Un tur de forță prin Iași: mănăstirea Galata, Cetățuia și Bucium

Începem o aventură turistică cu totul specială prin Iași: colindăm mănăstirile Galata, Cetățuia și Bucium

În fiecare an, alocăm timp călătoriilor prin țară. Atât cât ne țîn puterile și bugetele, putem stabili anumite itinerarii interesante, care să devină surse de amintiri frumoase. Așadar, ar fi util să investim timp în documentări serioase și de durată. Dacă vom proceda în acest mod, cresc șansele să identificăm relativ rapid cele mai faine locuri de vizitat în România. Știți că iubim să călătorim prin țară și să descoperim locuri interesante.

În categoria Descoperă România Autentică o să găsiți o sumedenie de articole interesante despre locații faine din țară. Le-am vizitat cu deosebită plăcere pe toate și abia așteptăm să adăugăm unele noi atunci când timpul ne permite. Cât de minunat poate fi să explorezi o țară atât de frumoasă!

În timpul fiecărei călătorii întreprinse prin țară, avem șansa de a întâlni oameni interesanți, cu povești captivănte de împărțit. Avem în față atât de multe opțiuni interesante, încât sigur vom întâlni pe parcursul căutării locuri incredibile. Dacă timpul vă permite, atunci sunt șanse mari să vă simțiți bine prin România, o țară care poate ieși în evidență cu darurile sale turistice.

Cuprins articol:

  • O vizită pe cinste în Iași
  • Explorăm împreună trei mănăstiri incredibile:
  • Mănăstirea Galata, mănăstirea Cetățuia și mănăstirea Bucium
Photo credit: Dusmanu Ionut

Exploratorii amatori și profesioniști abia așteaptă să se urce în mașini și să pornească la drum. Ei știu că România o să-i încânte cu experiențe cel puțîn interesante. Fiecare oraș românesc promite să ofere un anumit tip de experiență turistică. Dacă ne putem petrece timpul în unul din orașele românești de renume, atunci sunt șanse mari să găsim ceva fain de făcut.

Orașul Iași este o bucurie pentru orice turist. Aveți de explorat 7 coline interesante, care găzduiesc o sumedenie de secrete turistice, menite să transforme orice călătorie într-o sursă de fericire. Deloc surprinzător, oamenii aleg să exploreze cu entuziasm orașe noi, pe care nu le-au vizitat înainte.

Recent am avut posibilitatea de a vizită orașul Iași, care ne-a surprins mai plăcut decât de obicei. Cum? Am reușit să dezvoltăm un itinerariu interesant și captivănt, care a inclus popasuri pe cinste la mănăstirea Galata, mănăstirea Cetățuia și mănăstirea Bucium. Am dorit să punem accent pe latura spirituală a orașului Iași și am atins doar suprafața cu cele trei mănăstiri vizitate. Chiar și așa, ne-am simțit bine și am avut parte de câteva experiențe liniștitoare.

Orașul lui Mihai Eminescu a demonstrat în repetate rânduri că merită să se afle în topul preferințelor turiștilor români și străini. Dintre cele 7 coline ale orașului, am ales să vizităm trei: Galata, Cetățuia și Bucium. Fiecare deal promite un anumit tip de aventură turistică.

Așa că am ales 3 dealuri, lăsând ultimele patru pentru vizite ulterioare. Este o reală plăcere să explorezi orașul Iași și darurile sale turistice. Vrem să ne bucurăm de momente frumoase și liniștite, demne de împărțit cu prieteni și turiști curioși!

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Primul popas la mănăstirea Galata

A venit timpul să pornim la drum prin Iași! Yee! Bucurie mare! Primul popas pe care l-am făcut în Iași, a fost la mănăstirea Galata, o mănăstire de maici construită în anul în anul 1584 de către domnitorul Petreu Șchiopul. Acest lăcăș de cult se află pe dealul Galata, de unde puteți vedea orașul. Aveți parte de un spectacol vizual cu is urban, ușor de imortalizat în fotografii și clipuri video. Ne place foarte mult mănăstirea Galata deoarece oferă liniște și pace vizitatorilor. În complexul mănăstirii se află următoarele obiective turistice:

  • Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” care datează din 1582
  • Palatul Domnesc
  • Turnul clopotniță
  • Zidul de incinta (impresionant!)

Ieșenii vin la această mănăstire pentru a se relaxa și ruga. Aici se pot bucura de liniște și umbră. Grădina interioară a mănăstirii este primitoare. Dacă căutați un loc relaxant și răcoritor, atunci puteți da o fugă până la Galata. Aveți și posibilitatea de a admira arhitectura mănăstirii, care încântă prin frumusețea sa. Puteți petrece câteva minute în interiorul bisericii, unde vă așteaptă picturi frumoase!

Foto credit: Dusmanu Ionut

Al doilea popas la Mănăstirea Cetățuia

Atunci când am ajuns la mănăstirea Cetățuia, am observat că erau două autobuze și microbuze parcate în parcare. Având în vedere prezentul complicat în care trăim, cu virusul Covid-19 pândind în întuneric, ne-am coordonat mișcările pentru a evita contactul cu ei. Unii oameni purtau măști, iar alții erau puțîn mai libertini cu această regulă, ceea ce nu ne-a plăcut. Am încercat să ne bucurăm de la distanță de mănăstire.

Nu am îndrăznit de această dată să intrăm în biserica, dar am profitat de frumusețea ei exterioară. Iubim complexul mănăstirii! Aici oamenii se pot bucura de istorie și spiritualitate în același timp, ceea ce este extraordinar. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre acest lăcăș de cult.

Mănăstirea Cetățuia a fost ctitorită în anul 1672 de către voievodul Gheorghe Ducă. Locul este împrejmuit cu un zid măreț realizat din piatră, care proteja oamenii din incinta în caz de atac sau razii din partea tătarilor. În ansamblul mănăstirii Cetățuia o să găsiți: Biserica cu hramul „Sf Apostoli Petru și Pavel”, sala gotică, casă domnească, corpul de chilii, turnul clopotniță și zidul de incinta.

Mănăstirea se află pe stradă Cetățuia, numărul 1. Folosiți cu încredere smartphone-ul și Google Maps (Hărți) sau Waze pentru a identifica cea mai bună ruta până la mănăstire. Vă recomandăm să petreceți cel puțin o oră la această mănăstire minunată!

istoric manastire bucium
Photo credit Dusmanu Ionut

Al treilea popas la Mănăstirea Bucium

Sunt multe locuri faine în Iași care nu sunt în lumina reflectoarelor. Printre acestea se numără mănăstirea Bucium, una din cele mai frumoase locații spirituale din România. Lăcașul de cult se află pe dealul Bucium, un loc cunoscut pentru casele frumoase și oamenii bogați. Drumul până la mănăstire este pitoresc, desprins dintr-o regiune necunoscută a munților Măcin.

Mergeți cu grijă și atenție până la mănăstire. Aveți o parcare generoasă, unde puteți parcă mașînă. De aici se vede și o bucățică a orașului Iași. Scoateți aparatul de fotografiat deoarece aveți treabă! Mănăstirea nu este mare însă are personalitate. De la parcare la biserica cu hramul „Duminică Tuturor Sfinților Atonului” faceți doar câtevă minute (2 – 5, în funcție de cât de repede mergeți).

Mănăstirea a fost ridicată în anul 1863 de către iromonahii Nifon Popescu și Nectorie. Lăcașul de cult impresionează prin frumusețea să liniștitoare. Dacă căutați un loc în care să vă rugați în pace, atunci puteți trece cu încredere pe la această mănăstire. Vă recomandăm să petreceți câtevă minute în interiorul bisericuței. Vă așteaptă o experiență cu totul specială, pe care nu o să uitați prea curând! Locul ne-a impresionat!