcut să vezi sute de copii din diverse tari fluturând steaguri şi porturi populare. Aceştia sunt atât de drăguţi încât este dificil să nu te opreşti preţ de o clipă şi să-i asculţi. Portul popular tradiţional reuşeşte să atragă atenţia privitorilor. Din acest motiv ne-am gândit să aruncăm o privire mai atentă la secretele festivalului. Vocile celor mici, portul popular şi dansul tradiţional se îmbină armonios pentru a le arăta ieşenilor virtuţile folclorului. Chiar şi în cadrul unui festival destinat celor mici, aveţi ce admira. Copii reuşesc să cânte frumos şi să emane o stare de spirit extrem de liniştitoare. Ce trebuie să ştiţi despre acest minunat festival?

Festivalul Internaţional de Folclor Cătălina Iaşi

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

Dacă vă plimbaţi în prezent prin zonă Palas Mall sau Bulevardul Sfântul Ştefan cel Mare o să întâlniţi numeroşi copilaşi îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi cu zâmbete largi. De ce sunt aceşti micuţi prezenţi în fosta capitală a Moldovei? Ei participa la Festivalul Internaţional de Folclor Cătălina, care are loc în Iaşi între 26 şi 30 august. Parada portului popular a avut deja loc şi a fost întâmpinată cu entuziasm şi plăcere de ieşeni şi nu numai. De ce este special acest festival? El promovează un set de valori oarecum uitate de oameni: respectul pentru tradiţie şi portul popular.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

De asemenea ar trebui să menţionăm faptul că în cadrul festivalului o să mai vedeţi şi ansambluri folclorice care vin din ţări precum: Cehia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Ucraina, Armenia, India, Georgia şi evident Republica Moldova. Toţi participanţii la acest festival o să vă aştepte cu muzică şi voie bună.

Dacă vă decideţi să participaţi la acest festival, cu certitudine nu o să vă plictisiţi. Din România o să găsiţi tineri şi copii din toate colţurile ţării: Arad, Covasna, Olt, Prahova, Neamţ, Iaşi, Bacău, Suceava, Maramureş, Timiş sau Tulcea. Ei sunt reprezentanţii unor regiuni cu adânci rădăcini în tot ceea ce înseamnă portul popular. De asemenea să nu uităm de muzică populară pe care trebuie să o cânte. În orice caz, nu o să vă pierdeţi timp participând la acest minunat festival. În fiecare zi aveţi posibilitatea de a vă delecta cu o latură specială a festivalului. De exemplu: Miercuri este „Ziua Artei Meşteşugăreşti”; Joi este „Ziua lei” iar Vineri – „Ziua Excelenţei şi a Recunoştinţei”. Doriţi să aflaţi mai multe despre acest minunat spectacol de culori şi muzica?

Autoturisme bune de inchiriat