Ziua naţională a României în an de Centenar

1 Decembrie, sărbătoarea tuturor românilor. Cum ne pregătim de Centenar? Aflăm împreună câteva răspunsuri la o întrebare importantă! 

În 2018 se împlinesc, oficial, 100 de ani de România, un secol de la Marea Unire a celor trei principate. Pentru milioane de români, care locuiesc în ţară şi străinătate, anul este important şi într-o oarecare măsură, un prilej deosebit de a ne bucura de un milestone important. Trebuie să respectăm particularităţile acestui moment şi de asemenea să descoperim anumite aspecte ale istoriei României.

Pe măsură ce ne informam, devine puţin mai uşor să călătorim şi să ne delectăm cu experienţe turistice minunate. Ar fi păcat să ajungem într-un loc interesant şi să nu ştim nimic despre el. Pierdem esenţa locului vizitat, ceea ce ştirbeşte din întreaga experienţă. Accesul la informaţii poate fi util.

Photo credit: Robert Raducanu

Este un eveniment deosebit de important pentru fiecare român de pretutindeni (chiar dacă mulţi dintre ei şi-au găsit rost peste hotare). Deşi nu conştientizam în fiecare zi, faptul că Moldova, Transilvania şi Tara Românească operează toate sub acelaşi steag, ne-a oferit numeroase libertăţi şi oportunităţi. Deseori le luăm ca atare şi ne-am obişnuit să putem vorbi fără reţineri, să plecăm unde dorim şi să ne bucurăm de un nivel de trai confortabil.   

În prezent, colectam roadele sacrificiilor strămoşilor noştri care s-au dedicat cu desăvârşire pentru a pune bazele României de astăzi. Chiar şi o simplă vizită într-un oraş în celălalt capăt al ţării, înainte de Marea Unire, ar fi fost o adevărată provocare. În prezent, călătorim fără reţineri şi putem profita de toate minunăţiile turistice şi naturale din România. Şi toate acestea, pentru că focul naţional a pătruns în inimele românilor şi i-a determinat să lupte pentru Marea Unire. Aspectul politic a fost alimentat şi de o pasiune pentru ideea de naţiune, un loc al românilor unde să crească şi să se bucure de libertate.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

În această perioadă, sentimentul de patriotism şi identitate naţională răsare în sufletele noastre, chiar dacă suntem uşor dezamăgiţi de sistemul politic din prezent. 1 decembrie 1918 este o dovadă clară că avem puterea să luptăm pentru ţara noastră, pentru cultura românească şi pentru o Românie mai bună şi prosperă.

Aşadar, trebuie să ne amintim de sacrificiile celor din trecut, să ne arătăm respectul faţă de eforturile lor şi să ne întrebăm: Cum contribuim şi noi la progresul societăţii din prezent? Ce putem face pentru viitorul copiilor noştri? Aceste întrebări sunt de multe ori ignorate, acoperite de zgomotul problemelor zilnice. Într-o oarecare măsură aceasta situaţie este uşor de înţeles. După o zi grea de lucru, nu te mai gândeşti la moştenirea trecutului.

Photo credit: Mihaela Abalaesei

Deşi mulţi dintre noi probabil ar răspunde că un singur individ nu poate schimba cursul unei ţări întregi, realitatea este că fiecare dintre noi are un rol de jucat. Ne bucurăm de multe libertăţi şi oportunităţi şi orice pas mic, multiplicat cu milioane de romani, va aduce rezultate vizibile şi tangibile. 1 decembrie 1918 este atât un eveniment care a schimbat istoria însă şi o adevărată lecţie de viaţă.

Au fost mulţi oameni care au riscat confortul, siguranţă şi alte beneficii pentru unificarea celor trei principate. Altfel spus, doar prin sacrificii, muncă şi concentrare vom putea să implementăm schimbările în bine. Trebuie să aspirăm la o Românie mai darnică cu cetăţenii ei, capabilă să creeze parametrii perfecţi pentru o dezvoltare armonioasă.

Photo credit: Ionuț Dușmanu

Ca orice eveniment istoric important, Marea Unire de la 1 decembrie 1918, a reprezentat un cumul de paşi mai mici, însă deosebit de importanţi. La 27 martie 1918, Basarabia a fost prima provincie istorică a ţării noastre care a luat decizia pentru unificare. La acel moment, România era într-o situaţie foarte tensionată din punct de vedere politic şi militar, iar această veste a fost o mică rază de lumine de care aveam nevoie. Următorul moment care merită menţionat este 28 noiembrie 1918 la Cernăuţi, unde  s-a proclamat unirea Bucovinei cu România. Venise timpul pentru unirea în suflet a românilor de pretutindeni iar contextul politic era unul prielnic.

Şi marele eveniment, pe care îl sărbătorim în fiecare an, este cel de la 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia unde s-a proclamat unirea celor trei mari principate. Peste 100 000 de romani de prin toate colţurile ţării au participat la Marea Adunare în vederea susţinerii procesului de unificare. A fost un moment definitoriu pentru România de astăzi şi nu ar trebui uitat niciodată. Din acest motiv, istoria trebuie să joace un rol important în societate, cel puţin să nu fie pierdută din vedere de generaţia tânără. 

Alba Iulia

Photo credit: Felicia Prodan

Aşadar, în anul Centenarului, mai orice aşezare din ţară se pregăteşte cu atenţie şi entuziasm pentru a celebra marele eveniment. Se pot observa drapeurile tricolore cum se ridică falnic deasupra clădirilor istorice sau centrele oraşelor. Este un sentiment frumos, de apartenenţa, în care suntem cu toţii implicaţi. Faptul că ne identificăm cu un loc şi o cultură anume, ne ajută să ne înţelegem mai bine pe noi înşine, că oameni. Este important să ne înţelegem valorile şi ideologiile. Trebuie să ştim cât mai multe despre istoria ţării în care trăim. Pentru acest lucru nu strică să strângem informaţii despre România şi cum a evoluat de-a lungul anilor. 

Avem multe motive să fim mândri că suntem romani şi multe motive să dorim să luptăm pentru ţara noastră. Cu ocazia celor 100 de ani de România, se vor organiza zeci de festivaluri şi evenimente culturale menite să celebreze Centenarul. Este o ocazie specială şi unică din viaţa noastră, aşa că merită sărbătorită corespunzător. Nu ar fi o idee rea să vă plecaţi într-o mică excursie prin ţară prin oraşele în care s-a făcut istorie. Credem că este important să avem la îndemână un set de informaţii despre locurile pe care urmează să le descoperim. 

Photo credit: Tinel Andronic

Veţi avea oportunitatea să învăţaţi lucruri noi despre cultura românească şi ce elemente ne definesc pe noi ca şi romani. În plus, vor fi numeroase concerte şi festivaluri 100% româneşti care vă vor încânta prin spectacole, muzică bună, dansuri populare şi bineînţeles delicii culinare pe măsură. Pe timp de toamnă, vinurile vor fi nelipsite şi cu toţii ştim că avem podgorii fertile şi generoase.

Nu este dificil să vă pregătiţi un itinerariu al Centenarului, chiar dacă timpul nu este de partea voastră. Câteva zile sau un weekend prelungit ar fi îndeajuns încât să surprindeţi câteva frânturi din istoria bogată a României. Vă trebuie doar o maşină bună, spirit de aventură şi câteva informaţii de încredere. Cu internetul la îndemână, nu este greu să vă inspiraţi pentru un itinerariu minunat. 

AutoBoca vă poate fi de folos la acest aspect. Suntem o companie 100% românească şi sprijinim cu toată inima iniţiativele de a celebra frumuseţea ţării noastre. Vă punem la dispoziţie maşini bune, diverse şi de calitate. Nu doar atât, însă veţi avea parte de asistenta completă pentru toate serviciile oferite. Vrem ca voi să aveţi parte de experienţe auto şi turistice de neuitat.

În rândurile următoare, vă vom prezenta posibile destinaţii de luat în considerare pentru vacanţe de Centenar. De ce să nu sărbătoriţi 100 de ani de România şi să vă bucuraţi de experienţe turistice inedite în acelaşi timp?

Călătorii pe urmele României Mari în anul Centenarului

2018 este fără îndoială un an special pentru ţara noastră şi pentru toţi romanii. Vom sărbători 100 de ani de România şi cu siguranţă acest eveniment merită toată atenţia noastră. Cum se pregăteşte România pentru acest eveniment important?

Guvernul a aprobat peste 350 de festivaluri şi expoziţii destinate în totalitate celebrării Centenarului. Se preconizează că acestea vor fi extinse chiar şi până în 2020. Vom avea îndeajuns de mult timp să sărbătorim pe măsură această reuşită pentru România.

De asemenea, se vor înveşti fonduri pentru construirea şi reabilitarea unor monumente istorice, case memoriale sau alte construcţii cu o importanţă deosebită pentru patrimoniul cultural românesc. Vom avea şansa să admirăm cum mici bucăţi din istorie vor prinde viaţă şi vor împărtăşi cu noi poveştile lor.

Photo credit: Tinel Andronic

Ce anume puteţi face în anul Centenarului? Veţi putea să participaţi la festivaluri de film, artă, muzică, interpretări artistice, expoziţii meşteşugăreşti tradiţionale, festivaluri culinare şi la alte sute de târguri de peste tot în ţară. Practic, în următoarele luni, România este îmbrăcată doar în straie de sărbătoare. 

Merită să profităm pe deplin de aceste momente solemne dedicate ţării noastre. Românii care conştientizează momentul, încerca să-şi arate afecţiunea pentru ţara şi respectul pentru obiceiurile româneşti.

În funcţie de locul în care staţi în România, vă puteţi pune la punct un mic itinerariu care să includă câteva locaţii ce au avut un rol important pentru Marea Unire din 1918. În Moldova, destinaţiile principale de luat în considerare vor fi Iaşi, Suceava, Piatra-Neamt. Sunt oraşe mari, frumoase şi cu o puternică încărcătura istorică. Dacă aveţi punct de plecare un oraş moldovenesc, vă puteţi croi un traseu interesant care să vă ducă într-o călătorie în istorie. Şi ca bonus, împrejurimile naturale vor fi de invidiat. Toamna transforma munţii în adevărate paradisuri naturale care merită explorate pe deplin.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Iaşul, fiind unul dintre aşezările cele mai mari şi importante din Moldova, se pregăteşte cu mare atenţie pentru Centenar. Steagurile tricolore se pot vedea mai pe fiecare instituţie administrativă sau construcţie istorică. Cu cât ne apropiem de marele eveniment, cu atât în atmosfera se simte spiritul de sărbătoare. Se vor organiza diverse activităţi în numele celor 100 de ani de România care îndeamnă romanii la rememorarea faptelor înaintaşilor noştri. Vor fi cântece, voie bună, dansuri şi mâncare delicioasă pentru toţi turiştii.

De aici, vă puteţi îndrepta către inima Bucovinei şi să admiraţi câteva obiective istorice încântătoare. Chiar şi vizite la mănăstirile pictate ar reprezenta un omagiu adus bogăţiei culturale româneşti. Sunt moştenirile lăsate de cei care s-au jertfit pentru România din prezent şi merită să le apreciem şi desluşi misterele. 

Photo credit: Mihaela Abălăesei

Nici în sudul ţării nu veţi fi dezamăgiţi de multitudine de evenimente care se vor organiza pentru a celebra Centenarul. În Bucureşti veţi putea asista la o întreagă expoziţie istorică ce va readuce la viaţa evenimentele din 1918. Parade militare, cântece populare, monumente destinate eroilor, festivaluri de toate felurile plus expoziţii, vor fi printre principalele atracţii de aici. De asemenea, nu ar fi o idee rea să vă plimbaţi şi pe străzile Bucureştiului pentru a vizita câteva dintre obiectivele principale de aici (Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului, Palatul CEC şi altele).

Din Bucureşti, puteţi să plecaţi către Braşov, un alt oraş care va sărbători pe îndelete cei 100 de ani de România. Aici veţi fi înconjuraţi şi de munţi înalţi şi frumoşi, aşa că veţi avea şi mai multe motive de încântare. Dacă veţi pleca la drum alături de cei dragi, cu siguranţă veţi trăi clipe deosebite care merită imortalizate în zeci de poze frumoase.

Foto: Constantin Seghedin

Transilvania ar fi punctul principal de atracţie pentru turişti mai ales în anul Centenarului. Cu toii ne-am dori să sărbătorim 1 decembrie în Alba-Iulia, locul unde s-a născut în mod oficial România de astăzi. Celebrările au început în Alba-Iulia încă din luna mai şi vor continua până la finalul anului. În fiecare zi, de luni până duminică, veţi putea asista la ceremonialul schimbului de Garda din cadrul cetăţii Alba-Carolina. Este un spectacol în sine de observat şi veţi fi impresionaţi de devotamentul şi patriotismul soldaţilor.

Nu doar atât, însă în fiecare vineri vor avea loc spectacole de reconstituire militară, alături de proiecţii video şi jocuri de lumini. Tot la final de săptămână, va avea loc şi Povestea Unirii în cadrul căreia personalităţile istorice readuc la viaţa fapte greu de egalat şi eroi care s-au sacrificat pentru unirea României.

Photo credit: Mihaela Abalaesei

Cu alte cuvinte, veţi avea parte de o întreagă aventura turistică, o călătorie în trecut şi o expoziţie minunată de spectacole şi activităţi interesante. În anul Centenarului, România sărbătoreşte în fiecare zi. Este un prilej să ne mândrim de patrimoniul naţional şi să învăţăm din lecţiile valoroase ale istoriei. 

Cei care au reuşit să întreprindă fapte măreţe, au dat dovadă de tenacitate, devotament şi nu şi-au schimbat principiile nici în fata primejdiilor reale. Mulţi din ai au renunţat la o viaţă confortabilă pentru că romanii de astăzi să se bucure de patria-mamă şi de libertăţile pe care le avem la îndemână. 

Trebuie mult curaj şi încredere oarbă într-un ţel pentru a ne jertfi în beneficiul generaţiilor viitoare. Într-o societate dominată de individualism, este cam dificil să ne imaginăm astfel de acţiuni. După rezultate, devine evident că doar lucrând împreună pentru un obiectiv, vom putea obţine rezultate ce vor dăinui peste secole.

Photo credit: Tinel Andronic

Cu o mică excursie prin ţară, vom putea să celebrăm corespunzător, cei 100 de ani de România şi să ne bucurăm pe deplin că suntem romani. Nu doar atât, însă vom avea oportunitatea să petrecem timp de calitate în compania celor dragi şi să vizităm multe locaţii frumoase şi pline de poveşti frumoase. Aşa cum am menţionat, AutoBoca vă poate fi de folos. Cu maşinile noastre de bun venit, veţi putea ajunge în siguranţă şi fără probleme către toate destinaţiile dorite.

Pentru AutoBoca, anul Centenarului are dublă semnificaţie: atât un secol de România cât şi un deceniu de AutoBoca. În 2018 împlinim 10 ani de activitate  şi vrem să sărbătorim ori de câte ori avem ocazia. Nu am fi reuşit să ajungem aici fără sprijinul clienţilor noştri, aşa că v-am pregătit numeroase surprize de rent pe care nu ar trebui să le rataţi. Aflaţi chiar acum cum puteţi să aveţi parte de drumuri liniştite şi experienţe auto deosebite!

100 de ani de România şi 10 ani de AutoBoca înseamnă mai multe motive să porniţi la drum zâmbind!

2018 este un an cu o puternică rezonanţă pentru fiecare roman în parte şi veţi avea multe motive să sărbătoriţi împreună cu cei dragi. Nu ar fi o idee rea să vă puneţi la punct şi câteva excursii pentru a explora la maxim bogăţiile turistice pe care le are de oferit România. Cu o maşină bună alături, va fi plăcut şi simplu să vizitaţi toate destinaţiile propuse. De ce să nu profitaţi de sărbătorile Centenarului în mai multe oraşe româneşti?

AutoBoca este o firmă românească cu 10 ani de experienţă în domeniu, pregătită mereu să ofere clienţilor acces la maşini de bună calitate la preţuri avantajoase. În flota noastră veţi găsi multe modele noi şi foarte iubite de milioane de şoferi din întreaga lume. Vă promitem calitate şi profesionalism şi suntem dispuşi să facem orice este necesar pentru că voi să plecaţi din birourile noastre cu maşina potrivită şi cu un zâmbet pe buze. 

Din acest motiv, suntem foarte exigenţi cu autoturismele incluse în flota AutoBoca. Fiecare din ele va fi analizat de către specialiştii noştri pentru a ne asigura că îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate. Ce fel de maşini de bun venit puteţi închiria de la AutoBoca în anul Centenarului? 

Vă surprindem cu multe modele noi precum VW Polo Automat, VW Jetta, VW Touran, VW jetta şi evident cu o maşină românească extrem de iubită, Dacia Logan. Acest model este foarte apreciat pentru performanta şi rezistenţa la condiţii rutiere mai puţin favorabile. De asemenea, veţi dispune şi de o spaţiere considerabilă ceea ce face Dacia Logan un partener de încredere la drum.

Nu doar atât, însă la AutoBoca veţi găsi şi un pachet de servicii extra, special dezvoltate pentru a spori calitatea experienţei auto. Puteţi opta pentru scaun pentru copii, Internet to Go, mobile rent şi multe altele. Unul dintre agenţii noştri, vă va furniza toate informaţiile necesare pentru călătorii lipsite de stres.

De ce să alegeţi să colaboraţi cu AutoBoca pentru vacanţe în anul Centenarului? Fiindcă suntem profesionişti şi mereu pregătiţi să vă întâmpinăm cu maşini de calitate. Suntem dispuşi să depunem eforturi suplimentare pentru că voi să vă bucuraţi de experienţe auto pozitive. 

Din fericire, munca noastră este răsplătită: 96% din clienţi ne recomandă prietenilor, familiei şi au încredere sporită în serviciile rent a car oferite de AutoBoca. Din acest motiv, suntem convinşi că şi voi veţi fi încântaţi de maşinile noastre de bun venit. Aşa că, rezervaţi chiar astăzi un autoturism bun, pentru călătorii încântătoare prin ţară.

Pentru a sărbători anul Centenarului şi cei 10 ani de AutoBoca, v-am pregătit câteva oferte speciale. Aflaţi chiar acum mai multe detalii despre aceste oferte pe homepage-ul nostru. De asemenea, dacă aveţi întrebări, să ştiţi că oricând vă stăm la dispoziţie! 

Inchirieri auto oras