Renovat, modern şi superb: Palatul Culturii din Iaşi

Bun Venit la Palatul Culturii din Iasi

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

Atunci când autorităţile locale anunţa că o anumită clădire va fi renovată, ştim că procesul o să dureze mult şi cel mai probabil o să creeze numeroase inconveniente populaţiei. Dacă vorbim de restaurările unor monumente istorice sau culturale, timpul este şi mai îndelungat deoarece constructorii trebuie să respecte anumite directive de lucru.  Nu poţi lucra oricum. Când ai de lucrat într-un mediu istoric este esenţial ca fiecare artefact să nu fie distrus. Din acest motiv există anumite directive de lucru în ceea ce priveşte restaurările moderne. În Iaşi de câţiva ani buni Palatul Culturii a fost centrul de atenţie al unei campanii de renovare. Lucrările au fost extinse şi au durat mult timp. Uneori aveai impresia că acestea nu o să se mai termine şi ieşenii urmau să admire un Palat ciuntit şi ştirbit de strălucirea de altă dată.

Palatul Culturii din Iaşi este o clădire impresionantă, care atrage vizitatori din Europa şi nu numai. De altfel este greu să treci pe lângă această clădire şi să nu doreşti să o vizitezi. Procesul de renovare a clădirii a durat mai mult timp decât ne-am aşteptat. Dimensiunile mari ale clădirii şi numeroasele camere din interior au determinat lucrătorii să-şi facă treaba cu băgare de seamă şi atenţie suplimentară. Din acest motiv probabil că a trebuit să ne obişnuim cu schelele din jurul clădirii atâta amar de vreme. Totuşi după mult timp, lucrările s-au încheiat şi astăzi putem admira Palatul cu plăcere. Dacă vreţi şi voi să-l vizitaţi, nu o să regretaţi! Tot ce trebuie să faceţi este să aveţi la dispoziţie un aparat de fotografiat sau smartphone-ul încărcat deoarece o să simţiţi nevoia de a face fotografii.

 

O scurtă vizită la Palatul Culturii din Iaşi

Credit: Dusmanu Ionut

Credit: Dusmanu Ionut

Dacă timpul este darnic cu noi şi ne oferă o zi liberă, profităm şi pornim să explorăm. Uneori avem noroc şi dăm peste câteva monumente interesante iar alteori rămânem pur şi simplu suntem impresionaţi de frumuseţea din faţa noastră. Palatul Culturii din Iaşi renovat şi modern arătă cu adevărat geniul creativ autohton. Nu ştim dacă arhitectul I.D Berindey, cel care a făcut planurile clădirii, ar fi mulţumit însă cu certitudine s-ar minuna de nouă faţă a Palatului.

Putem spune că această clădire este una din cele mai frumoase din România. Exteriorul şi interiorul palatului promit să vă încânte la fiecare pas. Majoritatea persoanelor care au vizitat palatul au plecat mulţumiţi de ceea ce au văzut. Au păşit înapoi în timp preţ de câteva ore şi escapadă temporală le-a prins bine de cele mai multe ori. De altfel acesta este şi rolul acestor clădiri istorice: să permită vizitatorului să fugă de monotonia prezentului şi să se bucure de refugiul simplu al trecutului.

Credit: Dusmanu Ionut

Credit: Dusmanu Ionut

Palatul Culturii este considerat azi centrul social şi cultural al oraşului Iaşi. Am putea adăuga şi de shopping deoarece este landmark-ul centrului comercial Palas. Mii de turişti vin aici pentru a cumpăra diverse produse. Să revenim totuşi la Palatul Culturii şi nouă sa mantie strălucitoare. Atunci când ajungeţi în interior să nu rataţi Sala Voievozilor şi sala Henri Coandă. Aici o să descoperiţi câteva lucruri frumoase, ce merită să le apreciaţi fără reţineri. Noi vă recomandăm să vizitaţi Sala Voievozilor, aici o să descoperiţi portretele celor mai importanţi domnitori ai Moldovei.

Evoluţia vizuală a domnitorilor porneşte de la Decebal, Traian şi Aurelian şi ulterior trece la cei care au întemeiat şi fundamentat statul medieval. O să descoperiţi portretele celor mai importanţi oameni politici ai istoriei Moldovei. Să nu rataţi „Arborele istoric” care este în centrul sălii. Cei mai mari domni ai Moldovei se afla pe o parte şi alta a arborelui iar sus tronează regele Ferdinand.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Photo credit: Dusmanu Ionut

Să nu uitaţi să vizitaţi Palatul Culturii şi noaptea deoarece este luminat într-un mod superb. O să faceţi cu certitudine câteva fotografii frumoase. De ce să nu profitaţi de această oportunitate pentru a admira clădirea şi noaptea? Această clădire impunătoare o să vă impresioneze. Aici o să găsiţi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” dar şi Muzeul de Istorie a Moldovei (ce nu ar trebui să-l rataţi). Vă invităm să descoperiţi şi voi acest minunat vestigiu cultural şi istoric.

Inchirieri masini