Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural de la Ponoarele

Podul lui Dumnezeu  sau Podul Natural de la Ponoarele este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa având  30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime.

Este însă  singurul pod natural din lume deschis traficului rutier, inclusiv de mare tonaj .

 

In jurul lui s-au creat 3 legende, fiecare cu timpurile ei.

Prima spune că aici locuia Diavolul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma în tavanul peșterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare.

Dar Diavolul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peşteriiş         ulterior s-ar fi urcat  pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.

  A doua legendă povesteşte că podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana, după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l de furt .

In jurul anilor 1370 , călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis și deasupra careia                   trebuia să construiască o mănăstire. Din Ponoarele, a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea ce                 poartă   acelaşi nume Mănăstirea Tismana. Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără     pești și să o înghită pământul.

Și chiar așa s-a şi  întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori, iar în această apă  nu trăiește nici        un pește.

Ultima legendă, dar nu cea din urmă spune căacest pod ar fi fost construit de însuşi Hercule.

Fiind un monumet al naturii, este semnalizat ca atare, aşadar dacă ajungi prin Mehedinţi nu uita să ne trimiţi şi nouă o poză cu acest pod natural, să vedem cum arată astăzi  după ce au trecut atâtea legende peste el 🙂 ..