Pelerinaj ieșean la mănăstirea Cetățuia

Călători fericiți prin Iași: experiențe spirituale trainice la Cetățuia

O să dăm startul unei călătorii minunate prin orașul Iași, cu un popas prelungit la mănăstirea Cetățuia. Am ales cu entuziasm să vizităm fosta și măreața capitala a Moldovei. Știam că o să găsim în acest oraș o sumedenie de obiective turistice, care mai de care mai interesante și demne de explorat. Nu a fost prima noastră vizită la Iași și sigur nici ultima. Iubim acest oraș și abia așteptam să-l explorăm. Niciodată nu regretam decizia de vizita orașul, doar că nu am avut suficient timp la dispoziție pentru a face tot ce ne-am propus. Totuși, mereu am fost mereu atenți la mediul înconjurător și la tot ce ne are acesta de oferit.    

Timpul poate fi aliat sau dușman în realizarea unui itinerariu de călătorie prin Iași. Turiștii romani și străini încearcă să intre în spiritul orașului și să-l descifreze, precum un puzzle neelucidat de ani și ani. Unii reușesc să descopere cate un loc ascuns de ochii publicului iar alții se omenesc cu obiectivele turistice populare.

foto credit: Dusmanu Ionut

Fiecare călătorie pe care o facem prin oraș, ne aduce fata în fata cu posibile amintiri. De ce să nu profităm de fiecare moment petrecut în oraș? Ne concentram pe lucrurile pe care trebuie să le facem și locurile pe care trebuie să le vizităm. Acesta este un bun mod de a gestiona particularitățile drumurilor pe care urmează să le faceți prin oraș. 

În momentul în care v-ați decis să explorați orașul Iași, ar fi util să vă informați puțin. De ce să ratați anumite obiective turistice când le puteți avea frumos listate într-un ghid? În acest mod o să știți exact cum să gestionați timpul alocat fiecărui obiectiv. Știm că nimic nu este bătut în cuie, mai ales când simțim că un anumit loc rezonează cu trăirile și pasiunile noastre. O să vă bucurați de experiențe turistice minunate, care să le transformați relativ ușor în amintiri frumoase. Dintre nenumăratele opțiuni turistice din Iași, noi vă invităm să descoperiți câteva lucruri despre mănăstirea Cetățuia. Sunteți pregătiți?

O experiență minunată la mănăstirea Cetățuia

Un număr impresionant de turiști ajung să viziteze mănăstirea Cetățuia atunci când vin în Iași. Ei vor să exploreze un loc tradițional dar atât de vibrant. Nu te aștepți că o mănăstire să fie atât de primitoare și frumoasa, desi Romania nu duce lipsa de astfel de exemple. Atunci când urci dealul, simți că după colt, te așteaptă o surpriza plăcuta. Intensitatea creste cu fiecare kilometru parcurs către destinație. Atunci când ajungi la mănăstire și vezi zidurile impunătoare, parca pășești înapoi în trecut.

Foto credit: Dusmanu Ionut

Călătorii înapoi în timp? Da! Sunt câteva locuri în Romania care nu necesita un dispozitiv creat după principiile lui Einstein pentru a explora trecutul. Pur și simplu mergem în astfel de locuri pentru a deveni parte din istorie. Câteva ore petrecute în astfel de locuri devin reale aventuri. De ce să nu profitam de aceste ocazii pentru a accesa spiritul romanesc? Mănăstirea Cetățuia merită să fie în fruntea listei de obiective turistice de văzut în Iași.   

Credeți-ne! O să vă plimbați în liniște în curtea unei mănăstiri cu totul speciale. Fie vorba intre noi, de aici puteți cumpără și vin (de diferite soiuri), care este absolut genial. Multe nunti din Iași au servit vin de la mănăstirea Cetățuia mesenilor. Aceasta mănăstire ortodoxă de caluguri, are o istorie ce începe odată cu domnia voievodului Gheorghe Duca. El a ctitorit mănăstirea pe un deal înalt, siguat în partea sudica a orașului. Pe lângă faptul că puteți accesa un loc spiritual important, vă așteaptă și o priveliște spectaculoasa a Iasiului. Orașul se deschide în fata privitorului. O să faceți câteva fotografii frumoase aici!  

Zidul de piatră impunător și turnul semeț face că mănăstirea să capete un aer mitic. Acesta transforma întreagă experiență. O face unica și cu particularități specifice Evului Mediu. Dacă veneau dușmani ai tarii Moldovei, domnitorul și boierii se puteau refugia. Din acest motiv, mănăstirea a fost gândită inițial că un complex fortificat, cu un rol de apărare pronunțat. Noi am descoperit că în incinta mănăstirii a funcționat chiar și o tiparniță cu litere grecești.

Foto credit: Dusmanu Ionut

Tiparnița fusese adusa special de la Veneția. Trecerea anilor și problemele politice din Moldova a adus și dificultăți, care au fost remediate de un amplu proces de restaurare început la inițiativă marelui istoric roman, Nicolae Iorga. Acesta avea o slăbiciune pentru mănăstirile din zona Moldovei și încercă mereu să le redea fosta glorie, fie prin operele sale, fie prin influențarea politicienilor în începerea unor proiecte de restaurare.

Să vedem puțin ce puteți descoperi în interiorul mănăstirii. În acest complex o să găsiți biserica „Sf Apostoli Petru și Pavel”, sala gotica, casa domneasca, corpul de chilii, turnul clopotniță și zidul de incinta. Daca ajungeți vara la mănăstire, o să vă aștepte o gradina minunata, cu flori colorate, arbuști bine îngrijiți și mula voie buna. De altfel, la mănăstirea Cetățuia chiar te simți bine.

Te poți ruga în interiorul bisericii în liniște și pace. O curiozitate picanta este vizita sultanului Mehmed al IV-lea la mănăstire, care a fost impresionat de frumusețea să. Noi vă recomandam să aveți un aparat de fotografiat la voi deoarece sigur o să doriți să imortalizați vizita în fotografii sau clipuri video. Să nu vă grăbiți. Aveți tot timpul din lume pentru a vă bucura de darurile mănăstirii.

Bucuroși să conducem o mașină de bun venit!

În Iași puteți oricând închiria autoturisme bune de la AutoBoca. Poate știți că de 12 ani oferim servicii de rent a car în Romania. În decursul acestor ani, am muncit din greu pentru a dezvolta cele mai bune servicii posibile, pe care clienții să le acceseze la nevoie cu ușurință. Aveți posibilitatea de a închiria mașini de la noi, pe care să le ridicați direct din aeroportul international Iași.

Suntem zi de zi dedicați serviciului, punând accent pe nevoile clientului. O să descoperiți un serviciu 100% transparent, ce implica doar 3 pasi pentru o rezervare completa! În flota noastră o să găsiți mașini potrivite pentru tot felul de nevoi de transport. Rămâne doar să explorați Moldova la volanul unui autoturism de la noi!

Inchirieri auto oras