Tradiţii româneşti minunate de Crăciun

Sărbătorim româneşte cu tradiţii şi obiceiuri frumoase: care sunt cele mai deosebite tradiţii de Crăciun în România?

Spiritul Crăciunului se simte în aer şi cu fiecare zi ce trece, parcă cina de Ajun, în compania oamenilor dragi şi admirând bradul frumos împodobit, devine o imagine din ce în ce mai tangibilă. Entuziasmul Ajunului ne surprinde plăcut în fiecare an. Nu vrem să ne dezamăgim prietenii şi membrii familiei. Pregătirile sunt în toi şi cu toţii ne grăbim pentru a începe “vânătoarea” de cadouri pentru cei dragi.

Mamele şi bunicile deja au planificat preparatele care vor fi servite şi au pus deoparte cele mai bune ingrediente. Nici primăriile locale nu se lăsă mai prejos: fiecare orăşel din ţară este frumos iluminat şi împodobit gata să îl primească pe Moş Crăciun cu zâmbetul pe buze. Jovialul Moş Crăciun abia aşteaptă să ne încânte pe 25 decembrie! 

Photo credit: Vasile Prisacariu

Fără îndoială este foarte plăcut să admirăm întreg peisajul de iarnă care devin din ce în ce mai frumos cu fiecare decoraţiune şi ornament pus cu atenţie prin oraşe sau case. Temperaturile scăzute şi gerul de afară nu mai sunt impedimente. Sezonul rece capăta cu totul şi cu totul alt farmec în preajma sărbătorilor. În plus, avem la dispoziţie câteva zile libere pentru a ne deconecta de la problemele de la serviciu şi stres. De ce să nu ne bucuram de o vacanţă de Crăciun minunată? Dacă abordam această vacanţa cu răbdare şi atenţie, vom reuşi să ne bucurăm de experienţe speciale.

Rareori avem oportunitatea să ne vedem toată familia (mai ales dacă avem rude plecate peste hotare). Altfel zis, Crăciunul reprezintă un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi şi abia aşteptam să ne împodobim bradul şi să împărtăşim clipe de neuitat cu oamenii pe care îi preţuim cel mai mult. Crăciunul poate fi momentul de bucurie mult-asteptat de milioane de romani! Vorbim de o perioadă magică, care reuşeşte mereu să surprindă plăcut. Totuşi, dacă suntem un pic mai atenţi, am putea avea parte de o experienţă cu totul specială.

Photo credit: Tinel Andronic

Pentru majoritatea locuitorilor Europei, această sărbătoare înseamnă o perioadă de repaos, o cină fastuoasă cu familia, întâlniri cu prietenii şi poate depanat amintiri. Însă, în datina ortodoxă şi cultura românească, Crăciunul înseamnă mult mai mult decât o masă liniştită, cadouri şi un brand ornat cu globuri şi luminiţe. Această sărbătoare este veche de secole şi unele ritualuri încă sunt practicate şi în prezent.  

Crăciunul este perioada superstiţiilor, a obiceiurilor transmise din generate în generaţie şi a celebrării de natură religioasă: naşterea lui Hristos. Lingviştii încă nu sunt cerţi de originile cuvântului “Crăciun”. Unii susţin că provin din izvoare istorice în care se afla un cuvânt mult mai vechi, tracic dinaintea romanizării Daciei.

Alţii susţin că ar proveni din limba slavă. Pentru cuvântul “Crăciun” s-au găsit cel puţin opt sensuri diferite. Însă, chiar şi aşa, pentru majoritatea dintre noi, înseamnă motive de bucurie şi încântare. Nu-i aşa că sunteţi intrigaţi? Pe măsură ce am înaintat cu redactarea acestui articol, am descoperit câteva lucruri cu totul interesante.

Photo credit: Vasile Prisacariu

Şi partea frumoasă este că în România în fiecare regiune, există un set de ritualuri care sunt respectate cu sfinţenie. Colindul este probabil cel mai popular obicei de Crăciun şi unul dintre cele mai distractive pentru cei micuţi. Aceştia îşi pregătesc din timp repertoriul de colinde şi pornesc în vizită la cunoscuţi, rude şi prieteni. Se spune că cei care primesc colindătorii vor primi energie pozitivă, noroc, sănătate şi fericire pentru următorul an ce va veni. Că recompensă pentru cântece şi voie bună, copii vor primi fructe, plăcinte, nuci, colaci sau alte bunătăţi culinare.

Photo credit: Tinel Andronic

Obiceiurile diferă de la regiune la regiune şi fiecare din ele sunt minunate şi interesante. Aşadar, vă invităm să descoperiţi chiar voi câteva dintre cele mai frumoase tradiţii din România!

Crăciun minunat în România: care sunt cele mai interesante obiceiuri?

Tradiţiile româneşti de Crăciun sunt adevărate comori culturale care trebuie preţuite pe deplin. Chiar dacă unele ritualuri sunt străvechi, asta nu înseamnă că nu au frumuseţea lor şi că nu ar trebui să le apreciem şi în prezent. În acest sens, vă invităm la o mică călătorie în istorie pentru a descoperi cele mai fascinante tradiţii de Crăciun.

În satele din Maramureş, colindătorii sunt primii vestitori ai aceste sărbători deosebite. Tinerii umbla din casă în casă cu “Steaua” sau “Capra” şi performa adevărate dansuri şi cântece care vor încânta sufletele şi inimile oamenilor. Însă, un element specific acestei zone din România, este “Jocul Moşilor”. Cei care participă la acest ritual vor purta o mască înfiorătoare din blană de cornute şi vor bate la unele oamenilor pentru a îi speria şi a le ura un an mai bun, fără spirite rele.

Photo credit: Ștefania Lău

În Moldova, pe lângă împodobirea bradului, în unele gospodarii se decorează casa cu plante frumos mirositoare precum busuiocul, bumbişorul care sunt considerate purtătoare de noroc. Bineînţeles, nu lipsesc bucăţele tradiţionale din carne de porc (cârnaţi, piftie, caltaboşi, sarmale, poală-n brâu şi tot aşa). Conform tradiţiei, femeile nemăritate îşi pot vedea viitorul soţ dacă pun într-un ulcior, sub fereastră câte un pic din toate bunătăţile culinare.

În Bucovina oamenii fac turte de Crăciun şi le păstrează chiar şi până la primăvară. Atunci se pun între coarnele vitelor când pornesc la sat ca semn de noroc pentru viitorul an. Tot în Bucovina, în seara de Ajun, femeile obişnuiesc să ascundă fusele de tors şi să pună o piatră în cuptor pentru a ţine şerpii departe de casă.

Având în vedere că aceasta este zona cea mai tradiţională din ţară, în Bucovina sunt preparate 12 feluri de mâncare de post care sunt puse pe masa de Ajun, ultima înainte de încheierea postului. După asemenea festin, flăcăii vor porni la colindat aducând veselie şi cântece peste tot unde se duc.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

În Oltenia, în seara de Ajun se practică obiceiul “scormonitului în foc”. Toţi membrii familiei stau în jurul focului şi pe rând dau cu o nuia, rostind o incantaţie menită să ajute la venirea unui an prosper şi îmbelşugat.

În Dobrogea, în loc de “Capră” veţi fi întâmpinaţi de “Struţ”. Este o costumaţie tradiţională de Crăciun dintr-o ţesătură groasă de lângă pe care sunt cusute legături de stuf. De regulă, dansurile şi ritualurile sunt performanţe de câte băieţi.

Altfel zis, avem o ţară bogată în tradiţii frumoase şi obiceiuri încântătoare. Participând la aceste ritualuri, veţi avea mai multe motive să zâmbiţi şi să împărtăşiţi clipe de neuitat în acest Crăciun. România reuşeşte mereu să surprindă plăcut turiştii străini în luna decembrie. 

Călătorii plăcute de Crăciun cu AutoBoca

Însă, pentru a călători fără stres oriunde în ţară, veţi avea nevoie de un mijloc de transport de calitate, pe care să îl utilizaţi fără stres în orice moment al zilei. La acest aspect, AutoBoca vă poate fi de real ajutor. Suntem o firmă de rent, care va pune la dispoziţie oferte avantajoase şi maşini de calitate. În flota noastră veţi găsi multe modele noi, ce pot fi închiriate la preţuri bune. Pentru călătorii pe timp de iarnă, vă recomandăm să vă orientaţi către modele puţin mai robuste şi rezistenţe.

calatorii prin tara 2018

Printre acestea menţionăm VW Touran, Suzuki Vitara, VW Jetta sau Opel Astra Automat. În funcţie de preferinţe, veţi putea să vă selectaţi autoturismul dorit. Nu doar atât, însă în această perioadă a anului, v-am pregătit şi câteva oferte de rent pe care nu ar trebui să le rataţi.

de ce ati putea inchiria microbuz vw touran

Bineînţeles, dacă veţi avea nelămuriri, ne puteţi contacta fără reţineri. Unul dintre agenţii noştri vă va sta la dispoziţie pentru a vă ajuta să faceţi alegerile corecte. Aşadar, de ce să nu călătoriţi şi voi fără stres şi să vă bucuraţi pe deplin de magia Crăciunului? Contactaţi-ne chiar acum şi închiriaţi o maşină de bun venit!