Revitalizare literară la Bojdeuca lui Ion Creanga

O emoţie turistică unică la Bojdeuca lui Ion Creangă

Cultura românească a reuşit de-a lungul să creeze monumente fascinante, care atrag în fiecare an vizitatori din întreaga lume. Europa nu duce lipsă de aventuri culturale, gestionate de multe ori de turişti entuziasmaţi de prospectul descoperirii unor lucruri interesante.

România este cu siguranţă ţara care promite să vă impresioneze cu monumentele lor culturale. O să fiţi surprinşi de numeroasele posibilităţi turistice româneşti. Ar fi păcat să nu încercaţi şi voi un drum cultural, presărat cu frumoase monumente şi amintiri de neuitat!

Photo credit: Ștefania Lău

Fiecare oraş din România are mici secrete turistice pline de o istorie bogată şi de legende fascinante, ce merită să le descoperiţi. Atunci când ajungeţi într-un oraş nou, să strângeţi informaţii despre punctele de interes. Iaşul, fără îndoială nu este excepţia de la această regulă. Din contra! Aici vei putea găsi zeci de obiective turistice ce au fost folosite ca drept surse de inspiraţie pentru multe dintre minţile strălucite şi consacrate ale României.

Vei avea şansa să descoperi locuri cu adevărat speciale, importante pentru spiritul cultural românesc. Multe din acestea oferă oamenilor oportunităţi noi de relaxare cât şi posibilitatea de a surprinde încă o frântură din istoria generoasă a ţării noastre. De ce să nu vă bucuraţi şi voi de o experienţă turistică aparte?

Photo credit: Dusmanu Ionut

Sunt câteva locuri în oraşul Iaşi, legate de istoria culturii româneşti ce merită să fie vizitate. În prezent aveţi şi posibilitatea de a petrece câteva ore la unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Iaşi: casa în care a trăit Ion Creangă. Aceasta construcţie are farmecul anilor pierduţi în negura timpului şi merită să fie descoperită. Nu este o construcţie mare însă specială, şi poate fi inclusă într-un itinerariu de weekend. Puteţi vizita această casă atunci când doriţi să luaţi contact cu un punct cultural de referinţă.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Ion Creanga este considerat unul clasicii literaturii romane, fiind recunoscut pentru măiestria scrierilor sale şi a modului jovial de a compune basme şi povestiri fascinance. Cu siguranţă te-ai amuzat copios când ai răsfoit pentru prima oară romanul „Amintiri din copilărie”. Este una dintre creaţiile inspirate din viaţa personală a scriitorului unde sunt redate cele mai intime detalii ale vieţii sale de copil.

Întreaga carte surprinde stilul de viaţă românesc tradiţional, scoţând la iveală multe provincialisme cu o putere de expresie aparte. Nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de acest caracter năstruşnic, plin de viaţă şi entuziasm şi inevitabil îţi vei imagina o altă lume, unde spiritul pitoresc predomina.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Acest autor roman ne-a marcat copilăria cu povestioarele lui frumoase şi pline de fantezie. Cel mai probabil, primele povesti nemuritoare citite au fost Capra cu trei iezi, Povestea lui Harap Alb, Fata babei şi fata moşneagului, Punguţă cu doi bani şi lista poate continua.

Deşi Ion Creanga a copilărit la Humulesti, majoritatea vieţii sale şi-a petrecut-o la Iaşi, unde a legat prietenii cu alţi scriitori importanţi, cea mai puternică fiind cu Mihai Eminescu (legătură ce i-a marcat viaţa cât şi creaţiile literare). Ion Creanga şi-a schimbat reşedinţa la Iaşi din 1837 până în 1889, loc care poate fi vizitat. Din acest motiv, această locaţie a fost transformată într-un muzeu memorial litoral, primul din România. Cunoscut sub „Bojdeuca lui Ion Creanga”, acesta se număra printre obiectivele de interes din Moldova. Foarte mulţi turişti romani şi străini vin plini de curiozitate pentru a vizita umila locuinţă a unuia dintre cei mai mari scriitori ai României.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Casa a fost păstrată până în prezent, aşa cum arată în perioada în care Ion Creanga îşi ducea existenţa aici. Vei constata că aceasta bojdeucă este o construcţie simplă, modestă constituită din două încăperi mici, cu o prispă spre nord şi un cerdac orientat către răsărit. De la inaugurarea sa din 1918, bojdeuca a fost expusă la un număr de restaurări şi reorganizări, însă s-a menţinut aranjarea iniţială stabilită de Ion Creangă.

În interior, vei putea admira o colecţie de obiective memoriale ce au aparţinut scriitorului (tocul şi călimara folosite pentru a scrie, ceasul, tabachera, cuptorul şi alte obiecte din bucătărie şi aşa mai departe). Practic, este o şansă să îţi imaginezi viaţă din secolul al XIX-lea şi să apreciezi simplitatea cu care îşi demară activităţile zilnice unul dintre cei mai iubiţi scriitori ai ţării noastre.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

În cazul în care timpul nu este de partea ta şi nu poţi pleca în vacanţe îndelungate, poţi să aloci un weekend pentru a explora câteva dintre comorile turistice ale Iaşului. Bojdeuca lui Ion Creanga este un obiectiv ce trebuie inclus pe lista ta. Însă, pentru a călători în siguranţă şi fără stres, vei avea nevoie de un autoturism de încredere şi care poate face traficului din oraş. În acest sens, AutoBoca te invită să descoperi câteva modele de maşini ce ar fi potrivite pentru excursia ta. Haide să afli mai multe detalii!

Avem maşina de oraş perfectă pentru tine

Un element foarte important pentru excursia ta este calitatea mijlocului de transport folosit. Scopul principal este să ajungi la destinaţiile vizate fără probleme şi fără bătăi de cap. De aceea, noi, cei de la AutoBoca depunem eforturi constante pentru că tu să ai la dispoziţie o selecţie atentă de maşini de bun venit. În această manieră, vei porni la drum cu încredere şi fără stres. Vei şti din start că autoturismul închiriat este întreţinut în condiţii excelente şi că nu are probleme tehnice.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Însă, ce fel de maşină să încetezi pentru o vizită la Bojdeuca lui Ion Creangă? Având în vedere că oraşul Iaşi este unul dintre cele mai mari din România, te poţi aştepta şi la un trafic intens. De aceea, o idee foarte bună ar fi să închiriezi un autoturism din clasa compact sau mini. De regulă, aceste maşini sunt uşor de controlat şi te vor ajuta să scapi de aglomeraţia de pe străzi. În flota AutoBoca vei găsi câteva modele demne de luat în seamă, precum VW Polo Automat, Hyndai I20, VW Jetta, Citroen C-Elysee, Skoda Rapid chiar şi o Dacia New Logan. Lista completă o vei găsi pe site-ul nostru oficial, alături şi de un pachet de servicii extra (asigurare, Internet to Go, sistem de navigare prin GPS şi multe altele).

Bineînţeles, dacă vei mai avea întrebări suplimentare, poţi oricând să contactezi unul dintre agenţii noştri. Ei sunt oameni profesionişti, cu multă experienţă în domeniu şi te poţi baza pe ei să te ajute atât cu procesul de închiriere cât şi cu recomandări de încredere. Datorită sistemului AutoBoca, poţi închiria maşina dorită în doar câteva minute. Nu ne dorim să îţi irosim timpul pe formulare, ci ne dorim ca tu să ai parte de o experienţă auto plăcută. Vino acum la AutoBoca şi descoperă maşinile noastre de bun venit!

Inchirieri auto oras