Perfect românesc: o călătorie prin Nordul României

România, o alternativă solidă la Grecia și Turcia!

Pandemia de Covid-19 a avut un efect profund asupra turismului internațional. Oamenii au dezvoltat o teamă față de călătorii în alte țări, ceea ce este ușor de înțeles. Vrem să călătorim în siguranță și încercăm să creăm condiții propice de drum. Se poate observă un apetit turistic al românilor pentru propia țară. Deloc surprinzător, ei vor să rămână în România și să evite contactul cu persoane din alte țări. Toată lumea încearcă să evite contactul cu virusul, atât cât se poate. Nu este ușor, mai ales când ne gândim că sunt multe persoane care nu respectă măsurile de siguranță și protecție.

Pentru a ne bucura de călătorii plăcute și sigure prin România, ar fi bine să evităm zonele aglomerate și să păstrăm distanță socială față de restul oamenilor. Trebuie să ne asigurăm că fiecare drum pe care-l facem este lipsit de probleme.

Chiar dacă nu putem controla totul, o parte din călătorie ne stă la dispoziție: alegerea destinației, mijlocului de transport folosit și locul unde putem mânca. Ne-am gândit să explorăm nordul României dar într-un mod responsabil și sigur (cel puțîn atât întră în controlul nostru). Sunteți pregătiți? Citiți rândurile următoare și bucurați-vă de o experiență digitală captivantă!

Timp aproximativ de lectură: 7 minute (Spor!)

Cuprins articol:

  • 1. Ce putem vizita în nordul României?
  • 2. 5 locuri faine de vizitat
  • 3. Mașini de închiriat pentru călătorii plăcute

Mulți români abia așteaptă să viziteze regiunea nordică a României. De ce? Aici se află câtevă locații incredibile, care pot fi vizitate cu deosebită plăcere. Mai devreme sau mai târziu, turiștii români se minunează de caracteristicile speciale ale Bucovinei sau de frumusețea milenară a Maramureșului. Istoria și cultură ne acompaniază în fiecare moment al călătoriei, ceea ce este extraordinar. Sunt șanse destul de mici să avem parte de dezamăgiri. Sunt atât de multe locuri frumoase faine de vizitat încât sigur o să gășiți plăcerea explorării. Noi am avut oportunitatea de a explora de nenumărate ori nordul României. Fie că am călătorit în interes de serviciu, preluând sau predând mașini dintr-un loc în altul, sau fie ne-am bucurat de liniște și distracție prin regiunea nordică, mereu ne-am simțit bine.

Bucovina, Moldova și Maramureșul are spirite înfrățite, clădite pe istorii fascinante și mituri atemporale. Fiecare regiune ascunde o sumedenie de obiective turistice, care mai de care mai frumoase și interesante. Unele pot fi vizitate cu entuziasm și euforie iar altele merită tăiate de pe un checklist turistic universal. Sunt locuri recomandate de diverse persoane care poate nu ne plac în întregime, dar merită să le vedem doar pentru a spune „Da, am fost și eu acolo”.

Photo credit: Dusmanu Ionut

1. Ce putem vizita în nordul României?

Ce întrebare dificilă! Ne plac provocările și încercăm mereu să le tratăm cu maximă seriozitate. Așa reușim să întrăm în contact cu locuri incredibile, menite să ne impresioneze vizual, mental, intelectual sau cultural. În funcție de așteptările pe care le avem, putem identifica locuri faine care să fie capabile să le îndeplinească. În ultimii șase ani, am tot călătorit prin nordul României. Fiecare drum ne-a adus în cale oportunități turistice interesante. Unele le-am urmat și au devenit amintiri de neuitat, iar altele se află într-un wishlist pe care vrem să-l transformăm în realitate cândvă. Timpul este un aliat pe cinste, care ne poate ajută să explorăm multe locuri frumoase.

Sunt câteva locuri în această parte a țării, pe care merită să le vizități. Printre acestea se numără Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Neamț, Palatul Culturii din Iași, Mănăstirea Voroneț, mănăstirea Agapia, mănăstirea Văratec, Biserica Humor, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Moldovița, Mina Cacica, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Vătra Dornei, Parcul Arinis din Gura Humorului și multe altele. Aceste locuri le-am vizitat în repetate rânduri încercând să le descoperim în profunzime secretele. Chiar și atunci când credeam că știm totul despre un anumit loc, vizitat destul de des, aflăm cevă nou și fascinant. Istoria are rădăcini adânci înfipte în făurirea României. Așa că nu suntem deloc surprinși să vedem elementul „wow, asta nu știam despre „x” loc” apărând de nicăieri.

2. 5 locuri faine de vizitat

Din locurile enumerate mai sus, ne-am gândit să alegem 5 locații care au reușit să ne impresioneze. Nu vom întra în prea multe detalii deoarece dorim să vă lăsăm vouă ocazia de a le descoperi live. Știți cum vorbim despre filme și seriale „no spoilers” sau „spoilers alert”. Vom încerca să surprindem acele elemente care vă pot determina să vă urcați în mașină și să porniți la drum cu drag.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Photo credit: Dusmanu Ionut

Una din cele mai importante monumente istorice românești este cu siguranță Cetatea de Scaun a Sucevei. Fiecare vizită la cetate ne-a adus înapoi într-un trecut al legendelor, al bătăliilor sângeroase și al fricii de ziua de mâine. Raidurile tătarilor și eternul pericol al Imperiului Otoman a determinat lungul șir de domnitori ai Moldovei să dezvolte sisteme de apărare. Petru I Mușat a dispus construirea unei cetăți de apărare la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Totuși, Ștefan cel Mare a fortificat-o în formă pe care astăzi o admirăm. Deși cetatea nu a fost niciodată cucerită, ea a fost distrusă din rațiuni politice de Dumitrașcu Cantacuzino. Ruinele cetății sunt impresionante. Ea a beneficiat și de un amplu proiect de restaurare. Zidul de apărare, podul și zimturile trecutului fac dintr-o explorare a cetății într-o experiență specială.

Cetatea Neamțului

Photo credit: Dusmanu Ionut

În județul Neamț o să dați peste o sumedenie de obiective turistice interesante, poate chiar mai multe decât bănuiți. Cetatea Neamț este o cetate medievălă, ridcată de Petru I la sfârșitul secolului al XIV-lea, ulterior fortificată de Ștefan cel Mare. Cetatea este situată la stanca Timuș, la o altitudine de 480 de metri. Așadar, să vă așteptați la o urcare solicitantă pe deal. Drumul este revigorant și la sfârșit recompensă este pe măsură efortului.

Accesul în cetate se face contracost. Biletul costă doar 24 de lei dar merită. Podul de acces este o experiență în sine. Interiorul este și mai special, deoarece chiar putem lua contact cu o lume pierdută, cea medievălă. În acest sens merită să menționăm camerele vizitate de noi în interiorul cetății: monetaria, închisoarea, bucătăria, camera de provizii, neagră temniță, paraclisul „Sf Nicolae”, camera pârcălabului, camera de locuit, camera domnitelor, sala armelor, sala de sfat și judecată, iatac, camera de taină. Aveți și o secțiune dezgolită de ruine care vă oferă o priveliște impresionantă a văii!

Mănăstirea Voroneț

manastire voronet 2019 vizita
Photo credit: Ionuț Dușmanu

De câte ori am vizitat mănăstirea Voroneț, de atâtea ori ne-am bucurat de experiențe plăcute. Celebra „Capela Sixtină a Estului” atrage an de an vizitatori din toate colțurile lumi. Mănăstirea este atât de renumită, încât de multe ori am întâlnit la Voroneț oameni din China, Japonia, Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Austria și multe alte țări. Mănăstirea a fost construită în anul 1488, în doar 3 luni și 3 săptămâni.

Timpul construcției este considerat un record, raportat la capacitățile constructorilor vremii. Ctitorul mănăstirii a fost Ștefan cel Mare. În complexul mănăstirii o să găsiți biserica „Sf. Gheorghe”, runile unor chilii, clopotniță și zidul de incinta. Așa cum bine știți, mănăstirea se află în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Nu uitați să admirați pictură interioară și exterioară, care au celebrul albastru de Voroneț. Judecată de apoi este una din picturile exterioare contemplative, care adună numeroși privitori.

Mănăstirea Agapia

Photo credit: Dusmanu Adina

În acest an, am avut plăcerea de a vizita mănăstirea Agapia, un loc care ne-a surprins nespus de mult. Mănăstirea a fost construită între anii 1641 – 1643. În complexul mănăstirii o să găsiți biserica Sf Voievozi, paraclisul Nașterea Maicii Domnului, Biserica de lemn Sf. Ioan Bogoslov, chiliile (ornamentate cu flori minunate), turnul clopotniță.

În apropierea mănăstirii se află și casa scriitorului Alexandru Vlahuță. Mănăstirea este primitoare și cu multe surprize pentru pelerini și turiști. Este un loc unde poți respira fără presiunea stresului cotidian. Atât de frumos, atât de liniștitor. Mănăstirea Agapia este genul de locație pe care merită să o vizitați!

Biserica Humor

Manastire Humor
Robert Raducanu

Dintre nenumăratele giuvere arhitecturale ale trecutului, biserica Humor ocupă un loc de cinste. Iubim acest loc. Unică în toată lumea, cu o poveste vibrantă și o atmosferă primitoare, biserica Humor este un popas obligatoriu pentru cei care iubesc să călătorească. Ctitorul mănăstirii a fost marele logofăt Toader Bubuiog. Biserica a fost construită în anul 1530. Construcția face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Oamenii vin aici pentru a admira grația geniului creator. Văsile Lupu a construit în anul 1641 un turn masiv. Tot el a dispus împrejmuirea bisericii cu ziduri de piatră. Ce loc minunat! 

3. Mașini de închiriat pentru călătorii plăcute

În ultimele luni am fost nevoiți să suferim de pe urmă pandemiei. Sănătatea trebuie să fie primul loc. Avem nevoie de oameni sănătoși și capabili să-și desfășoare activitatea în liniște. Deloc surprinzător, cererea de mobilitate a revenit la un anumit grad de normalitate. Multe s-au schimbat și acest lucru este foarte clar!

Românii încep ușor dar sigur să închirieze mașini pentru a se deplasa. Ei vor să evite accesul la mijloace de transport în comun, unde se află mai multe persoane. În vreme de pandemie, aglomerația este de evitat. Așadar, românii aleg să închirieze mașini pentru a se deplasa în diverse locații.

Vă invităm să descoperiți ofertele noastre de rent a car și să vă bucurați de experiențe auto plăcute prin România! Spor și voie bună! 

Inchirieri auto oras