Povestea Catedralei Mitropolitane din Iaşi

Photo credit: Dusmanu Ionut
Sunt multe locuri în Iaşi care au povesti deosebite, demne de explorat în profunzime. Clădirile istorice din Iaşi, spirituale şi laice, au un dar unic de a se prezenta vizitatorilor. Turiştii care vin pe meleagurile Moldovei, au în itinerariu şi o oprire în măreţul oraş Iaşi. Acesta atrage mii de turişti din toate colţurile lumii.
Datorită unei promovări adecvate în mediul online, oraşul a reuşit să-şi dubleze numărul de turişti. Oameni din Statele Unite ale Americii, Australia, China, tari africane şi europene vin în Iaşi pentru a descoperi secretele fostei capitale a Moldovei dar şi a României (1916 – 1918). Interesul deosebit arătat de turiştii străini pentru Iaşi se reflectă şi în grijă arătat de autorităţile locale pentru cele mai importante atracţii turistice.
Din nenumăratele obiective turistice din Iaşi, ne-am gândit să scriem câteva rânduri despre Catedrala Mitropolitană. Sunt câteva lucruri care pot fi spuse despre acest lăcaş de cult. În primul rând, clădirea poartă hramul „Sfânta Paraschiva, Sfântul Mucenic Gheorghe şi Întâmpinarea Domnului” şi este cea mai importantă clădire de acest tip din Moldova. De asemenea biserică este inclusă în prezent în lista de monumente istorice din ţară. Domnitorul Mihail Sturdza şi mitropolitul Veniamin Costache au fost cei care au stat la baza dezvoltării bisericii monumentale. Ioniţă Sandu Sturdza a emis un hrisov domnesc care privea lucrările de construire a bisericii. Mulţi istorici consideraă hrisovul drept actul de naştere al Catedralei.

Photo credit: Dusmanu Ionut
Un lucru inedit despre catedrala este faptul că construcţia a fost ridicată pe locul unde se aflau două biserici vechi: Biserica Stratenia şi Biserica Alba. Fundamentul spiritual există şi nouă construcţie trebuia să atragă credincioşii. Un aport serios în acest sens l-a avut arhitectul Alexandru Orăscu. El a fost cel care a adăugat 4 turle laterale. De asemenea trebuie să menţionăm faptul că cel care a pictat interiorul bisericii de către pictorul Gheorghe Tătărescu.
În acelaşi timp trebuie să menţionăm faptul că sfinţirea catedralei a fost făcută în prezenţa regelui Carol I şi al reginei Elisabeta. De ce este atât de vizitată catedrala? Să nu vă gândiţi că natura vie a arhitecturii este cea care atrage vizitatorii. Nu! Începând cu anul 1889, racla cu moaştele Sf. Parascheva a fost mutată de la Biserica Sf. Trei Ierarhi în incinta catedralei. Această mutare a contribuit semnificativ la creşterea simţitoare şi progresivă a numărului de turişti care vizitează biserica.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi – surprinde spiritualitatea Moldovei

Photo credit: Dusmanu Ionut
Spiritualitatea Moldovei este binecunoscută în România, lucru care poate fi văzut în numeroasele biserici şi mănăstiri din regiune. Din acest motiv, dacă doriţi să vă bucuraţi de roadele istoriei spirituale moldoveneşti, câteva ore petrecute în Catedrala Mitropolitană o să prindă bine. Nu o regretaţi decizia de a descoperi câteva din secretele culturale, politice şi spirituale care au stat în spatele dezvoltării celei mai importante catedrale din Moldova. Sunt oameni care vin din Republica Moldova, Ucraina şi alte ţări din fostul spaţiu sovietic pentru a se ruga la moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei. Majoritatea celor care vizitează aceasta catedrală pleacă cu inima împăcată.
Surse: Wikipedia
În momentul în care plecaţi să vizitaţi catedrala mitropolitană din Iaşi, trebuie să o faceţi fără reţineri. De asemenea în fata catedralei se afla şi Palatul Roznovanu, unde activează Primăria Iaşi. În apropiere este şi Biserica Trei Ierarhi şi piaţa Unirii. În acest sens, aveţi garanţia că nu o să vă plictisiţi! Pentru a vă bucura fără reţineri de tot ce are mai frumos de oferit oraşul Iaşi, aveţi nevoie de un autoturism. Dacă nu dispuneţi de unul personal, puteţi închiria un autoturism de la AutoBoca Rent a Car. Această firmă vă poate oferi şansa de a închiria maşini de calitate, oricând doriţi să exploraţi latura spirituală a Iaşiului!