Top 5 mânăstiri romaneşti de vizitat în 2017

Încarcă-te cultural și spiritual cu o vizită la cele mai frumoase mânăstiri romaneşti

Spiritul clădeşte amintiri de stâncă, ce sad la temelia oricărei naţiuni. De cele mai multe ori ne regăsim în ceea ce strămoşii au construit. Totuşi, nu strică să le preţuim creativitatea şi nevoia de a lăsa ceva generaţiilor viitoare.

Fără îndoială România este ţara lăcaşelor de cult, aici putând găsi printre cele mai diverse şi încântătoare biserici şi mânăstiri. Fiecare dintre acestea au o frumuseţe aparte, unele aparţin şi patrimoniului mondial UNESCO fiind considerate unice în lume.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Poţi admira elemente ale arhitecturii gotice, ale stilului bizantin ori brâncovenesc în funcţie de locaţia pe care ţi-ai propus să o vizitezi. Spiritualitatea şi religiozitatea românească este surprinsă cel mai bine în cadrul bisericilor ce au rezistat de-a lungul secolelor. Oriunde te vei duce vei fi întâmpinat de o poveste aparte şi sute de ani de istorie imprimate în pereţii lor.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

De ce să nu porneşti în căutarea acestor frumoase vestigii ale trecutului? Printre mănăstirile medievale de vizitat în România ai de ales între cele pictate din Bucovina, cele din lemn din Maramureş şi cele fortificate din Transilvania Majoritatea dintre acestea datează din secolul XV şi te vor impresiona atât prin stilul de construcţie cât şi prin modul în care este prezervată viaţa spirituală la aceste lăcaşuri. Hai să descoperim câteva din cele mai frumoase mănăstiri din România!

În topul celor 5 mânăstiri de vizitat în 2017 putem enumera: Mănăstirea Curtea de Argeş, Mănăstirea Dealu din Târgovişte, Mitropolia Târgovişte, Biserică Trei Ierarhi şi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Toate din cele menţionate aduc o notă deosebită şi reprezintă un punct de atracţie pentru pelerini. În rândurile următoare îţi vom face o scurtă prezentare a fiecăreia, poate îţi vom stârni şi ţie interesul să le vizitezi. De ce să nu descoperiţi o mănăstire deosebită, pe care să o vizitaţi alături de prieteni?

Descoperă cele mai frumoase mânăstiri medievale de vizitat în România

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Fiecare drum are un început. Poţi să îţi începi pelerinajul cu Mănăstirea Curtea de Argeş fiind unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Ţara Românească. A fost ctitorită la iniţiativă domnitorului Neagoe Basarab între anii 1512-1517.

Construcţia îmbină elemente culturale specifice epocii feudale respectând stilul bizantin. Se păstrează şi se predică o învăţătura spirituală despre Dumnezeu, despre spiritul atemporal al omului şi despre viaţă în general având la bază elemente inspirate din Sfânta Scriptură.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Aici îşi are originea şi faimoasă legendă a Meşterului Manole conform căreia pentru a putea finaliza construcţia mănăstirii a fost nevoit să zidească în pereţi pe propria soţie, Ana. Iar la final şi meşterul a săvârşit într-o moarte tragică. La porunca domnitorului Basarab au fost scoase schelele pentru ca nimeni să nu mai poată clădi o mânăstire atât de frumoasă. Meşterul Manole a rămas pe acoperiş şi în încercarea sa de a găsi o variantă să coboare, a căzut, prăbuşindu-se la pământ. În memoria lui există o fântână aflată în împrejurimi, ce poate fi vizitată la pas.

Tot în cadrul Mănăstirii Curtea de Argeş se găsesc şi mormintele Regelui Carol I, al reginei Elisabeta cât şi a Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria. Este o construcţie impresionantă şi împrejurimile pline de verdeaţă o pun şi mai mult în evidenţă.

Nici Mânăstirea Dealu din Târgovişte nu se lasă mai prejos. Aduce un surplus de valoare patrimoniului românesc, numărându-se printre cele mai vechi construcţii domneşti ce a suferit puţine modificări de-a lungul timpului. A fost luată ca drept exemplu pentru a pune bazele schiţei Mănăstirii Curtea de Argeş, fiind un simbol al vieţii creştineşti din acele epoci şi chiar şi în prezent. Însă, din cauza stilului baroc care este mai sombru decât cel bizantin, Mănăstirea Dealu nu s-a bucurat de prea multă publicitate.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Asta nu înseamnă că frumuseţea ei pălește în comparaţie cu alte construcţii. Aici se află mormintele celor mai vestiţi domnitori de pe plaiurile româneşti printre care putem enumera: Vlad Ţepeş (cunoscut şi sub numele de Vlad Dracul), Vladislav al II-lea, Radu cel Mare, Mihai Viteazul şi mulţi alţii.

Pe lângă a admira arhitectură şi bogăţia culturală de la Mănăstirea Dealu, mai poţi participa la slujbe şi ceremonii religioase ce sunt respectate cu stricteţe de călugării şi măicuţele mănăstirii.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Tot în Târgovişte vei găsi şi frumoasa Mitropolie, ce a avut un trecut tumultos, fiind construită iniţial în anii 1500 apoi dărâmată peste câteva secole şi reconstruita din nou în 1889. Tot aici se găseşte şi complexul muzeal „Curtea Domneasca” unde vei putea admira monumente istorice colectate de-a lungul a trei secole. Dacă te vei încumeta să urci cele 122 de trepte din Turnul Chindiei, te vei bucura de o privelişte copleşitoare şi o vedere a întregului oraş.

De asemenea, în împrejurimi mai sunt şi o multitudine de biserici precum Biserica Domnească Mare, Biserica Sfânta Vineri şi multe altele. Şi la fiecare locaţie vei descoperi o legendă nouă.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Biserica Trei Ierarhi de la Iaşi te va întâmpina atât cu o arhitectură impresionantă cât şi cu o istorie tragică. A fost clădită iniţial în prin anii 1600 de către domnitorul Vasile Lupu, însă de-a lungul timpului a trecut prin numeroase dificultăţi: arsă de năvălitori, zguduită de cutremure, rămânând într-o stare deplorabilă. Din 1882 s-au început lucrările de restaurare şi pictură interioară pentru a-i oferi demnitatea şi grandoarea pe care o merită.

Actuala înfăţişare a fost creată de arhitectul Andre Lecomte de Nouy îmbinând într-o manieră elegantă artă feudală românească. Fix lângă se află şi Catedrală Mitropolitană, o altă reprezentaţie arhitecturală deosebită şi un punct de atracţie pentru pelerini, aici aflându-se moaştele Sfintei Parascheva.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

Tot în Iaşi vei putea vizita şi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, una dintre cele mai vechi biserici construite în acest oraş. Ceea ce face această biserică cu adevărat specială nu este doar vechimea sa, ci şi stilul de construcţie, frescele interioare cât şi zidurile (acum în ruine) din jurul ei.

În întregime reprezintă un ansamblu al epocii româneşti de pe vremea lui Ştefan cel Mare, unul dintre cei mai  domnitori  Moldovei. De asemenea, locaţia ei este chiar  centrul Iaşului, ceea ce îţi  cale  de acces  către alte obiective turistice precum muzee  teatre.

Photo credit: Dușmanu Ionuț

AutoBoca îți oferă un mijloc de transport eficient pentru o excursie reușită

Dacă te-am făcut curios să porneşti într-o scurtă vacanţă pe la acele top 5 mânăstiri medievale de vizitat în România, atunci lasă-ne să te ajutăm până la capăt. AutoBoca rent a car îţi pune la dispoziţie o flotă bogată şi diversă de maşini de bun venit ce ar fi ideale pentru o asemenea excursie. De ce să alegi un mijloc de transport în comun (precum tren, microbuz, ş.a.m.d.), când te poţi bucura de confortul şi siguranţa oferită de o maşină precum un Citroen C-Elysée sau un VW Jetta?

Poate răspunsul tău va fi: păi, voi economisi bani dacă optez pentru un mijloc de transport în comun. Însă, cu ofertele de maşini de închiriat de la AutoBoca, vei constata că vei ieşi în avantaj şi că invesţiile financiare nu sunt atât de mari precum crezi! Din contră, noi te ajutăm să îţi salvezi banii şi să îi foloseşti în scopul vacanţei tale. Tot ce trebuie să faci este să verifici secţiunea promoţii de pe site-ul nostru şi să intri în contact cu unul dintre agenţi.

Da, este chiar atât de simplu! Şi nu crezi că tu şi familia ta v-aţi simţi mult mai liniştiţi şi confortabili într-o maşină precum o Skoda Rapid? În plus, veţi beneficia şi de un portbagaj generos să nu faceţi compromisuri la bagaje. Aşa că nu mai sta pe gânduri: contactează astăzi AutoBoca şi vei vedea cum planurile tale de vacanţă încep să prind viaţă.

Autoturisme bune de inchiriat