O vizită la mănăstirea Agapia

Spiritualitate românească și liniște sufletească pentru pelerini la mănăstirea Agapia

În vremuri atât de tulburi și obositoare, românii vor să acceseze surse de liniște și odihnă sufletească. Nu putem rămâne ancorați într-o stare continuă de stres, întreținută pe alocuri de mass media. Avem nevoie de odihnă și liniște pentru a face față cu succes presiunilor sociale existente. Având în vedere cât de mult a fost afectat turismul românesc de pandemia Covid-19, călătorii români și străini aleg să descopere locuri frumoase. În weekendul trecut am avut ocazia de a ieși puțîn din Iași. Așa am reușit să ne deconectăm de la sursele existente de stres.

A trebuit să fim foarte atenți cu alegerea destinației de weekend. Aceasta nu trebuia să se afle la o distanță mare de Iași. După o analiză atentă a opțiunilor turististice disponibile am ales să dăm o fugă până la mănăstirea Agapia. Vă invităm să descoperiți un loc minunat, care ne-a impresionat și oricând îl putem vizita iar!

Timp de citire al articolului; Aproximativ 6 minute (Lectură plăcută!)

manastire agapia biserica
Photo credit: Dusmanu Ionut

Cuprins:

  • 1. Planificarea excursiei Iași – Mănăstirea Agapia
  • 2. Istorie și particularităti specifice ale mănăstirii Agapia
  • 3. Mașină închiriată și o experiență auto plăcută și sigură

În România o să găsiți mereu obiective turistice interesante, care pot fi vizitate cu drag de cei care iubesc să călătorească. Noi am avut deosebita plăcere de a explora țara, atât cât ne-a permis timpul liber. În ultimii ani, am descoperit câteva locuri faine, care ne-au impresionat cu vivăcitatea și unicitatea lor. Spiritul românesc se simte în anumite locuri. Având în vedere că anul 2020 nu pare a fi darnic cu cei care iubesc să descopere țări noi, România este o opțiune mai mult decât captivantă. O planificare atentă poate fi mai mult decât utilă, mai ales în vremuri atât de stresante. Trebuie să fim mai atenți că oricând cu drumurile pe care le facem prin țară. Siguranța, confortul și liniștea ne pot acompania în timpul fiecărui drum pe care-l întreprindem.

Dacă călătorim cu responsabilitate prin România, atunci cresc șansele să ne bucurăm de drum fără să întâmpinăm dificultăți. Destinația nu o să plece nicăieri iar grabă uneori poate da naștere unor situații neplăcute. Noi încercăm zilnic să ne desfășurăm activitatea fără să avem parte de experiențe neplăcute. Până acum, am reușit să ne facem treburile în siguranță. Acum rămâne să împărțim cu voi o experiență specială avută în weekend. Sâmbătă am pornit la drum și tare bine a fost! O zi a fost suficient pentru a ne reaminti de plăcerea unei călătorii prin țară. 

Photo credit: Dusmanu Adina Alexandra

Planificarea excursiei de la Iași la mănăstirea Agapia

Am cochetat de ceva vreme cu ideea ce a călători puțin prin locuri noi. Ne-am dorit un weekend care să ne aducă amintiri frumoase dar și experiențe plăcute. După atât de multe luni petrecute în casă și în orașul în care locuim și muncim, o ieșire, fie ea chiar de o zi, contează enorm în menținerea unei stări generale bune. Aveam la dispoziție o singură zi, așa că am fost nevoiți să ne limităm la o arie în imediata apropiere a orașului Iași (mai puțin de trei ore).

Dintre nenumăratele opțiuni turistice care să respecte acest criteriu, am ales mănăstirea Agapia. A trebut mult timp de la ultima călătorie la o mănăstire. Simțeam nevoia de a accesa un loc spiritual, pentru o revitalizare sufletească. De la Iași la mănăstirea sunt 136 de kilometri. Conform datelor de la Google Maps (Hărți), drumul ar trebui să dureze două ore și 6 minute. Dacă vă opriți pe drum, atunci sigur o să crească timpul. Noi am făcut acest lucru.

Unde ne-am oprit în timpul călătoriei? În primul rând, merită să menționăm castelul Sturdza de la Miclauseni. Superb! Ne-am simțit minunat aici. Am petrecut o ora la castel. De altfel, norocul ne-a surâs deoarece am putut admira o mireasă și alaiul sau de nuntași. Deoarece ne-a fost foame, am optat pentru un popas la celebrul Hanul Ancuței. Aici am servit o ciorbă de găină cu tăiței de casă, trei mititei cu cartofi la cuptor și lipie. Pe terasă muzica răsuna din vocea unei cântărețe talentate. Au fost câtevă minute petrecute cu drag și ne-am bucurat nespus de clipele lipsite de stres. Ne-am continuat drumul până la mănăstirea Agapia.

Photo credit Dusmanu Adina Alexandra

Istorie și particularitati specifice ale mănăstirii Agapia

Nu știam la ce să ne așteptăm atunci am pornit la drum. Urma să vizităm pentru prima oară mănăstirea. Am citit câteva lucruri despre ea, pentru a avea un fundament istoric, dar ne-am limitat doar la atât. Documentarea dinaintea călătoriei s-a axat mai mult pe drumul în sine și mai puțin pe destinație. După un drum fain, lipsit de probleme, am ajuns cu bucurie la destinație.

De la început am observat casele atent îngrijite și cu foarte multe flori. Parcă intrasem în patria florilor. Ce surpriză minunată! Am făcut multe fotografii florilor colorate și atât de frumoase. Instant am primit o doză de pozitivism și optimism! Așa ne-am continuat drumul până la mănăstire, o plimbare scurtă de doar 5 – 10 minute. Mersul pe jos face piciorul frumos și în același timp revitalizează spiritul.

Mănăstirea Agapia este superbă! Multe flori, ordine și pace interioară ne-au întâmpinat la intrarea în complexul mănăstirii. Ne-a captivăt complexul! Clădirile albe, cu flori de toate culorile ne-au invitat să le descoperim. Așa că ușor și fără grabă, am început să ne plimbam prin curte, având destinația finală biserica. Ce am descoperit despre mănăstire? Multe lucruri interesante, de care habar nu aveam.

În primul rând, mănăstirea ortodoxă de maici Agapia, se află situată în vălea unui pârâu cu același nume. Pădurea este cea care străjuiește mănăstirea. Aici se află peste 300 de măicuțe, care îngrijesc cu deosebită atenție fiecare părticică din mănăstire. Așa cum probabil intuiți, mănăstirea Agapia este una din cele mai mari din țară.

Photo credit: Dusmanu Adina Alexandra

Ce cuprinde ansamblul mănăstirii? Să vedem. Trebuie să știți că mănăstirea a fost construită între anii 1641 și 1643. Ctitorul lăcășului de cult a fost hatmanul Gavril Coci, care era fratele celebrului domnitor moldovean Văsile Lupu. Mănăstirea Agapia are fresce pictate de pictorul Nicolae Grigorescu (între anii 1858 și 1861). Le-am văzut și noi și sunt superbe. Să nu vă grăbiți atunci când le admirați. Complexul mănăstirii cuprinde: biserica „SF Voioevozi”, Paraclisul „Nașterea Maicii Domnului”, Biserica de lemn „Sf Ioan Bogoslov”, Chiliile maicutelor, turnul clopotniță, botniță de lemn „Adormirea Maicii Domnului” dar și casa scriitorului Alexandru Vlahuță. De fiecare dată când scriitorul venea în vizită la mănăstire.

Fiecare minut petrecut la mănăstire a fost plăcut și relaxant. Au fost destul de mulți oameni care au vizitat biserica. Toți erau dornici de ieșit și de liniște. Ne-a plăcut nespus de mult să vizităm acest loc. A fost o bucurie de în suflet să pășim pe urme spirituale sincere. Persoanele care au venit la mănăstire s-au simțit bine. Așa că oricând putem recomandă mănăstirea Agapia prietenilor drept o destinație de suflet.

inchirieri hyundai i20 rapid pret bun

Mașină închiriată și o experiență auto plăcută și sigură!

Aveți nevoie de un autoturism bun pentru a călători prin țară? Hey! Vă putem ajută să explorați România într-un mod plăcut și confortabil! De peste 12 ani dezvoltăm servicii de rent a car pentru cei care au nevoie de mașini. În această decadă și doi anișori, am ajutat o sumedenie de oameni să închirieze autoturisme bune.

Ei s-au bucurat de experiențe auto plăcute. Agenții AutoBoca sunt pregătiți să ofere asistență în timpul procesului de închiriere. Suntem mereu aproape de clienți! Puteți profita de expertiza noastră pentru a vă bucura de experiențe auto plăcute prin România! 

Inchirieri auto oras