Scurt city break ieşean cu prietenii

Excursie de iarnă în Capitala Moldovei: 2 zile pline de distracţie şi voie bună într-un oraş cu adevărat special!

În luna ianuarie putem descoperi împreună cu prietenii, un oraş minunat care a inspirat numeroase poeţi, scriitori să dea naştere unor opere literare atemporale. Este vorba despre Iaşi, locul în care s-a schimbat cursul istoriei româneşti ce încă rămâne un punct de reper pentru întreaga ţară.

Fosta capitală a Moldovei, Iaşul rămâne cu titlul de capitală culturală datorită patrimoniului bogat ce îl ocroteşte cu mare atenţie. Mihai Eminescu este poetul care a reuşit să revigoreze cultural acest oraş. Dacă vă plimbaţi prin parcul Copou, nu uitaţi să treceţi pe la Teiul lui Eminescu, şi poate, cine ştie, o să vă găsiţi inspiraţia pentru o strofă sau mai multe. 

Photo credit: Dusmanu Ionut

Deşi în ultimii ani, tendinţa oraşului a fost spre o modernizare bine plănuită, dezvoltare economică şi progres tehnologic, nu s-a pierdut acel iz romantic specific Iaşului. Oraşul celor 7 coline rămâne bastionul romantismului de iz moldovenesc, care surprinde plăcut vizitatorii. Încă veţi mai găsi străduţe păzite de copaci înalţi, tei frumos mirositori şi departe de agitaţie şi trafic.

Se mai pot admira construcţii vechi, cu un stil arhitectural aparte (unele sculptate în piatră, altele pictate cu atenţie şi tot aşa). Sunt zeci de obiective turistice pe care mulţi ieşeni nici nu le ştiu. Fiecare statuie a unui domnitor, scriitor, pictor său general îşi are în spate propria poveste. Ar fi păcat să nu descoperim câteva din poveştile care dau pulsul istoric şi cultural al oraşului Iaşi.

Biblioteca centrala universitara din Iasi
Photo credit: Dusmanu Ionut

Universităţile, şcolile şi grădiniţele din Iaşi au fost dedicate celor mai de seamă domnitori, oameni de ştiinţă, scriitori şi tot aşa. În general au fost consacraţi şi apreciaţi acei romani care au lăsat în urma lor o mică comoară pentru patrimoniul moldovenesc (fie că era vorba despre o carte, o ideologie sau un mandat bine pus la punct).

Pe străduţa Lapusneanu, unul dintre cele mai cochete şi fermecătoare locuri din Iaşi, veţi găsi galerii de artă, un magazin de antichităţi, muzee şi câteva anticariate care abia aşteaptă să vă ofere câte o carte interesante. Merita să vă plimbaţi puţin pe această stradă şi evident să vă bucuraţi de câteva amintiri frumoase. Nu-i aşa că v-am stârnit interesul pentru un drum vivace prin oraş?

Photo credit: Dusmanu Ionut

Dacă o să vă îndreptăţi spre Piaţa Unirii, veţi găsi în centru statuia din bronz impunătoare a lui Alexandru Ioan Cuza, unul dintre  cei mai apreciaţi domnitori ai Moldovei. Se află aici de câteva decenii bune şi parcă încă veghează asupra oraşului. Dacă veţi mai merge încă puţin, veţi ajunge pe Bulevardul Ştefan cel Mare, locul de unde aveţi access la câteva dintre clădirile emblematice ale oraşului. Care sunt acestea? Vă invităm să descoperiţi câteva dintre ele chiar acum (cel puţin virtual)! 

Foto: Dusmanu Ionut

Este vorba despre Catedrala Mitropolitană (o adevărată capodoperă cultural şi arhitecturală), Biserica “Sf. Trei Ierarhi” (sculptată în piatră şi care a rezistat unui incendiu), Prima oraşului iar undeva în capăt veţi zări cum se înalta impunător, Palatul Culturii, nestemata Iaşului. Sunt cele mai vizitate obiective turistice din oraş şi pe bună dreptate.

Chiar dacă nu sunteţi o persoană religioasă, merită să vizitaţi Mitropolia şi să admiraţi atenţie acordată fiecărui detaliu decorativ cât şi frumuseţea picturilor interioare. De asemenea, aici se afla şi moaştele Sf. Parascheva, punctul de atracţie pentru mii de pelerini de peste tot în lume. Cu siguranţa aţi auzit de sărbătoarea Sf. Parascheva din octombrie care atrage sute de mii de pelerini din întreaga ţară şi de peste Prut.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Palatul Culturii este una dintre cele mai frumoase construcţii din Iaşi, o clădire imensă, care transmite ideea de lux şi putere (specific claselor burgheze de la putere). În interior veţi avea access la un muzeu (care a fost recent redeschis publicului) unde veţi putea admira o colecţie de artă impresionantă, sculpturi, colecţii de arme, cărţi şi altele.

Însă, să nu credeţi că turul oraşului ia sfârşit aici. Mai aveţi de vizitat Copoul, Buciumul, Cetăţuia şi am mai putea adăuga pe lista câteva destinaţii. În Copou vă aşteaptă două parcuri cuprinzătoare, care rămân verzi şi pe timp de iarnă datorită brazilor care se înalta falnic. Veţi putea poposi şi la teiul lui Eminescu pentru a vedea cu ochii voştri copacul ce l-a inspirat pe poet. De asemenea, tot în Copou se afla şi Grădina Botanică, ce este plăcut de vizitat chiar şi pe timp de iarnă. Aveţi acces la sere, să vă delectaţi cu o colecţie de plante exotice care mai de care mai colorate şi frumoase.

Foto: Dusmanu Ionut

Buciumul este o altă colina din cele 7 ale Iaşului şi de aici veţi obţine o imagine panoramică a întregului oraş. Pe timp de noapte se pot admira miile de luminiţe ce sclipesc în zare precum nişte stele. La Cetăţuia veţi putea vizita şi o mănăstire cu acelaşi nume unde din nou, veţi avea parte de câteva clipe de linişte şi împăcare.

Dacă veţi dispune de o maşină bună puteţi merge chiar şi până la Mănăstirea Hadambu, un alt paradis de răi la doar câţiva kilometri  depărtare de Iaşi. Cum accesaţi un autoturism de calitate? Vă explicăm imediat!

Un city break frumos în Iaşi alături de o maşină de bun venit

În Ianuarie 2019 puteţi descoperi Iaşul alb, acoperit cu fulgii de nea minunaţi, care transforma fiecare loc din oraş demn de imortalizat în fotografii sau clipuri video. Un city break frumos în Iaşi vă poate salva de la monotonie şi să vă ajute să vă reîncărcaţi cu energie pozitivă şi entuziasm pentru a vă atinge obiectivele în 2019. Aşa cum am menţionat anterior, aveţi acces la multe locuri deosebite în acest centru urban românesc. 

Însă, pe lângă partea istorică şi culturală, există şi o parte modernă, în special în complexul comercial Palas, de lângă Palatul Culturii. Veţi găsi cele mai cochete şi elegante cafenele din oraş, alături de restaurante şi cofetarii ce oferă produse şi preparate absolut delicioase. Cu alte cuvinte, va fi foarte greu să vă plictisiţi într-un city break la Iaşi. Sigur o să vă simţiţi bine în acest oraş modern şi cosmopolit. 

Cladire shopping
Photo credit: Dusmanu Ionut

Pentru a maximiza timpul petrecut în această fostă capitala moldovenească, veţi avea nevoie şi de o maşină bună. AutoBoca poate ajuta în închirierea unor autoturisme de bună calitate şi la preţuri avantajoase. De ce să alegeţi să colaboraţi cu noi? Fiindcă suntem o firmă profesionistă şi mereu alături de clienţii noştri. În acest sens, vă propunem să descoperiţi câteva modele deosebite ce pot fi închiriate pentru un city break în Iaşi.

Vă recomandăm să alegeţi VW Polo Automat, VW Jetta sau Citroen C-Elysee. Sunt câteva dintre modelele cele mai apreciate de către  clienţii noştri. Din acest motiv, suntem convinşi că şi voi veţi fi mulţumiţi de ele. În cazul în care veţi călători cu un grup mai mare de persoane, aţi putea opta pentru un SUV precum Suzuki Vitara sau un microbuz precum VW Touran. În funcţie de preferinţele voastre şi necesităţile de transport, noi avem o soluţie! 

calatorii prin tara cu vw polo

La AutoBoca veţi găsi agenţi profesionişti gata să vă ajuta să închiriaţi un autoturism bun şi de încredere. Nu doar atât, însă în această perioadă am pus la punct şi câteva oferte avantajoase de rent, foarte greu de refuzat. De ce să nu conduceţi o maşină bună şi să economisiţi bani în acelaşi timp?

Vă invităm să ne contactaţi chiar acum şi să vă rezervaţi o maşină de bun venit! Agenţii AutoBoca vă pot ajuta să închiriaţi fără probleme maşina optimă pentru nevoile voastre! Să nu uitaţi: de regulă în fiecare avem câte o ofertă interesantă, pe care o puteţi accesa relativ uşor! 

Autoturisme bune de inchiriat