Săptămâna tricoloră înainte de Centenar

Emoţii şi trăiri privind Marea Unire: 100 de ani de România, un moment în care să ne simţim mândri că suntem romani! Sunteţi pregătiţi pentru Centenar?

Ne apropiem de 1 decembrie, un eveniment marcant pentru istoria României cât şi pentru fiecare roman în parte. Este o zi specială, care nu trece pe lângă noi ca oricare alta. Nu ar fi o idee rea să descoperim câteva lucruri interesante despre paşii ce au fost urmaţi pentru că astăzi să ne bucurăm de o singură tară-mamă. Deseori nici nu conştientizam cât de norocoşi suntem că dispunem de libertate completa sa ne plimbăm mai în orice colţişor al României fără să fim supuşi unor controale minuţioase (frecvente întâlnite în statele autoritare). 

Rare sunt momentele când ne rupem din programul încărcat pentru a contempla la adevăratele sacrificii făcute de strămoşii noştri şi pentru a ne gândi cum putem contribui şi noi la o societate mai bună. Timpul şi mintea ne este ocupată de probleme de rutină, ce ţin de îndeplinirea unor obiective individuale. De mult am încetat să gândim pentru naţiune, pentru a ajuta la progresul României.

Ţara a devenit un bun comun, uşor de accesat dar mai greu de apreciat. Aici merită să notăm lipsa de educaţie, care nu determina tinerii să afle mai multe lucruri despre ţara în care trăiesc. România este o ţară cu o istorie bogată, personalităţi istorice, culturale şi artistice cu poveşti minunate şi cu talc. 

Photo credit: Mihaela Abalaesei

Ce este drept, suntem dezamăgiţi mai mereu de cei de la conducere, deoarece zilnic ne confruntăm cu dificultăţi. După fiecare mandat s-ar părea că se pierde încă o părticică din comorile strânse cu mare sacrificiu de strămoşii noştri. Însă, dacă ziua de 1 Decembrie are o semnificaţie aparte, este că indiferent cât de dificilă sau imposibilă ar putea să pară o situaţie, cu determinare, pasiune şi devotament, se vor găsi soluţii. În această zi ne aducem aminte de măreţia trecutului şi înţelepciunea celor care au condus cândva ţară (Ion C. Brătianu, Iuliu Maniu, Ionel C. Brătianu, Carol I, Ferdinand I şi mulţi alţii).

Dacă acum 100 de ani, acei sute de mii de romani ar fi renunţat la o idee pentru care s-a luptat timp de secole (încă de la unirea de la 1600 înfăptuită de Mihai Viteazul), astăzi noi nu am fi avut la îndemână atâtea privilegii şi bucuria de numi toate cele trei principate, România. Altfel zis, orice lucru măreţ a fost obţinut prin multe sacrificii, devotament şi eforturi din partea multor oameni, chiar dacă nu toţi au primit recunoştinţa pe care o meritau.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

1 Decembrie 1918 reprezintă apogeul unui proces complex care s-a desfăşurat pe parcursul a mai multor secole şi s-a concretizat prin paşi mici. În aceste zile nu strică să căutăm informaţii despre formarea ţării şi cum o punem onora mai bine în această perioadă specială. Începem o săptămână tricoloră, încercând să punem bazele unei experienţe istorice digitale şi nu numai. De Centenar descoperim câteva locuri interesante în România, de o importanţă majoră pentru ţară.

Dacă tot avem la dispoziţie câteva zile libere, de ce să nu profităm de ele şi să plecăm într-o mică excursie pe paşii Marii Uniri? 1 decembrie înseamnă o vizită în istorie pentru a retrăi acele clipe de imensă bucurie şi desfătare când s-a proclamat pentru prima oară România unită. Indiferent cât de multe articole, şi reproduceri artistice s-au făcut, nu se poate compara cu a trăi noi înşine emoţiile Marii Uniri. 

Photo credit: Mihaela Abalaesei

Din păcate, nu ne putem teleporta în timp pentru a celebra 1 Decembrie în 1918, însă putem profita de 1 Decembrie 2018 şi să sărbătorim cu toată inima 100 de ani de România. Cum anume putem face asta? Prin a descoperi câteva locaţii cruciale pentru marele eveniment. Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Timişoara, Iaşi, Bucureşti sunt doar câteva destinaţii unde am putea sărbători Centenarul. Vă invităm să mergeţi cu AutoBoca pentru câteva clipe, înapoi în istorie şi să redescoperim bucuria Marii Uniri.

Călătorii de neuitat în istoria României: pe urmă paşilor de la Marea Unire de la 1918. Cum sărbătorim Centenarul?

Marea Unire din 1 Decembrie 1918 va rămâne unul dintre momentele cele mai sublime ale istoriei româneşti. Este un eveniment care a influenţat aspectele economice, politice şi socio-culturale ale României din prezent. Dacă nu s-ar fi înfăptuit această unire, am fi trăit într-o altă realitate, una mult mai lipsită de oportunităţi decât cea de astăzi. 

Cum s-a înfăptuit Marea Unire şi care au fost personalităţile care au contribuit la pecetluirea soartei ţării noastre? Conceptul de România unită a fost pus în aplicare printr-un context istoric special prin trei momente deosebit de importante care au avut în vedere elemente de natură politică, socială şi economică: unirea Bucovinei, Basarabiei şi a Transilvaniei cu tară-mamă.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Unul dintre evenimentele care a adus mai aproape de realitate visul unei Romanii întregite a fost un articol în ziar în publicaţia săptămânală “La Roumanie” din Paris la 17 ianuarie 1918. Scopul acestuia era de a sprijini revendicările drepturilor României.

Un alt moment important este marcat în perioada 23 ianuarie – 5 februarie 1918 când s-a dat un ultimatum adresat României şi Puterilor Centrale pentru a încheia pacea în termen de 4 zile. La 24 ianuarie 1918 în Chişinău, Sfatul Ţării a votat în unanimitate independenta Republicii Democratice Moldoveneşti. Se dizolvă Consiliul Director şi puterea fiindcă încredinţată în totalitate Consiliului de Miniştri.

Urmează alte acţiuni de stat importante: guvernul I.I.C. Brătianu demisionează deoarece considera inacceptabilă încheierea unei păci separate. În 11 februarie 1918 se formează un alt guvern în frunte cu generalul Alexandru Averescu având ca principal obiectiv încheierea păcii cu Puterile Centrale.

Photo credit: Ștefania Lău

În 20 februarie se semnează la Buftea Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale urmând să se amenajeze un drum comercial între România şi Constantă. În următoarele luni au avut loc variate manifeste şi consilii în care se evidenţiază dorinţa naţiunii pentru o Românie unită. 

Şi într-un final, la 1 decembrie 1918 are loc în sala Casiniei din Alba Iulia, Adunarea Naţională unde au participat peste 100 000 de oameni. Aici, Gheorghe Pop de Băseşti, declară într-un mod oficial unirea tuturor romanilor sub steagul României.

Altfel zis, 1918 a fost un an plin de momente deosebit de importante pentru ţara noastră şi fiecare mică victorie a contribuit la reuşita cea mare. Acum, după 100 de ani de România, merită să ne luăm puţin din timp pentru a aprecia în totalitate frumuseţea şi minunăţiile istorice ale ţării noastre. Puteţi să vă creaţi un itinerariu interesant care să includă câteva din oraşele esenţiale care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri. Alba-Iulia, Cluj-Napoca şi Timişoara pot fi destinaţii de excepţie. Aici vă puteţi plimba prin pieţele ce poartă denumirea Marii Uniri pentru a comemora pe vecie acest moment emoţionant pentru România.

calatorii frumoase prin romania

Veţi avea şansa să păşiţi în aceleaşi locuri ca strămoşii noştri, care acum un secol au decis împreună să schimbe cursul istoriei. În Cluj-Napoca puteţi vizita şi Piaţa Avram Iancu, unul dintre cei mai de seamă revoluţionari de la 1848 şi cel care a pus în mişcare rotiţele Marii Uniri. Cu ocazia Centenarului, fiecare oraş din ţară se va pregăti să celebreze cu mult fast şi entuziasm cei 100 de ani de România. Veţi putea admira manifestaţii ale armatei, fanfare şi să participaţi la zeci de evenimente culturale şi artistice. Programul Marii Uniri se anunţă a fi plin de activităţi interesante şi de momente inedite.

Însă, pentru a vă bucura pe deplin de programul Centenarului, veţi avea nevoie şi de un mijloc de transport spaţios şi de încredere. AutoBoca poate ajuta oamenii să ajungă la diverse locaţii într-un mod plăcut. De ce să alegeţi AutoBoca? Fiindcă suntem o firmă profesionistă, care pune mereu clienţii pe primul loc. 

Nu doar atât, însă în flota noastră, veţi găsi multe modele interesante, care merită atenţia voastră. Avem şi microbuze pentru cei care organizează activităţi turistice cu scop de Centenar. Puteţi închiria un VW Touran, Mercedes Benz Vito Tourer, Renault Trafic, Chevrolet Orlando şi lista poate continua. Totul depinde de preferinţele voastre şi de numărul de pasageri al grupului.

Unul dintre consilierii noştri vă va sta alături pentru a vă ajuta să faceţi alegerile potrivite. Pentru mai multe detalii, vă invităm să ne contactaţi chiar acum şi să profitaţi de ultimele oferte de rent! Suntem mereu pregătiţi să vă ajutăm să închiriaţi maşini de bună calitate, optime pentru drumul pe care-l aveţi de făcut!

Autoturisme bune de inchiriat