O zi de neuitat petrecută la mănăstirea Văratec

Surprize turistice în județul Neamț: un popas pentru suflet la Văratec

A fost extrem de dificil pentru români și nu numai, să stea în case atât de multe zile. Perioada de izolare la domiciliu și ieșirile cu declarație, ne-au făcut să apreciem mai mult libertatea de mișcare. Acum știm că trebuie să apreciem fiecare moment petrecut afară, departe de casă, în căutare de experiențe noi și oameni interesanți. Pornim la drum cu mai multă recunoștință și entuziasm, deoarece în vreme de pandemie, oricând te poți întoarce la restricții de mobilitate. Fie că avem la dispoziție o zi sau o săptămână, încercăm să profităm de fiecare clipă liberă. Atât de frumos!

În weekendul trecut, am ales să ieșim din Iași, în căutare de liniște și pace spirituală. Aveam nevoie de o pauză de la vâltoarea gândurilor negative, puse mereu pe soții. Așa că ne-am uitat pe harta, mai precis Google Maps, și am ales județul Neamț drept regiune de vizitat. De ce? Am dorit o destinație la maxim 3 ore distanță de Iași, cu tot cu opriri scurte.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Având în vedere numărul ridicat de obiective turistice din Neamț, am avut de unde alege popasurile. Ce am ales să vizităm în Neamț? Trebuia să încadrăm toate vizitele într-o singură zi. Așa că ne-am concentrat și am ales să vizităm Cetatea Neamț, mănăstirea Agapia și mănăstirea Văratec. Dacă despre primele două ne-am ocupat în articole precedente, acum a venit rândul mănăstirii Văratec.

Bun venit la Văratec, o bijuterie spirituală aparte!

A venit timpul să investim în noi, dar cu responsabilitate și atenție. Nu putem grăbi lucrurile, mai ales într-o perioada de pandemie. Avem de respectat reguli de distanțare socială și de purtat măști. În acest mod vom avea grijă de noi și de persoanele iubite. De ce să riscăm să le imbolnavim când putem purta măști cu ușurință? Nu am uitat de spălatul mâinilor – foarte important! Având aceste lucruri în minte, am pornit la drum cu deosebit entuziasm. Ne-am simțit minunat prin simplul fapt că eram pe șosea, încercând să ajungem într-un loc nou și interesant. Nu mai eram limitați doar la oferta turistică a orașului Iași. Am îndrăznit să ieșim din monotonie, chiar dacă nu a fost tocmai ușor. Bine am făcut!

Photo credit: Dusmanu Ionut

Românii au nevoie de liniște. Țara a avut și încă are de suferit de pe urmă pandemiei. Trebuie să rămânem vigilenți și să călătorim cu grijă prin regiunile românești. Așa am procedat și noi. Nu ne-am grăbit niciodată în timpul drumului. Am fost plăcut impresionați de calitatea drumului de la Iași la mănăstirea Văratec.

Pe unde am luat-o noi? Simplu: Iași – Miroslavă – Vălea Lupului – Lețcani – Podu Iloaiei – Războieni – Târgu Frumos – Ruginoasa – Pașcani – Moțcă – Târgu Neamț – Humulești și într-un final Mănăstirea Văratec. În ciuda faptului că am călătorit într-o zi de sâmbătă, drumul a fost surprinzător de liber, ceea ce ne-a plăcut mult. Am mers încet și fără grabă. Am dorit să ne bucurăm de fiecare moment petrecut departe de casă. Ceilalți participanți în trafic au fost foarte ok și nu ne-au deranjat.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Trebuie să știți că a fost prima noastră vizită la mănăstirea Văratec și nu prea știam la ce să ne așteptăm. Auzisem că în apropierea mănăstirii se află mormântul Veronica Micle, pe care l-am vizitat. Îl admirăm pe poetul Mihai Eminescu, așa că ne-am dorit să vedem locul unde a fost înmormântată muza să. Să nu vă așteptați la cevă spectaculos. Mormântul este simplu dar îngrijit. Se află în cimitirul unei bisericuțe mai mici, în comparație cu mănăstirea Văratec.

Această din urmă are o parcare mare, unde o să gășiți un loc repejor unde să parcati mașină. De la început am fost întâmpinați de un cântec mladios, care ne-a atins sufletul destul de rapid. O măicuța cânta extraordinar și ne pare rău că nu știm melodia. Așa ne-am început micul pelerinaj în complexul mănăstirii. Am descoperit o sumedenie de lucruri interesante despre ea. A fost o explorare vie a locului, pe care nu o să o uităm prea curând. Acum vă invităm să luați contact cu ceea ce am descoperit noi despre Văratec la fața locului.

De la început vrem să vă spunem că a meritat călătoria noastră până la mănăstirea Văratec. Drumul a fost plăcut însă complexul mănăstirii ne-a încântat. În interior am găsit o grădina incredibilă, cu flori vibrante și colorate dar și păsări cântărețe. A fost atât de liniștitor încât nu știm de ce nu am vizitat în trecut mănăstirea. Ne-am bucurat să găsim un loc atât de odihnitor pentru suflet. În ceea ce privește istoria mănăstirii, această a început în anul 1785. Maică Olimpiada a fondat mănăstirea și a impresionat de la început cu credință să. Mănăstirea avea ziduri masive din piatră pentru a proteja biserica Adormirea Maicii Domnului. Vizita la biserica a fost revitalizantă din punct de vedere spiritual. Am aprins o lumânare, menționând persoane dragi dar trecute în neființă.

Photo credit: Dusmanu Ionut

În interiorul complexului o să gășiți turnul clopotniță de poartă, biserica Sf Ioan Botezătorul, biserica Schimbarea la față și chiliile. Puteți urmări cu drag fiecare componentă a bisericii. Nu uitați să admirați pictură interioară din biserica. O să fiți plăcut de această. Spiritul mănăstirii se simte în aer. Sigur o să vedeți de la început statuia domniței Safta Brâncoveanu, din neamul domnitorilor, cu avere de neglijat. Această a donat mulți bani bisericii, ceea ce a însemnat un ajutor nesperat acordat clerului. Din acest motiv, această a fost onorată cu o statuie plasată în centrul grădinii. Ne-am simțit bine și credem că oricine poate vizita cu drag mănăstirea!

Hai la drum cu AutoBoca!

Avem în față multe oportunități turistice, mai ales dacă ne-am îndreptat privirea către România. Pe măsură ce studiem posibilitățile turistice românești, devine evident că putem să ne simțim bine prin țară. Aveți nevoie de o mașînă de închiriat? Dacă răspunsul este da, atunci rămâne să consultați serviciile noastre de rent a car.

Avem multe mașini de calitate pe care le puteți închiria cu încredere de la noi. Să știți că fiecare autoturism este curățat corespunzător și chiar igienizat cu soluții dedicate. Vrem că fiecare client să se bucure de experiențe auto plăcute! Călătorii sigure și plăcute prin țară! 

Inchirieri auto oras