Șoapte fără regrete la Miclăușeni: Castelul Sturdza

Lecțiile trecutului, oportunitățile prezentului: vizităm împreună Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Istoria ne-a arătat în repetate rânduri că viață este mai complexă decât bănuim. În repetate rânduri, vedem în nenumăratele povești ale trecutului evoluții ale comportamentului uman mai mult decât neprevăzute. Nu trebuie să ignorăm lecțiile trecutului. Dacă le analizăm cu atenție atunci nu le vom repetă. Crește apetitul românilor pentru cărți și istorie. Se poate observă o revitalizare culturală.

În perioada izolării, numărul cărților vândute în România a fost destul de mare, ceea ce înseamnă o conștientizare a necesității de lectură. Pe măsură ce citim și descoperim cum au făcut oamenii față la provocări, învățăm cum să le depășim pe ale noastre. Mai mult decât atât, românii încep să fie atenți la anumite emanații politice de extremă stânga sau dreapta. Derapajele încep să fie semnalate și pedepsite, ceea ce este extraordinar pentru sănătatea țării.

Photo credit: Dusmanu Adina

Moldovă este una din regiunile istorice ale României care merită să fie vizitată. Turiștii români și străini aleg să exploreze această parte a țării pentru a lua contact cu povestiile familiilor boierești și nu numai. De fiecare dată când ieșim la drum prin țară, avem în față multe oportunități turistice captivănte. Dacă v-ați propus să explorați Moldovă, vă așteaptă o serie de experiențe minunate.

Totuși, ar fi util să faceți un plan și să descoperiți zona într-un mod inteligent. Dacă adoptați o atitudine activă cu privire la posibilitățile turistice, devine mai ușor să vă bucurați de o experiență făînă! Teritoriul Moldovei lui Ștefan cel Mare, Vasile Lupu, Alexandru cel Bun, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Kogălniceanu sau Vasile Pogor vă poate impresiona cu daruri turistice pertinente.

Photo credit: Dusmanu Adina

Ce puteți vizita în Moldova? Începem cu Castelul Sturdza de la Miclăușeni!

În 2020 trebuie să călătorim responsabil și cu grijă, mai ales că avem în fundal un  virus periculos și nevăzut. Nu putem uită de presiunea virusului care ne-a schimbat atât de mult viața. Trebuie să avem gijă de noi și cei dragi. Atunci vând vizităm un loc nou, ar fi recomandat să fim atenți în aglomerări și la acțiunile celorlalte persoane de lângă noi. Așa cum ați putut vedea și voi la televizor, nu toți românii se obosesc să respecte măsurile de siguranță.

Acest lucru face ca virusul să rămână prezent în societate și să scăpăm de el mai greu decât ne-am fi dorit. Dacă am respectă toți recomandările specialiștilor, ar fi mult mai ușor să trecem prin această furtună sanitară neprevăzută. Cine s-ar fi gândit că anul 2020 o să fie atât de neprietenos cu omenirea? Oare noi am fost prietenoși cu Pământul, pe care l-am exploatat fără milă luna de luna? Un pic de cumpătare se impune. Sperăm că la sfârșitul acestei pandemii, să fi învățat ceva despre fragilul echilibru om – natură.

A venit momentul să explorăm puțîn darurile turistice ale Moldovei, cu precădere Castelul Sturdza de la Miclăușeni. Am reușit să vizităm recent castelul. Ne-am bucurat de o experiență cu toul specială la castel. Deoarece timpul a fost de partea noastră, am putut explora acest loc cu deosebită plăcere și în completă libertate. Într-o oră și 30 de minute, am reușit să descoperim interiorul și exteriorul castelului. Am participat la o experiență cu ghid în interiorul clădirii.

Photo credit: Dusmanu Adina

Ghidul a fost foarte simpatic și ne-a povestit despre viața familiei Sturdza și greutățile incredibile prin care au trecut. Spre surprinderea noastră, moșia a avut mai multe momente de cumpăna decât ne așteptăm. Chiar și așa, castelul Sturdza a rămas în picioare. După foarte mulți ani de călătorii prin Europa, am găsit o poveste care ne-a captivăt atenția mai mult decât am fi crezut. Cât de plăcut a fost să explorăm interiorul castelului! Și da, am purtat măști și ne-am igienizat mâinile cu soluție specializată, care se află la intrarea în castel. Acest lucru ne-a încântat. Există o grijă pentru sănătatea vizitatorilor, ceea ce este mai mult decât binevenit.

Ce am descoperit despre Palatul Sturdza? În primul rând, castelul a fost construit de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria, între anii 1880 și 1904. Această construtie se află în satul Miclăușeni, la o distanță de doar 65 de kilometri de orașul Iași. Așadar, nu este dificil să ajungeți la Palatul Sturdza pentru o vizită de o zi. Astăzi, propietatea aparține Micropoliei Moldovei și Bucovinei. Ce cuprinde această? Simplu: biserica „Sf Voievozi”, „Bună Vestire”, parcul și castelul. Parcul este mare și poate fi parcurs pe jos. Ne-am plimbat puțîn prin el și tare bine a fost. Relaxant! Contează foarte mult să ai la dispoziție un loc în care să te relaxezi și spui cu sinceritate „a meritat să vin aici”. Noi am simțit din plin acest lucru. Ne-am bucurat nespus de această experiență.

Moșia Miclăușeni are o poveste interesantă. Ea se întinde până la domnia lui Alexandru cel Bun (1400 – 1432), atunci când acesta i-a oferit vornicului Miclăus o moșie aproape de lunca Siretului. Această a căpătat numele de Miclăușeni! Apoi moșia a ajuns la vistiernicul Simion Stroici, apoi Lupu Prăjescu și în cele din urmă fraților Ioan și Sandu Sturdza. Ioan a primit moșia Miclăușeni, pe care populat-o cu țărani clăcăși dar și romi vătrasi robi. Ioan a reclădit conacul boieresc, adăugând un demisol și parter.

Photo credit: Dusmanu Adina

Conacul avea și grajduri unde erau adapostati cai de rasă. Dimitrie Sturdza, fiul lui Ioan a construit o biserica de curte (între anii 1821 și 1823), cu o catapeteasmă în stil baroc. George Sturdza s-a căsătorit cu Maria Ghica și au decis să refacă conacul, transformându-l într-un castel. Maria a pictat interiorul castelului. Un lucru pe care l-am aflat de la ghid, a fost că în castel se află o colecție impresionantă de cărți, ce avea peste 60.000 de exemplare (rare și ediții princeps). Nu vă spunem ce au pățit cărțile odată cu trecerea anilor.

Am văzut birourile și dormitoarele celor doi. Baia a fost foarte interesantă dar și alte camere interesante. Merită să faceți un tur interior al castelului. Maria și George au avut un copil, Ecaterina. Această din urmă s-a căsătorit cu Șerban Cantacuzino, care, din păcate, a murit în anul 1918. Ghidul ne-a povestit câteva lucruri despre perioada în care castelul a adăpostit un spital militar în timpul primului război mondial. De asemenea, în timpul influenței gripei spaniole, moșia a fost ferită. A fost plăcut să aflăm că George Enescu a vizitat castelul. El a venit aici pentru a insufleta curaj răniților. De ce se află castelul Sturdza în posesia Mitropoliei Moldovei? Răspunsul vine de la Ecaterina Cantacuzino. Ea a donat Episcopiei Romanului castelul Miclăușeni dar și parcul. A avut o singură doleanța, biserica din curte să devină mănăstire de maici. Au venit comuniștii…care știți ce părere aveau despre propietătile boierilor.

După retrocedarea castelului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (2001), acesta ușor a început să-și recapete din glorie. Sperăm că în viitor, castelul să devină un bastion de frumusețe, deoarece are un potențial extraordinar. Ne-a încântat nespus această vizită! A fost plăcut, relaxant și înălțător.

Pentru călătorii prin țară, apelați la AutoBoca!

Oricând aveți nevoie de mașini pentru a vă deplasa prin România, apelați cu încredere la serviciile AutoBoca! De 12 ani oferim autoturisme clienților români și străini. Acestea sunt folosite cu încredere pe străzile țării. Citiți câteva testimoniale, scrise de clienții noștri pentru a descoperi de ce ați putea alege o mașină de bun venit.

Avem mașini pentru diverse nevoi de transport. Vrem să le oferim oamenilor posibilitatea de a alege autoturisme bune! Este foarte ușor să rezervați o mașină de la noi. 3 pași, doar atât!  

Inchirieri auto oras