Top 5 locuri de vizitat in Bucovina

Care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina?

autobocaBucovina atrage prin respectul pentru tradiţie, oameni ospitalieri şi evident mănăstirile de excepţie care an după an îşi spun povestea. În această zonă a României, elementele rustice de la casele localnicilor reuşesc să ating coarda sensibilă a celor care iubesc frumosul. Aici, oricine vine cu gândul să facă fotografii trebuie să se echipeze cu carduri microSD încăpătoare. Să nu uităm de delicatesele locale care sunt mai mult decât delicioase. Mănăstirile din nordul Moldovei reprezintă fără îndoială cele mai importante obiective turistice ale zonei. Precum bine ştiţi, unele aceste locaşuri spirituale sunt prezente în Patrimoniul cultural UNESCO. În rândurile următoare vă prezentăm ce considerăm noi ca fiind cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina. Subiectivismul ne-a atins în redactarea topului dar cu siguranţă nu o să vă dezamăgească.

Majoritatea turiştilor care vin în Bucovina preferă să folosească oraşul Iaşi drept punct de plecare. Cei care vin din străinătate, apelează la închirieri maşini Iaşi şi apoi pornesc spre Suceava. Drumul este relativ bun şi conţine doar pe ici pe colo câteva gropi. Totuşi peisajele care vă însoţesc pe drum sunt foarte gingaşe în exprimare, surprinzând prin libertatea naturii şi tradiţionalismul clădirilor.

Suceava, oraşul mândriei moldoveneşti

  • Oraşul Suceava este inima Bucovinei, cu o bogată istorie şi numeroase obiective turistice care nu trebuie să le rataţi. Cetatea de Scaun de la Suceava, construită la sfârşitul secolului XIV de către domnitorul Petru Musat I. Cel care a reuşit să facă celebra cetatea este Ştefan cel Mare. Acesta a întărit cetatea atât de bine încât nu a fost niciodată cucerită pe cale armată. Sistemul de fortificaţii al cetăţii este cu adevărat impresionant. În oraş se află şi un captivant muzeu care adăposteşte numeroase artefacte din perioada neolitică, dacica şi medievală. De asemenea aveţi posibilitatea să vizitaţi Biserica Mirauti (cândva Mitropolie a provinciei istorice Moldova), Biserica Sf. Ioan cel Nou de la Suceava (aici sunt ţinute şi moaştele sfântului) sau Biserica Sf. Dumitru.

Ar trebui să ştiţi că Biserica Sf. Dumitru a fost construită de Petru Rareş. Acest monument UNESCO are o frescă interioară care este unică în Europa şi nu numai. De asemenea vă recomandăm să treceţi şi la pe Hanul Domnesc care adăposteşte o sumedenie de colecţii de artă populară şi etnografie.

 

Biserica Arbore

  • Una din cele mai frumoase biserici din Bucovina este Arbore. Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Arbore a fost construit în anul 1502 de către hatmanul Luca Arbore. De ce este atât de deosebită aceasta biserică? Ea are o pictură murală exterioară care impresionează prin culorile vii, ce merită să fie imortalizată în fotografii.

Biserica se află în lista monumentelor istorice protejate prin lege. De asemenea în complexul bisericii se afla şi un turn clopotniţă care nu trebuie ratat. În 1993 UNESCO a inclus Biserica Arbore în lista de patrimoniului cultural mondial, ridicând şi mai mult prestigiul construcţiei. Merită să includeţi în lista de obiective turistice care nu trebuiesc ratate şi această bisericuţă.

 

Câmpulung Moldovenesc

  • Sunt câteva drumuri româneşti care nu trebuie să le rataţi. Printre ele se regăseşte şi Câmpulung Moldovenesc. Aici, aveţi posibilitatea să goniţi prin cătune tradiţionale de huţuli, cu o tradiţie strâns legată de sute de ani. De asemenea puteţi şi să vă plimbaţi cu mocăniţa de-a lungul văii Moldoviţei. Plimbarea cu mocăniţa reprezintă o activitate atractivă pentru turiştii străini. Mocăniţa este cea mai veche locomotivă care merge pe linie îngustă din Europa. Câmpulung Moldovenesc are şi alte secrete.

Muntele Rarău din apropiere va invită să urcaţi până la Pietrele Doamnei. Aici, legenda lor o să vă intrige. În această zonă mai sunt şi alte atracţii: Muzeul de Artă a Lemnului, Colecţia etnografică Ion Grămadă şi Colecţia de linguri din Câmpulung.

 

Comuna Marginea

  • Dacă vreţi să luaţi contact cu tradiţia şi respectul pentru meşteşuguri demult uitate, atunci trebuie să ajungeţi în comuna Marginea. Acest centru turistic zonal, are numeroase pensiuni primitoare conduse de oameni cu adevărat deosebiţi. De ce este comuna Marginea atât de populară? Comuna este un centru vibrant de artă populară, faima ei regăsindu-se în jurul ceramicii negre. Arta olăritului în Marginea este recunoscută la nivel mondial.

Manual lutul argilos este ghidat spre forme sublime, în vase cu întrebuinţări casnice. Pe plan internaţional ceramică neagră de la Marginea nu are egal. O să vă puteţi delecta cu o mâncare locală aleasă, servită de localnici „enervant” de ospitalieri şi prietenoşi. Oamenii din această comună o să vă surprindă într-un mod plăcut.

 

Mănăstirea Suceviţa

  • Mănăstirea Suceviţa este ctitoria lui Gheorghe Movilă şi datează din anul 1582. Inclusă în lista patrimoniului cultural UNESCO această mănăstire se afla la doar 18 kilometri de Rădăuţi. Mănăstirea a fost realizată de familia Movilă. Are hramul Învierea Domnului şi cuprinde o serie de picturi care impresionează privitorii. Mănăstirea a fost înzestrată şi cu broderii alese cu atenţie şi argintărie pentru altar.

Biserica este elegantă şi cuprinde fresce exterioare cu o vechime de peste patru veacuri. În ciuda acestei istorii se pare că frescele mănăstirii par aproape noi.