Târgovişte, oraşul lui Vlad Ţepeş

Deliciul istoricilor, mândria Ţării Româneşti

 

Autoturisme de inchiriat preturi miciÎn cronicile turceşti, Vlad Ţepeş este singurul domnitor român care a reuşit să provoace spaima în întreg Imperiul Otoman. Severitatea şi uneori cruzimea cu care conducătorul Ţării Româneşti îşi trata inamicii a rămas în memoria colectivă a turcilor.

Chiar şi în zilele noastre, numele de Vlad Ţepeş este cunoscut. Numeroase cronici turceşti descriu cu lux de amănunte metodele neortodoxe folosite de „fantoma” din Muntenia pentru a câştiga diverse confruntări. Vlad Ţepeş este cel care dat notorietate oraşului Târgovişte prin modul în care gestiona relaţia cu supuşii. Totuşi, nu vom discuta prea multe despre cel numit de Bram Stoker „Dracula” ci despre oraşul folosit de el ca loc de cârmuire a Ţării Româneşti. De-a lungul anilor,oraşul Târgovişte a avut o aură misterioasă, lăsând loc de multe interpretări, uneori voit, alteori involuntar.

 

Oraşul Târgovişte, între mit şi realitate

 

Chidia turn

Photo credit: Dusmanu Ionut

Mitologia din spatele oraşului Târgovişte a făcut ca mulţi turişti din Statele Unite ale Americii, Canada, Franţa şi Germania să vină pe meleagurile noastre. Fascinaţi de romanul „Dracula” a lui Bram Stoker, mulţi turişti vin România.pentru a păşi pe urmele vampirului. Deşi în final toate drumurile duc la castelul Bran, punctul de plecare este oraşul Târgovişte.

Timp de 318 ani oraşul a fost reşedinţa domnească şi capitala Ţării Româneşti. Acest statut a pus oraşul oficial pe harta internaţională. Datorită notorietăţii, rezistenta vie împotriva răspândirii islamului, Târgoviştea era cunoscută în Imperiul Otoman şi în regatele creştine din Europa. Din acest motiv, timp de mulţi ani acest oraş a fost centrul comercial, militar şi politic al Ţării Româneşti. A pierdut statutul de capitală în timpul lui Constantin Brancoveanu. Acesta a fost obligat de către turci să mute capitala într-o zonă mai accesibilă, de câmpie.

Ce trebuie să ştie un turist pentru a ajunge la Târgovişte? În primul rând, oraşul este situat la poalele Subcarpatiilor, înconjurat de dealuri. Din acest motiv, multe persoane apelează la maşini de închiriat pentru a ajunge rapid la destinaţie. Drumul de 80 de kilometri de la Bucureşti la Târgovişte durează în jur de o oră şi 15-20 de minute. Fiecare şofer având posibilitatea de se bucura de o şosea curată, lina şi fără gropi. În prezent oraşul are o populaţie de 100.000 de locuitori, toţi mândrii puieţi ai tradiţiei munteneşti. Îmbrăcată în mit şi istorie, Târgoviştea oferă la fiecare pas câte un vestigiu al timpurilor demult apuse. Sunt case de epocă, ruine, biserici vechi, muzee şi străduţe mici cu iz rustic, perfecte pentru vizite scurte sau lungi. Pentru cei pasionaţi de istorie şi cultură, Târgoviştea reprezintă un popas obligatoriu. Au fost numeroase persoane străine care au lăsat lungi testimoniale în care detaliau “experienta” trăită la cetatea lui Ţepeş şi Petru Cercel.

Odată ajunşi în oraş, oamenii vor avea posibilitatea să urce Turnul Chindiei, celebru turn de apărare ce găzduia cânva arcaşi munteni. În ultimul deceniu se pare că au fost făcute o sumedenie de săpături arheologice în zona oraşului. Au fost descoperite elemente de ceramică, armament şi uz casnic începând cu neoliticul. Acestea pot fi văzute la Muzeul de Istorie din Târgovişte. Acolo sunt prezentate lucruri aparţinând culturii Stancevo-Criş, Cotofeni sau Gumelnita. De altfel, au fost găsite şi multe artefacte din epoca fierului.

Prima atestare documentară a oraşului a avut loc în anul 1396, într-un act eliberat de cruciatul bavarez Johann Schilliberger. Acest act militar menţiona oraşul ca participant la luptă de la Nicopole. Totuşi, primul act, acceptat de toţi istoricii, în care este atestata aşezarea Târgovişte este scris de Mircea I Basarab. Documentul este cunoscut sub numele de Scrisoarea către Mănăstirea Tismana.

Io, Mircea I Basarab, voievodul Ţării Româneşti, duce de Făgăraş şi Almaş, comite de Severin, despot al pământurilor lui Dobrotici şi domn al Darstorului, spre cunoştinţă acestora, atât celor de acum, cât şi celor viitori.”

După moartea lui Constantin Brancoveanu, oraşul Târgovişte a pierdut din dezvoltarea comercială şi culturală. De altfel, populaţia oraşului a început să scadă, oamenii plecând spre alte regiuni ale ţării. Conform istoricilor se pare că degradarea financiară a continuat în perioada fanariotă. Oraşul a decăzut economic şi din punct de vedere al infrastructurii, intrând într-un con de umbră din care nu a ieşit mulţi ani. În prezent sunt numeroşi oameni care vin în Târgovişte pentru a vedea locul în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi. În oraş există un loc special, în care evenimentele din decembrie 1989 sunt comemorate. Muzeul „Execuţiei” cum este cunoscut în rândul târgoveţilor, cuprinde camera de judecată, camera în care liderii comunişti au dormit şi evident locul unde au fost executaţi. Biletul de access costă doar 7 lei, o sumă mai mult decât accesibilă.

 

Ce putem vizita în Târgovişte?

 

Sunt numeroase locuri în acest oraş care merită atenţia unui călător pasionat de istorie sau cultură. Caracterul militar şi istoric al locului se poate vedea cu ochiul liber în mai toate clădirile prezente în oraş. Din numeroasele locaţii care se pot vizita noi am făcut o scurtă listă. Obiectivele turistice pe care noi le recomandăm sunt următoarele:

Istorie Palat Domnesc

Photo credit: Dusmanu Ionut

 

Turnul Chindiei

În prezent simbolul Targovistei, turnul a fost construit de Vlad al III-lea Dracul. Turnul cuprinde în interiorul sau mici cămăruţe în care este detaliată viaţa lui Vlad Ţepeş. Din vârful turnului se poate vedea întregul oraş. Mulţi tineri proaspăt căsătoriţi preferă acest loc pentru a face poze. Este o clădire construită în focurile războiului dar care acum „respiră” dragoste şi compasiune. Fiind simbolul oraşului, turnul se bucura de grija autorităţilor locale. De altfel, oraşul Târgovişte are un centru vechi foarte frumos, unde se găsesc numeroase terase, puburi şi restaurante. Cei care doresc să mănânce în tihnă dar şi cu un sentiment de medievalitate vor găsi în centrul vechi un loc. Oraşul are şi o grădină zoologică cu numeroase animale (tigri, lei, hipopotami, urs, şerpi, aligatori, maimuţe şi un număr mare de păsări). Se pare că această grădină este locul preferat al celor mici.

Surse: Wikipedia

RoAgora

Vă invităm să alegeţi o maşină de închiriat Autoboca pentru a vizita cetatea lui Vlad Ţepeş!