Tradiţii româneşti în Ajunul Crăciunului

Pregătiţi de Crăciun? Noi avem câteva răspunsuri pentru voi. Iată ce trebuie să faceţi în seara de Ajun…

Ne pregătim cu drag de venirea zilei de 25 decembrie! Încă puţin şi vom ajunge la momentul la care visam de când am păşit în luna decembrie: seara de Ajunul Crăciunului. Chiar dacă sunteţi un sceptic convins sau nu sunteţi o persoană profund religioasă, trebuie să recunoaşteţi că ziua de 24 decembrie are o atmosferă aparte.

Pretutindeni se simte în atmosfera încântarea, entuziasmul şi fericirea care zace în inimile tuturor. Crăciunul reprezintă pentru milioane de romani şansa de a se bucura de o zi cu adevărat specială, menită să-i facă să zâmbească şi nu numai. În aceste zile încercăm atât cât putem să ne bucurăm de linişte, relaxare şi multă voie bună. 

Photo credit: Marius Isac

Dacă până acum întâlneam oameni posomorâţi care mergeau încruntaţi şi cufundaţi în problemele lor, în Ajun vom fi întâmpinaţi de zâmbete, voie bună şi multe colinde deosebite. Cu alte cuvinte, ar fi aproape imposibil să nu ne lăsăm fermecaţi de magia acestei seri. Fie că este vorba de tradiţiile minunate, de mirosurile îmbietoare (de cozonaci, prăjituri şi alte bunătăţi) sau datorită vinului fiert cu scorţişoară, Ajunul Crăciunului este o experienţă inedită pentru fiecare roman. Sunt foarte mulţi romani care abia aşteaptă să vină ajunul. Entuziasmul sărbătorii de iarna creşte pe măsură ce ne apropiem de ora 00:00 şi trecem în gratia Crăciunului. Toată lumea iubeşte această zi minunată şi încearcă să se bucure de ea cât de mult pot. 

Vom fi copleşiţi de sentimente de nostalgie care ne duc cu gândul la copilărie şi la acele momente în care ne bucurăm de idea de Moş Crăciun şi eram sincer fascinanţi de poveştile asociate cu această sărbătoare. Pentru câteva clipe vom putea fi copiii din nou şi să fim fericiţi pe deplin şi fără restricţii. Poate şi acesta este un motiv tare bun pentru care să iubim Crăciunul. Toată lumea aşteaptă un cadou minunat. Unii primesc lucruri frumoase şi alţii doar o nuieluşă. Cine a fost cuminte se bucura de cadouri, cine nu, sigur o să primească ceva simbolic.

Photo credit: Marius Isac

Câteva dintre elementele care fac sărbătorile de iarnă cu adevărat speciale în România sunt numeroasele tradiţii şi obiceiuri pe care le parcurgem cu sfinţenie an de an din generaţie în generaţie. În nicio altă ţară din Europa nu vom găsi un folclor atât de bogat şi divers precum al nostru. România este o ţară darnica atunci când vine vorba de experienţe unice de Crăciun. Unele devin puncte de referinţă de bucurie.

Nu este de mirare că cei plecaţi peste hotare abia aşteaptă să revină pe meleagurile naturale mai ales în preajma Crăciunului. Oricât de frumos iluminate şi colorate ar fi alte capitale europene parcă tot mai frumos este în România. Când staţi prea mult timp departe de casă, este ca şi cum o parte din sufletul vostru vă lipseşte şi nu vă puteţi găsi acea pace interioară.

În plus, sărbătorile de iarnă în România se pot transforma în experienţe inedite (seri petrecute alături de cei dragi, mers la săniuş, patinoar, vizitat diverse târguri şi festivaluri şi tot aşa). De ce să nu ne bucuram de amintiri cu totul speciale în această ţară? Este mai uşor decât bănuiţi să faceţi acest lucru! 

Photo credit: Ștefania Lău

Având în vedere că mai sunt doar câteva zile până de Ajunul Crăciunului, nu ar fi o idee rea să începeţi pregătirile de pe acum. Va trebui să identificaţi cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi, să cumpăraţi toate ingredientele pentru o masă copioasă şi bineînţeles să găsiţi un brad falnic pe care să îl împodobiţi cu atenţie. Sunt zeci de lucruri care necesită atenţia voastră, însă cu răbdare le veţi îndeplini pe toate. Vrem ca fiecare detaliu să fie perfect fiindcă rareori avem oportunitatea să stăm alături de toţi oamenii dragi inimii. Dacă suntem împreună cu cei dragi, atunci sigur o să ne simţim bine şi o să strângem amintiri minunate.

În cele mai multe cazuri nu avem toate rudele în acelaşi oraş. Ba unele din ele chiar sunt plecate şi în alte ţări. Aşa că dacă avem oportunitatea să ne revedem, vrem să facem tot posibilul ca aceste momente să devină speciale. Chiar dacă cumpărăturile în această perioadă pot fi destul de stresante, au şi ele farmecul lor. Oferirea de cadouri aduce un sentiment tare plăcut şi o bucurie că am reuşit să facem o altă persoană să zâmbească. Cei care primesc cadouri minunate, vor aprecia din plin gesturile celor dragi.

Photo credit: Bogdan Almajan

Însă, pe lângă toate aceste elemente, în seara de Ajun încă se mai practică câteva tradiţii vechi de Crăciun. Scopul lor este de a aduce noroc, bunăstare şi sănătate gazdelor şi oaspeţilor. În funcţie de regiunea pe care o veţi vizita în România, veţi descoperi câteva obiceiuri diferite şi interesante. Care sunt cele mai frumoase tradiţii de Crăciun? În rândurile următoare vă vom prezenta o listă cu cele mai încântătoare obiceiuri pentru sărbători de iarnă în România!

Ajunul Crăciunului, clipe pline de tradiţii şi ritualuri inedite!

Aşa cum poate bine intuiţi, România nu duce lipsa de tradiţii şi obiceiuri minunate de Ajun. Fiecare regiune din ţară poarta moştenirea tradiţiei ancestrale. Câteva dintre aceste tradiţii şi obiceiuri pot fi regăsite în sate şi comune din diverse părţi ale României. Ele sunt bijuteriile ascunse ale turismului românesc, descoperite cu drag de câţiva turişti inteligenţi.

Ziua de 24 decembrie este atât de aproape încât deja putem să simţim gustul cozonacilor pufoşi, a prăjiturilor cu ciocolată, a sărmăluţelor şi a altor zeci de preparate. Cei mai sârguincioşi şi-au pregătit deja bradul şi au pus la punct decoraţiunile de Crăciun. Urmează apoi să pregătească bunătăţurile pentru colindători şi toţi ceilalţi oaspeţi. În seara de Ajun se practică o serie de ritualuri menite să ne aducă noroc şi prosperitate în următorul an. Urmând aceste tradiţii respectăm credinţele generaţiilor anterioare şi continuăm să împărtăşim o fărâmă din cultura românească şi cu generaţiile viitoare. 

Photo credit: Ștefania Lău

În acest sens vă invităm să descoperiţi câteva dintre cele mai frumoase tradiţii româneşti din seara de Ajun. Înainte de a-l primi pe Moş Crăciun şi de a celebra naşterea lui Iisus Hristos, gospodinele pregătesc covrigi şi colaci. Acestea au o simbolistică importanta în folclorul romanesc şi anume, amintesc de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse ce aparţin Craciunesei, cea care a ajutat-o pe Maica Domnului la naştere. Colacii sunt daţi apoi colindătorilor că drept mulţumire pentru cântecele frumoase şi voia bună adusă gazdei. De asemenea, uneori un covrig bun prinde bine, după câteva ore lungi de colindat prin sat.

Tot în seara de Ajun se pregătesc turtele ce poartă şi numele de “scutecele Domnului” deoarece se aseamănă cu cele folosite la naşterea lui Iisus. Din fericire, turtele sunt comestibile şi chiar foarte delicioase (se presară cu zahăr amestecat cu nucă sau sămânţă de cânepă).

Şi modul în care este decorată masa dinaintea Crăciunului are un ritual aparte de respectat. În primul rând, masa trebuie poziţionată sub o icoană a Maicii Domnului (pentru că aceasta să vegheze asupra mesenilor). Sub această icoană se pune o sticlă de vin roşu, în dreapta farfuria cu turte şi în cele patru colţuri ale mesei câte un colac. În funcţie de regiune, modul de decorare poate să fie puţin diferit. 

Elementul comun rămâne faptul că în seara de Ajun se servesc doar alimente de post. În Bucovina se prepare chiar 12 feluri de mâncare care se încadrează în cerinţe. Conform datinilor străvechi, Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. Unii susţin că festinul poate începe abia după ivirea primei stele pe cer (ce aminteşte de magii de la Răsărit). Nimeni nu are voie să guste bunătăţurile preparate pentru Crăciun înainte ca acestea să fie sfinţite de către preot (cel care binecuvântează masă).

Photo credit: Marius Isac

În seara de Ajun, se spune că cerurile se deschid şi în acest moment oamenii puri la suflet vor simţi ce înseamnă cu adevărat fericirea şi liniştea interioară. Ba chiar vor auzi şi cetele îngereşti cântând. Tot în acest moment, orice creştin îşi poate pune o dorinţă care cu certitudine se va îndeplini. Chiar dacă aceste superstiţii şi ritualuri şi-au mai pierdut din intensitate, nimeni nu poate nega că în seara de Ajun chiar există o fărâmă de magie. Şi poate chiar ni se va îndeplini măcar o dorinţă!

În fiecare regiune din România veţi găsi câte ceva interesant de făcut şi care merită descoperit. Poate veţi dori să mergeţi şi voi la colindat sau să admiraţi localnicii cum interpretează cântece de Crăciun superbe alături de dansuri populare. Dacă v-aţi propus să călătoriţi prin România cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cu siguranţă veţi rămâne fermecaţi de frumuseţea peisajelor şi a tradiţiilor încântătoare. Dacă investim puţin timp într-o documentare atentă, sigur o să găsim ceva interesant de făcut în ţară. Prinde bine să fim informaţi, mai ales dacă vrem să ne bucurăm de o experienţă minunată.

Peisaj vegetatie muntii Rarau
Photo credit: Dusmanu Ionut

Avem o ţară binecuvântată cu resurse naturale variate şi o cultură şi istorie diversă. De Crăciun dacă veţi vizita munţii Carpaţi, veţi descoperi câteva sătuce montane incredibil de frumoase. Unele surprind prin naturaleţe, altele prin bucăţele tradiţionale delicioase iar altele printr-o atmosferă pitorească liniştitoare. România este vestită pentru gastronomia sa, mai ales dacă preparatele sunt gătite de bucătari creativi şi experimentaţi.

Aşadar, aveţi la îndemână toate elementele necesare pentru călătorii deosebite prin ţară. Însă, veţi avea nevoie şi de o maşină bună să vă deplasaţi fără probleme către toate destinaţiile dorite. Aici AutoBoca vă poate fi de ajutor! Suntem o firmă de închirieri auto mereu alături de clienţii noştri. Ne place să vă surprindem plăcut cu cât mai multe oferte interesante de rent. Dacă voi sunteţi mulţumiţi de performanţă maşinilor noastre atunci şi noi putem fi încântaţi de munca noastră. Clientul este foarte important pentru noi şi dorim să-l ajutăm să se bucure de o experienţă plăcută. În acest sens muncim din greu pentru a ne asigura ca acesta are parte de o maşină de calitate.

Pentru a vă bucura pe deplin de vacanţele de Crăciun şi pentru a explora cât mai multe locuri interesante din România, vă propunem să închiriaţi un VW Jetta sau un Opel Astra Automat. De ce aceste două modele? Fiindcă sunt autoturisme spaţioase, uşor de manevrat şi vă puteţi baza pe ele indiferent de condiţiile rutiere. VW Jetta are un design elegant, o compartimentare practică aducând maximum de confort şi siguranţă şi este şi foarte simplu de condus. Cu Jetta nu veţi avea probleme să înfruntaţi drumurile înzăpezite de la munte.

Opel Astra Automat poate fi o altă alegere inteligentă pentru călătorii pe timp de iarnă în ţară. Datorită transmisiei automate, condusul va deveni o reală plăcere. Cu Opel Astra Automat, chiar o să doriţi să parcurgeţi sute de kilometri! De asemenea şi portbagajul este generos ceea ce înseamnă că acest autoturism vă poate duce în vacanţe fără nicio problemă.

calatorii prin tara 2018

Şi partea cea mai bună este că veţi găsi aceste modele la AutoBoca la un preţ avantajos. Bineînţeles, în flota noastră veţi avea acces la mai multe autoturisme interesante şi care pot fi utilizate fără probleme pentru călătorii prin România.

Avem sedii peste tot în ţară (în 13 locaţii) ceea ce înseamnă că ne veţi găsi cu uşurinţă. Aşadar, vă invităm să descoperiţi chiar acum promoţiile noastre de rent pentru luna decembrie. Alegeţi-vă o maşină de bun venit pentru vacanţe inedite prin ţară!

Autoturisme bune de inchiriat