Un weekend la Voroneţ: amintiri spirituale cu nuanţe albastre

Mănăstirea Voroneţ: un loc aparte încărcat cu spiritualitate, cultură şi istorie!

O călătorie prin Bucovina pe care nu o să o uităm prea uşor începe cu emoţia explozivă a stabilirii itinerariului. În partea de nord a României o să găsiţi mereu o mănăstire deosebită de vizitat şi un restaurant extraordinar de încercat. Fiecare loc de vizitat din Bucovina are un puls aparte, greu de ignorat. Din acest motiv, credem că este important ca drumul ales să vă definească spiritul. Această regiune a României este cu siguranţă o surpriză turistică, care mereu surprinde cu mici secrete (trecute cu vederea la prima interacţiune cu ea).

Nord-Estul României este recunoscut pe plan internaţional pentru numărul ridicat de lăcaşe de cult atent poziţionate în mici paradisuri naturale. Majoritatea dintre ele au fost construite între secolele XV şi XVI, fiecare având un stil arhitectural aparte cât şi fresce frumos pictate pentru a reprezenta viaţa lui Isus, a profeţilor şi a altor sfinţi.

Aceste picturi sunt adevărate opere de artă, având ca sursa de inspiraţie stilul bizantin. Poate una dintre cele mai frumoase mănăstiri pictate este Voroneţul, o adevărată nestemată în patrimoniul cultural românesc. Aici o să găsiţi o revitalizare spirituală aparte. Priviţi cu atenţie fiecare pictură şi încercaţi să-i descoperiţi semnificaţia. Ce trebuie să ştiţi despre o posibilă vizita la mănăstirea Voroneţ? În rândurile următoare o să descoperiţi câteva lucruri interesante despre această mănăstire.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Mănăstirea Voroneţ din Bucovina a căpătat reputaţia de cea mai spectaculara construcţie religioasă din întreaga zonă a Europei de Est şi Centrale fiind considerată o mănăstire emblematică pentru cultura, tradiţia şi obiceiurile ortodoxe ale acestei zone. A fost denumită şi Capela Sixtină a Estului, datorită frescelor aparte în care predomina o culoare de albastru intens, cunoscută drept „Albastru de Voroneţ”.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Chiar şi după jumătate de secol de la construcţie, nu s-a putut determina modul exact de obţinere a acestei nuanţe care continua să fascineze şi în prezent. Sunt numeroase studii care încearcă să descopere secretul. Momentan rezultatele menţin misterul.

Ridicată în 1487 de către Ştefan cel Mare, ca un elogiu adus victoriei împotriva turcilor, Mănăstirea Voroneţ are o valoare spirituală şi culturală aparte. Este una din cele mai vizitate mănăstiri din România. Conform legendelor, întregul edificiu a fost construit în doar 4 luni, lucru considerat posibil doar cu ajutor divin.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Cei care şi-au propus să urmeze un itinerariu al mânăstirilor din Bucovina, cu siguranţă vor face un popas şi la Voroneţ pentru a admira frumuseţea acestei construcţii cât şi împrejurimile naturale rupte din poveşti. Până şi cei care nu cunosc multe lucruri despre această mănăstire sunt uimiţi de frumuseţea ei.

Frescele mănăstirii au fost pictate în secolul XV şi au rezistat provocările induse de trecerea timpului. Totuşi şi regulile prezente menţin picturile în siguranţă. Dacă vizitaţi mânăstirea nu aveţi voie să atingeţi pereţii exteriori şi nu aveţi voie să faceţi poze în interiorul ei. Fiecare pictură păstrează vie o istorie bogată din epoca de glorie a neamului, iar unele dintre ele sunt incredibil de detaliate, în special scena Judecăţii de Apoi şi Scara Sf. Ioan.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Un element aparte la aceste fresce este faptul că printre sfinţii ortodocşi se găsesc şi portrete ale unor filozofi greci precum Aristotel şi Platon. Este ca un mister care aşteaptă să fie dezlegat şi înţeles pentru a surprinde întreaga esenţă a Mănăstirii Voroneţ. De ce să nu descifraţi misterul picturilor la faţa locului?

Indiferent dacă sunteţi sau nu o persoană religioasă, Voroneţul este un loc cu totul special pe care merită să-l vizitaţi măcar odată în viaţă. Mulţi turişti străini vin la această mănăstire minunată pentru a descoperi secretul din spatele „albastrului de Voroneţ”. Chiar dacă majoritatea nu îl găsesc, ei descoperă un loc cu totul aparte care impresionează printr-o combinaţie între peisaje naturale de invidiat, atmosferă calmă, primitoare şi împrejurimi pitoreşti de parcă s-ar încerca îngheţarea timpului.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Ce anume face această mănăstire cu adevărat specială? Simbolistica picturilor este unul dintre principale motive pentru care o vizită la Voroneţ merită inclusă în itinerariul vostru de vacanţă. Haideţi să aflaţi acum mai multe detalii despre misterele atent pictate pe zidurile mănăstirii!

Minunile pictate de la Mănăstirea Voroneţ, adevărate capodopere a artei mondiale

Dacă ajungeţi în Bucovina, trebuie să vizitaţi mănăstirea Voroneţ. De ce? Alura spirituală face mănăstirea un popas obligatoriu pentru creştinii care ajung în nordul României. Veţi avea şansa să descoperiţi pictura exterioară extraordinară (cu celebrul albastru de Voroneţ) şi pe cea interioară. Chiar dacă Internetul este plin de poze cu frumoasa mănăstire, nimic nu se poate compara cu experienţă şi trăirile de a fi la faţa locului. Din acest motiv vă invităm şi noi cu drag să vizitaţi mânăstirea. O să fiţi plăcut impresionaţi de ceea ce o să găsiţi aici!

Photo credit: Dusmanu Ionut

Pictura Judecată de Apoi, o lucrare extraordinară, cu impact educativ şi artistic pentru privitori, este considerată drept cel mai reuşit ansamblu al artei feudale din Moldova. Această scenă surprinde unul dintre cele mai temute evenimente din Biblie: Apocalipsa.

Dacă în prima scenă, ne este descris sfârşitul iminent al umanităţii,  cel de-al doilea registru conţine scena „Deisis” („rugăciune” tradus din greacă). Sfinţii Apostoli, așezați pe scaune, alături de Maica Domnului şi de Sfântul Ioan Botezătorul sunt reprezentaţi cu multă atenţie la detalii ca drept mijlocitori pentru iertarea păcătoşilor.

albastru de voronet picturi

Photo credit: Dusmanu Ionut

Următoarea scenă care acaparează atenţia este „Hetimasia Tronului”, sau pregătirea Tronului Judecăţii. Termenul „hetimasia” reprezintă o plasticizare a versetului „Cel Veşnic a ridicat scaunul său pentru judecată. El va judeca lumea cu dreptate” (Psalmi 9, 8-9). Pe Tron se afla Sfântul Duh surprins în forma unui porumbel, alături de care se află Sfânta Evanghelie. Adam şi Eva sunt pictaţi în faţa Sfintei Cruci, iar în stânga şi dreapta lor sunt grupurile de oameni care au trăit după cuvântul lui Dumnezeu şi sunt conduşi la judecată de către Sfântul Apostol Pavel, cât şi grupuri de oameni păcătoşi, mustraţi de către prorocul Moise.

Ultimul registru al Judecăţii de Apoi prezintă balanța care va cântări faptele oamenilor cât şi lupta dintre îngeri şi demoni pentru a obţine sufletele aduse spre judecata. Raiul este reprezentat de Avraam, Isaac şi Iacov iar iadul este pictat ca un râu de foc.

Se spune că o imagine valorează cât 1000 de cuvinte, iar această pictură are un efect religios pentru creştini, şi un impact turistic incredibil. Nu este de mirare că mii de oameni din Europa, Statele Unite ale Americii, China, Japonia şi Corea de Sud vin aici. Ei sunt curioşi să descopere secretele culturii Romaneşti să descopere bogăţiile culturale şi istorice, atent păstrate de sute de ani.

Mănăstirea Voroneţ este doar una dintre sutele de lăcaşe de cult din această zonă a României. În explorarea voastră, puteţi include şi alte atracţii turistice la fel de deosebite precum Putna, Moldoviţa, Putna, alte construcţii care poartă emblema celui mai iubit şi cunoscut domnitor al Moldovei: Ştefan cel Mare. Dacă veţi dispune de o maşină bună şi entuziasm să călătoriţi, atunci cu siguranţă o vacanţă în Nordul României va deveni o aventură turistică de neuitat.

Photo credit: Bogdan Tofan

AutoBoca vă poate ajuta să vă deplasaţi cu uşurinţă oriunde prin ţară. În flota noastră veţi găsi multe modele noi şi interesante pe care vă puteţi baza. Pentru vizite în zone montane, vă recomandăm să închiriaţi noul VW Jetta sau chiar un microbuz, precum VW Touran (în cazul în care veţi călători cu un grup mai numeros). La final, alegerea va aparţine.

Noi vă oferim toate condiţiile pentru o călătorie lipsită de impedimente. Contactaţi-ne acum pentru mai multe detalii! Abia aşteptam să vă ajutăm să închiriaţi un autoturism de calitate şi la un preţ avantajos!

Autoturisme bune de inchiriat