Cum ne protejăm maşina de zăpadă?

A venit iarna: cum îţi pregăteşti autoturismul pentru vremea rea?

Lunile de iarnă, deşi au un farmec aparte nu vin lipsite de provocări, mai ales pentru conducătorii auto. Deşi este frumos să te trezeşti admirând un peisaj alb ce pare rupt din poveşti, toată magia dispare în momentul în care te hotărăşti să porneşti la drum.

Zăpada pufoasă îmbracă cu deosebită uşurinţă tot ceea ce prinde în cale. Te bucuri de peisaje minunate, ce rămân adânc întipărite în mintea ta. Pe măsură ce te bucuri de peisajul alb, începi să realizezi că magia iernii te cuprinde. Sunt puţini cei care nu sunt atraşi de darul alb al fulgului de nea. Însă zăpada vine şi cu câteva probleme, pe care trebuie să le adresăm mereu cu atenţie.

Photo credit: Marius Isac

Nimănui nu i se pare distractiv să înceapă dimineţile cu eforturi considerabile pentru a deszăpezi maşina. Din fericire, sunt câteva lucruri ce le poţi face pentru a proteja autoturismul în timpul sezonului rece. Trebuie puţină răbdare şi organizare pentru a depăşi mult mai uşor o iarnă dificilă. Dacă vă informaţi corespunzător, o să găsiţi în timp util răspunsul la o întrebare importantă iarna: cum ne protejam mai bine maşina.

Zăpada a venit şi vremea aspră şi rece pare a pus stăpânire pe întreaga Românie. În astfel de condiţii, nu strică să ne asigurăm că maşina nu suferă de pe urmă temperaturilor scăzute. Cum putem proteja maşina personală? Care sunt cele mai bune metode de protejare a autoturismului pe timp de iarnă? Deşi nu poţi controla vremea, poţi asigura câteva condiţii care vor prezerva bunăstarea maşinii. Unele sunt chiar mai uşor de implementat decât credeai. Speram că o să găsiţi câteva variante utile pentru autoturismul personal sau cel închiriat (după caz).

Photo credit: Marius Isac

Un element de ajutor (chiar de preferat) ar fi să dispui de un garaj sau un spaţiu acoperit ce îţi va salva autoturismul de la îngheţ cât să fie şi acoperit cu zăpadă. Un strat rece asupra caroseriei va afecta şi piesele din interior. Bateria este unul dintre cele mai sensibile componente pe timp de iarnă. Temperaturile scăzute influenţează puterea bateriei şi din acest motiv nici pornirea motorului nu este simplă. Așadar, cea mai bună soluţie ar fi să îţi laşi maşina mereu în garaj.

Nu doar atât, însă este şi un mod bun de o proteja împotriva vânturilor puternice (ce pot aduce pietriş, nisip care pot zgâria sau avaria autoturismul). Garajul este o soluţie sigură de a proteja autoturismul. Aşa cum poate ştiţi deja, majoritatea blocurilor noi vin şi cu parcări subterane unde puteţi parca maşina cu uşurinţă.

Photo credit: Cosmin Ilieș

Din păcate, nu toţi dintre noi avem posibilitatea (sau chiar luxul) de a deţine un garaj personal. Dacă locuieşti prin oraşele principale din România, de multe ori este greu să găseşti un simplu loc de parcare, nu mai poţi avea pretenţia că acesta să fie acoperit.

Chiar şi aşa, tot exista câteva soluţii pentru a îţi proteja maşina. În rândurile următoare îţi vom oferi sugestii şi sfaturi utile care te pot ajuta să te bucuri mai mult timp de autoturismul tău. Haide să afli despre ce este vorba!

Recomandări utile pentru a prelungi viaţa maşinii tale

Vremea rece poate afecta foarte grav sănătatea autoturismului tău. Dacă plănuieşti să îl foloseşti pentru mai mulţi ani, trebuie să ai grijă să o păstrezi în condiţii cât mai bune. Bineînţeles, nu poţi prevede orice fel de defecţiune, însă sunt unii paşi pe care ar trebui să îi urmezi pe timp de iarnă, după cum urmează:

Verificarea presiunii din cauciucuri. Este de la sine înţeles că acestea trebuie să fie speciale pentru sezonul rece, însă nu este îndeajuns. Înainte de a te porni la drum (mai ales unul lung), trebuie să te asiguri că presiunea se încadrează în parametrii necesari. În acest fel, te vei simţi mai în control şi siguranţă la volan. De asemenea, ar fi indicat să aplici un strat special pentru cauciucuri pentru a le proteja împotriva mâzgă şi zăpezii de pe drum. Este foarte important ca rotile să funcţioneze corespunzător, fără probleme.

Ceruire auto. Pe timp de iarnă, vopseaua este foarte afectată ceea ce duce la o predispoziţie către rugina. Însă, dacă te pregăteşti înainte să vină gerul, poţi scăpa de această problemă. O idee bună ar fi să aplici un strat de ceară pe toată suprafaţa autoturismului pentru a întreţine vopseaua intactă şi în plus aduce şi un aspect plăcut.

Evitarea folosirii lopeţilor de plastic. Deşi acest instrument poate fi foarte util atunci când vrei să scapi de zăpadă îngheţată, trebuie să fii foarte atent cum îl foloseşti. Aceste mici lopeţi sunt bune doar pentru a curăţa parbrizul, ar trebui evitat în totalitate folosirea lor pe restul maşinii. Se pot produce mici zgârieturi şi afecta considerabil stratul de vopsea.

Păstrează un interior curat. Este foarte simplu să îţi murdăreşti tapiţeria şi autoturismul, mai ales când afară se găseşte un mixt dintre zăpadă topită şi noroi. Însă, dacă eşti atent să îţi cureţi covoraşele cât şi să îţi protejezi scaunele cu huse, vei reuşi să prelungeşti viaţa autoturismului tău. De asemenea este de preferat să nu laşi sticle de apă sau conserve cu lichide. Acestea pot îngheţa şi să se spargă, provocând un disconfort şi poate şi pete permanente.

Desigur, nu este simplu să îţi protejezi autoturismul pe timp de iarnă, dar te poţi folosi de aceste recomandări pentru a o feri de alte posibile probleme. Există şi varianta să instalezi un sistem de încălzire special, care poate fi programat să pornească motorul la o anumită oră, tocmai pentru că atunci când cobori dimineaţă să nu simţi că intri într-un castel de gheaţă.

Photo credit: Bogdan Tofan

Sperăm că aceste sfaturi îţi vor fi de folos şi că toate călătoriile pe timp de iarnă vor fi un pic mai uşor de parcurs. Cu un mijloc de transport bine întreţinut şi provocările rutiere sunt mai simplu de înfruntat. Sigur, mai sunt şi alte recomandări pe care le puteţi avea în vedere, însă cele prezente în articolul sunt generale. Speram ca ele pot fi de folos celor care se confrunta cu temperaturi scăzute zilnic.

Autoturisme bune de inchiriat