O aventură turistică de neuitat: 2 zile clujene minunate

cluj napoca 2019

2 zile petrecute în Cluj Napoca: aventuri pe străzile unui oraş european

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Dacă vrem să ne pregătim de un city break interesant, pe care să-l uităm cu greu, este indicat să ne documentăm. Acesta este un bun mod de a ne asigura că nu o să regretăm alegerea făcută mai târziu. În prezent aveţi Internetul aproape, care vă poate ajuta să descoperiţi relativ rapid lucruri interesante despre România şi nu numai. Ţara noastră reuşeşte mai mereu să le ofere oamenilor acces la experienţe turistice pozitive, unele chiar de neuitat. Totuşi, nu putem ignora faptul că din ce în ce mai mulţi romani pornesc în city-break-uri prin ţara şi se bucura de momente speciale.

În ultimii ani marile oraşe româneşti au reuşit să seducă turiştii romani şi străini. Vorbim în mod special de Iaşi, Cluj Napoca, Braşov, Timişoara, Sibiu, Sighişoara şi Oradea. Aceste oraşe au reuşit mereu să surprindă pozitiv vizitatorii. Deloc surprinzător ele se afla şi în liste de turism internaţional. Din acest motiv vedem atât de mulţi turişti străini în oraşele menţionate mai sus. Ei vin cu plăcere în aceste oraşe pentru a se bucura cu entuziasm călătorii plăcute. În cele mai multe cazuri, turiştii călătoresc cu drag şi se minunează de ceea ce găsesc. Acest lucru l-am păţit şi noi atunci când am ajuns în Cluj Napoca.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Deşi colegii din Cluj şi-au preamărit mereu oraşul, noi eram puţin sceptici, încercând să punem accent pe darurile turistice ale oraşelor în care trăim. Această mică „bătălie” a argumentelor a implicat şi vizite la faţa locului. Aşa cum bine bănuiţi, astfel de călătorii sunt mai mult decât binevenite, mai ales dacă iubim să explorăm România. Trebuie să recunoaştem că abia aşteptam să descoperim pulsul Clujului, des invocat de turiştii străini dar şi de diverse emisiuni turistice la posturi TV. Multe dintre emisiunile româneşti cu subiect turistic sunt necesare pentru promovarea României.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Când am pornit spre Cluj Napoca din Iaşi, am ştiut că ne aşteaptă un drum lung şi interesant. De asemenea am vrut să facem un mic experiment: să comparăm mijlocul de transport tradiţional, reprezentat de tren, cu flexibilitatea unei maşini închiriate. Aşadar, am decis să pornim din Iaşi cu trenul şi la întoarcere să conducem o maşină de bun venit.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Cum ne-am simţit în Cluj?

Photo credit: Ionuț Dușmanu

9 ore am petrecut într-un tren rapid, clasa I care au trecut mai repede decât ne aşteptam. Totuşi, am observat că lucrurile au rămas la fel în tren, similar cu călătoriile pe care le făceam spre Bucureşti în anii studenţiei. Din fericire am constatat acest lucru cu mâhnire în suflet. Ne aşteptam la ceva nou, poate un pic de confort sau utilitate în vagon.

La aceste doleanţe am primit un solid NU. De asemenea, micul coş de gunoi, amplasat sub o măsuţă mult prea mică, care nu poate găzdui un laptop, doar o carte şi o sticlă de apă. Se pare că în opinia celor care au proiectat vagonul, romanii nu prea au nevoie de spaţiu sau de utilitate. Trebuie să stăm chirciţi şi cu laptopul în poală, spatele aplecat şi să îndurăm (datorită acestei poziţii) dureri la spate şi gât.

Photo credit: Mihaela Abalaesei

Dacă sunteţi într-o companie bună, parcă şi drumul cu trenul devine plăcut. Acest lucru nu scuză lipsa de modernizare a vagoanelor şi a trenurilor din România, care din păcate nu se ridică la standardele europene de confort. Singurul lucru pozitiv al călătoriei a fost frumuseţea ţării, care a însemnat peisaje cu munţi, coline impunătoare, case tradiţionale şi tuneluri lungi.

În acest mod, fără să ştii, călătoria prinde iz romantic şi uiţi de lipsa confortului, care după 9 ore se simte. Când am ajuns la hotel, am făcut un duş şi ne-am culcat, încercând să ne revenim. Trupul este supus unei presiuni fizice, atunci când poziţia nu este confortabilă. Totuşi, după un somn bun, suntem pregătiţi pentru o sesiune de explorat în orice oraş.

Am avut două zile la dispoziţie pentru acest mic city break şi am vrut să ne bucurăm de o experienţă cât mai plăcută. Deoarece hotelul era poziţionat relativ bine, aproape de marile obiective turistice, am putut gestiona timpul relativ uşor. Primul obiectiv turistic a fost Piaţa Avram Iancu, unde o să găsiţi şi o statuie impresionantă a lui Avram Iancu, cel care a condus mişcarea revoluţionară din Transilvania în anul 1848. Piaţa este organizată exemplar, oferind suficient spaţiu vizitatorilor pentru a face poze sau pentru a lua contact cu pulsul central al oraşului.

Din păcate Biserica „Sfântul Mihail” era în renovare şi nu am putut intra înăuntru. Am făcut doar câteva poze, pe care le-am împărţit cu prietenii pe Facebook şi Instagram. De aici am pornit către Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, care ne-a încântat. Am luat contact cu o mică piaţă, situată în fata catedralei care te conduce către Opera Romană. Este un loc încântător care nouă ne-a plăcut foarte mult.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Următoarea destinaţie a fost Grădina Botanică „Alexandru Borza” care pur şi simplu ne-a încântat. A fost poate cea mai frumoasă locaţie din Cluj. Chiar spuneam pe măsură ce explorăm gradina cât de norocoşi sunt clujenii că au la dispoziţie un loc atât de frumos. A fost o reală plăcere să ne plimbăm prin grădină, deoarece am descoperit lucruri interesante despre diferite specii de plante. Mai mult decât atât, a fost o experienţă relaxantă, pe care nu o credeam posibilă într-un oraş atât de dinamic că Clujul. Am fost plăcut surprinşi şi de mijloacele de transport, atent puse la punct pentru a le oferi turiştilor şansă de a ajunge la destinaţie într-un mod plăcut.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

De asemenea credem că este important să menţionăm şi latura culinară a oraşului, care ne-a surprins într-un mod aparte. Obişnuiţi cu mâncarea simplă, accesibilă pentru toată lumea, am vrut să găsim restaurante de acest tip. Şi bine am făcut! În acest mod am păpat o pizză delicioasă şi o ciorbă de perişoare foarte bună la preţuri modice. Aceasta flexibilitate cu greu o găseşti în Iaşi. Ne-a părut rău atunci când am fost nevoiţi să plecăm acasă deoarece ne-a plăcut foarte mult oraşul. Totuşi, am închiriat un VW Jetta de la firmă şi am plecat spre casă. Şoferul a avut posibilitatea de a conduce o maşină spaţioasă şi confortabilă.

Drumul a fost mai liber decât ne-am aşteptat. Profitând de un trafic scăzut am călătorit fără probleme am ajuns rapid în Iaşi. Un lucru este cert: oraşul Cluj Napoca este minunat şi merită atenţia celor care iubesc să călătorească. Dacă vreţi să vă bucuraţi de clipe minunate într-un oraş românesc superb! Fie că doriţi să exploraţi oraşul la volanul unei maşini mini sau la pas, experienta turistică o să fie plăcută. Totuşi, nu strică să ştiţi că aveţi la îndemână o firmă românească care să vă ofere acces la maşini de bună calitate, optime pentru city break-uri!

Inchirieri auto oras