O experiență istorică și culturală la Cetatea Rupea

Continuitate. Rezistență. Unicitate. Bun venit la Cetatea Rupea!

Particularitățile unice ale anului 2020 ne-au pus într-o situație inedită: să găsim plăcere și liniște în tot ceea ce facem. Fie că muncim sau ne petrecem timpul liber într-un mod sau altul, avem nevoie de plăcere deoarece viață este imprevizibilă. Până la venirea pandemiei în România, viața decurgea într-o direcție previzibilă și oarecum monotonă.

Mulți oameni nu apreciau așa cum se cuvine libertatea de a vizita anumite locuri sau de a se întâlni cu prieteni și familie. Astăzi, toți vrem că lucrurile să revină la normal, apreciat mai mult că oricând. Oare o să se întâmple așa ceva? Nimeni nu știe. Trăim într-o lume imprevizibilă.

Photo credit: Dusmanu Adina

După starea de urgență, românii au primit înapoi dreptul de a călători și de a ieși din carapacea orașului. Mulți oameni s-au bucurat! Ei au apreciat această libertate și au profitat din plin de ea. Și noi am fost printre cei care au profitat la maximum de ea.

Am vrut să explorăm România și să vedem cât de multe obiective turistice merită să fie vizitate. Wow! Ce surpriză plăcută! Țara este absolut minunată. Majoritatea persoanelor care au optat pentru călătorii prin țară în 2020, au avut parte de experiențe surprinzător de plăcute.

Atunci când ajungi în față unei călătorii, ai anumite așteptări. Vrei să te simți bine și să strângi cât mai multe amintiri minunate. Deloc surprinzător, România nu dezamăgește la acest capitol. Din contră! Țara este superbă și merită să fie vizitată de turiști români și străini.

Photo credit: Dusmanu Adina

Să facem un popas la Cetatea Rupea!

După 1000 de kilometri parcurși în România, am redescoperit o mare bucurie: aceea de a aprecia mai mult turismul intern. Seduși oarecum de cântecul de sirenă a ofertelor turistice din Turcia, Grecia, Cipru, Italia, Spania și Franța, am uitat de darurile existente pe teritoriul țării.

Am plecat cu inima-n dinți și oarecare teamă în suflet din Iași, în speranța că vom avea parte de o experiență turistică plăcută, ceea ce s-a întâmplat. Drumurile din țară și mai bune decât ne așteptăm. Deoarece am plecat într-o călătorie atât de lungă, nu știam exact ce o să întâmpinăm pe traseu. Am pornit într-o zi de miercuri, pentru a evita oarecum traficul și aglomerația. Ce decizie inspirată! Vă recomandăm și vouă să faceți același lucru.

Dintre nenumăratele locuri vizitate în cadrul călătoriei noastre prin România, Cetatea Rupea ne-a rămas în inimi. După un scurt popas la Viscri, ne-am decis să vizităm Rupea, o cetate care se află în bucket list-ul nostru de câțiva ani. Părea atât de departe de noi, însă așa cum am descoperit în septembrie 2020, ea se află mai aproape decât credeam.

Aveam nevoie de curaj și un imbold să pornim la drum. Atunci când am ajuns la cetate, ne-am bucurat nespus să avem oportunitatea de a o vizită live. Știam că cetatea a fost recent restauranta, ceea ce însemna o posibilă experiență turistică mai plăcută.

Photo credit: Dusmanu Adina

Nu știam foarte multe lucruri despre cetate, dar vroiam să descoperim povestea la față locului. Am văzut câteva fotografii și clipuri video online, însă experiență fizică era atât de necesară. După ce am plătit biletul de intrare și ne-am dedicat explorării. Cetatea are o poveste interesantă, cu multe necunoscute și elemente unice. În primul rând, am descoperit rapid că locul unde a fost dezvoltată cetatea, a fost extrem de atractivă pentru oameni. Aceștia din urmă au ales Dealul Cohalmului și zona de jos, pentru a se stabili în așezări.

Istoricii au descoperit așezări omenești cu rădăcini în paleolitic și neolitic. Dacă ne gândim la cetate și o formă timpurie a sa, ea a fost menționată într-o atestare documentară din anul 1324, atunci când a avut loc o răscoală a sășilor împotriva regelui Ungariei, Carol Robert. De teamă represiunii violente, sașii s-au refugiat în cetate, unde se simțeau în siguranță. În cadrul documentului, cetatea era prezentată sub numele de Castrum Kuholm. De ce la vine acest nume? Răspunsul este oarecum simplu: totul ține de bazalt, tipul de rocă pe care a fost ridicată cetatea. 

Cetatea Rupea a fost un centru comercial și meșteșugăresc, care asigura o fluiditate între Transilvania, Țara Românească și Moldova. Cetatea avea chiar 12 bresle, o notă distinctivă de succes și dezvoltare. Intrarea în cetate este impresionantă dar întregul complex oferă acces la fragmente dintr-o istorie fascinantă. Atunci când am început să ne plimbam prin cetate, a fost atât de plăcut.

Am descoperit că pe acest deal a fost cândva o cetate ridicată de daci, care se numea Rumidava. După ce romanii au cucerit Dacia, cetatea a căpătat numele de Rupes (castru roman). Timpul nu a fost darnic cu cetatea deoarece istoria i-a adus în cale regimul comunist. Autoritățile comuniste au decis să distrugă cetatea. De ce au distrus un asemenea vestigiu istoric? Motivul invocat: reciclarea bazaltului pentru a amenaja cetatea, cu anumite particularități sociale.

Astăzi putem explora o cetate restaurată și care arată foarte fain. Se vede de la distanță că cetatea Rupea arată că un obiectiv turistic important. Dealul Cohalmului este destul de înalt și acest lucru avantajează cetatea. Am descoperit că în imediată apropiere a cetății se află o parcare, unde pot fi parcate cu încredere mașinile.

Cetatea Rupea se află la doar 50 de kilometri de orașul Brașov. Vestigiul istoric face parte din rezervația geologică Dealul Cohalm – „Bazaltele de la Rupea”, ceea ce înseamnă că este protejată de eventuale modificări impuse de oameni. Știți cât de plăcut este să va plimbați prin interiorul cetății? Fiecare pas făcut de la un punct la altul, naște emoții și întrebări fascinante.

Am fost dezamăgiți de un lucru destul de important: atunci când am vizitat casă situată în partea înalta a cetății, în interior, pe pereți, vizitatorii au simțit nevoia să scrie tot felul lucruri. În alte călătorii prin statele europene și nu numai, cetățile și locurile istorice duceau lipsa de scrieri pe pereți de gen „Ion + Ana = Love”. Am trecut peste acest moment dezamăgitor și ne-am continuat explorarea în liniște.

Merită să vizitați cetatea Rupea? Răspunsul este DA! Noi am simțit că cetatea răspunde corect la cerințele turiștilor dar poate mai mult, ceea ce este wow! Există potențial de dezvoltare turistică și merită să fie accesat de cei care controlează destinul cetății. Le urăm mult succes!

autoturisme bune calatorii romania 2020

O nouă călătorie prin țară cu AutoBoca

În acest an, aveți posibilitatea de a închiria autoturisme de calitate de la noi. Avem o experiență de peste 12 ani. Mereu am investit în bunăstarea clienților, oferind cele mai bune servicii posibile. Câteodată este dificil iar alteori există o chimie rapidă între client și mașină.

AutoBoca încearcă mereu să creeze contextul potrivit ca clientul să aibă parte de o experiență plăcută! Oricând aveți nevoie de un autoturism bun, apelați cu încredere la serviciile noastre. În fiecare lună, vă așteaptă multe surprize plăcute!

Inchirieri auto oras